ВСТС данас бира предсједника Суда

Чланови Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ одлучили су да данас бирају предсједника Суда БиХ, тако да је одбијен приједлог да се ова тачка дневног реда одгоди за 26. јануар.

Босна и Херцеговина 14.12.2016 | 11:16
ВСТС данас бира предсједника Суда
За ову одлуку гласало је седам чланова Савјета, четири су била против, један члан је био узрџан, док су два члана - Горан Радевић и Јадранка Локмић Мисирача, изузета из гласања.

Предсједник ВСТС-а Милан Теглетија рекао је да би одгађање избора предсједника Суда БиХ само отворило простор за додатне притиске.

"Ту смо гдје јесмо, морамо да водимо рачуна о дигнитету ове институције која је важнија и од Суда БиХ и од Тужилаштва БиХ. Сви имамо индивидуалну одговрност и ова институицја је једини гарант независности правосуђа", истакао је Тегелтија, додавши да је за њега ово "нормална тачка дневног реда као и све остале".

Чланови ВСТС-а одлучили су да, због великог интереса јавности, избор предсједника Суда БиХ ставе као трећу тачку дневног реда.

За избор Суда БиХ гласаће 12 чланова ВСТС-а, док ће два члана бити изузета.

Сједница ВСТС-а одржава се у просторијама Општинског суда у Мостару.

За предсједника Суда БиХ пријавиле су се судије Суда БиХ Изо Танкић, Бранко Перић, Мира Смајловић, Ранко Дебевц и Тихомир Лукес, те тужилац Тужилаштва БиХ Исмет Шушкић и главни тужилац Тужилаштва Кантона Сарајево Далида Бурзић.

Мандат Медџиди Кресо, која је протеклих 12 година обављала функцију предсједника Суда БиХ, истиче 26. јануара.

Предсједник Суда БиХ бира се на мандат од шест година.

Извор:Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Микула

14.12.2016 10:47

Јој, Теги, Теги....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

14.12.2016 12:47

Поставити способног и неовисног и који це радит свој посао.Никако Србина, Хрвата, Босњу...

ОДГОВОРИТЕ