Vazduh zagađeniji u Zagrebu nego u Slavonskom Brodu

Ne postoji nijedan relevantan pokazatelj da je dominantni zagađivač Slavonskog Broda Rafinerija nafte u Brodu zbog čega su tvrdnje predsjednika Odbora Hrvatskog sabora za zaštitu okoline i prirode Gordan Marasa neopravdane.

Region 14.12.2016 | 10:25
Vazduh zagađeniji u Zagrebu nego u Slavonskom Brodu
Ovo su istakli u "Optima grupi" i dodali da u okolini Slavonskog Broda ima nekoliko kotlovnica koje rade na mazut, a vazduh dodatno zagađuje i gradska deponija.

"U ljetnjem periodu kada Rafinerija bilježi maksimalan obim prerade i kada nisu aktivne kotlovnice domaćinstava, nema prekoračenja graničnih vrijednosti pokazatelja zagađenja" rekli su u "Optimi".

Poređenja radi, navode da su granične vrijednosti azot-dioksida i benzena u granicama normale u Slavonskom Brodu, dok su iznad dozvoljene vrijednosti u Zagrebu.

U "Optima grupi" kažu da je u modernizaciju Rafinerije nafte Brod do sada uloženo 525 miliona maraka, te da je na području Broda i Slavonskog Broda došlo do značajnog unapređenja stanja vazduha na ovom prostoru.

"Grupacija 'Nestro' je u ovoj godini investirala više od 20 miliona KM u projekte iz oblasti ekologije i unapređenja životne sredine, a mjere definisane ekološkom dozvolom, koja važi do kraja 2021. godine, sprovode se po planu" rekli su u "Optima grupi".

Gordan Maras rekao je u ponedjeljak da se mora pronaći način da preko Jadranskog naftovoda bude ograničena ili obustavljena isporuka nafte Rafineriji u Brodu sve dok ta fabrika ne bude modernizovana i zadovoljila ekološke standarde.

On je naveo da je kvalitet vazduha u Slavonskom Brodu, ako se pogledaju mjerenja, zagađeniji nego ranije.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan

14.12.2016 10:02

Zasto ta silna hrvatska udruzenja ne protestuju u Rijeci i Sisku gdje njihove rafinerije zagadjuju vazduh i do deset puta vise nego brodska rafinerija.Opet Hrvati ne mogu podnijeti nista sto dolazi sa srpske strane.Laz je sve sto hrvati plasiraju i njima nije vjerovati posto su zlonamjerni...

ODGOVORITE
Name

Laki

14.12.2016 16:19

Nekom smeta rafinerija

Name

SrbHR

14.12.2016 16:47

Oni su jadnici i njima je tako lako manipulisati. Patološka ljubomora ih ubija a ne naša rafinerija. Ja da sam hrvat odmah bi se ubio od sramote.

Name

bsk

14.12.2016 17:38

Zagadjena drzava pa nije ni cudo sto u njoj zive sve smradovi

ODGOVORITE
Name

brod

03.02.2017 08:01

A i dalje se povecava smrtnost u oba grada na Savi...