VSTS danas bira predsjednika Suda

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH odlučili su da danas biraju predsjednika Suda BiH, tako da je odbijen prijedlog da se ova tačka dnevnog reda odgodi za 26. januar.

Bosna i Hercegovina 14.12.2016 | 11:16
VSTS danas bira predsjednika Suda
Za ovu odluku glasalo je sedam članova Savjeta, četiri su bila protiv, jedan član je bio uzrdžan, dok su dva člana - Goran Radević i Jadranka Lokmić Misirača, izuzeta iz glasanja.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegletija rekao je da bi odgađanje izbora predsjednika Suda BiH samo otvorilo prostor za dodatne pritiske.

"Tu smo gdje jesmo, moramo da vodimo računa o dignitetu ove institucije koja je važnija i od Suda BiH i od Tužilaštva BiH. Svi imamo individualnu odgovrnost i ova instituicja je jedini garant nezavisnosti pravosuđa", istakao je Tegeltija, dodavši da je za njega ovo "normalna tačka dnevnog reda kao i sve ostale".

Članovi VSTS-a odlučili su da, zbog velikog interesa javnosti, izbor predsjednika Suda BiH stave kao treću tačku dnevnog reda.

Za izbor Suda BiH glasaće 12 članova VSTS-a, dok će dva člana biti izuzeta.

Sjednica VSTS-a održava se u prostorijama Opštinskog suda u Mostaru.

Za predsjednika Suda BiH prijavile su se sudije Suda BiH Izo Tankić, Branko Perić, Mira Smajlović, Ranko Debevc i Tihomir Lukes, te tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić i glavni tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

Mandat Meddžidi Kreso, koja je proteklih 12 godina obavljala funkciju predsjednika Suda BiH, ističe 26. januara.

Predsjednik Suda BiH bira se na mandat od šest godina.

Izvor:Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mikula

14.12.2016 10:47

Joj, Tegi, Tegi....

ODGOVORITE
Name

Tihi

14.12.2016 12:47

Postaviti sposobnog i neovisnog i koji ce radit svoj posao.Nikako Srbina, Hrvata, Bosnju...

ODGOVORITE