Ваздух загађенији у Загребу него у Славонском Броду

Не постоји ниједан релевантан показатељ да је доминантни загађивач Славонског Брода Рафинерија нафте у Броду због чега су тврдње предсједника Одбора Хрватског сабора за заштиту околине и природе Гордан Мараса неоправдане.

Регион 14.12.2016 | 10:25
Ваздух загађенији у Загребу него у Славонском Броду
Ово су истакли у "Оптима групи" и додали да у околини Славонског Брода има неколико котловница које раде на мазут, а ваздух додатно загађује и градска депонија.

"У љетњем периоду када Рафинерија биљежи максималан обим прераде и када нису активне котловнице домаћинстава, нема прекорачења граничних вриједности показатеља загађења" рекли су у "Оптими".

Поређења ради, наводе да су граничне вриједности азот-диоксида и бензена у границама нормале у Славонском Броду, док су изнад дозвољене вриједности у Загребу.

У "Оптима групи" кажу да је у модернизацију Рафинерије нафте Брод до сада уложено 525 милиона марака, те да је на подручју Брода и Славонског Брода дошло до значајног унапређења стања ваздуха на овом простору.

"Групација 'Нестро' је у овој години инвестирала више од 20 милиона КМ у пројекте из области екологије и унапређења животне средине, а мјере дефинисане еколошком дозволом, која важи до краја 2021. године, спроводе се по плану" рекли су у "Оптима групи".

Гордан Марас рекао је у понедјељак да се мора пронаћи начин да преко Јадранског нафтовода буде ограничена или обустављена испорука нафте Рафинерији у Броду све док та фабрика не буде модернизована и задовољила еколошке стандарде.

Он је навео да је квалитет ваздуха у Славонском Броду, ако се погледају мјерења, загађенији него раније.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

14.12.2016 10:02

Засто та силна хрватска удрузења не протестују у Ријеци и Сиску гдје њихове рафинерије загадјују ваздух и до десет пута висе него бродска рафинерија.Опет Хрвати не могу поднијети ниста сто долази са српске стране.Лаз је све сто хрвати пласирају и њима није вјеровати посто су злонамјерни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

14.12.2016 16:19

Неком смета рафинерија

Name

СрбХР

14.12.2016 16:47

Они су јадници и њима је тако лако манипулисати. Патолошка љубомора их убија а не наша рафинерија. Ја да сам хрват одмах би се убио од срамоте.

Name

бск

14.12.2016 17:38

Загадјена дрзава па није ни цудо сто у њој зиве све смрадови

ОДГОВОРИТЕ
Name

брод

03.02.2017 08:01

А и даље се повецава смртност у оба града на Сави...