Коначна пресуда за четири мјесеца

Коначна пресуда у судском спору између литванске „Укио банке“ и Фабрике глинице „Бирач“ у стечају биће донесена у року од четири мјесеца, прецизније 24. априла 2017. године, одлучила је судија Окружног привредног суда у Бијељини Божана Гужвић.

Република Српска 14.12.2016 | 07:38
Коначна пресуда за четири мјесеца
Руководећи се сложеношћу овог предмета и истакавши да су све фазе главне расправе данас окончане, Гужвић је рекла да ће као предсједник овог суда о прекорачењу за доношење пресуде обавијестити предсједника Вишег привредног суда у Бањалуци.

Литванска Укио банка у овом судском поступку тражи да суд утврди основаност њених потраживања од ФГ „Бирач“ у стечају, у износу од 155 милиона КМ. Литванска банка је у свом тужбеном захтјеву инсистирала на томе да буде разлучни повјерилац, што би јој омогућило одвојено намирење из имовине као стечајног дужника.

Пуномоћник Укио банке Александар Сајић изјавио је након данас окончане главне расправе да је овај судски поступак покренут након што је средином 2013. године стечајни управник „БирачА“ Лазо Ђурђевић одбио као неосновано потраживање Укио банке од 155 милиона марака.

„Укио банка је задовољна начином на који је вођен овај поступак“, изјавио је Сајић и додао да саматра да су доказали и основ и висину потраживања на основу кредита за које је „Бирач“ са својим кћеркама компанијама преузела обавезу и јемство.

Сајић је истакао да је стечајни управник покушао поништити велики број уговора на којима се заснива и потраживање Укио банке у овом спору. Он је подсјетио да је „Бирач“ правоснажно изгубила овај спор у Литванији одлуком другостепеног литванског суда.

„За нас је потпуно небитно то што „Бирач“ није користио спорне кредите. „Бирач“ је гарантовао за обавезе своје кћерке фирме. Није ни први ни задњи случај да јемац враћа дуг који није он користио“, казао је Сајић.

Сајић је нагласио да је све било у складу са законом, јер је ФГ „Бирач“ била приватна компанија у којој су све одлуке за све правне послове доношене на Скупштини акционара, те да нико од акционара није користио своје право да не буде сагласан са доношењем тих одлука.

Он је подсјетио да је приватна компанија отишла у стечај, а не државна фирма, како то неко жели представити у јавности.

Пуномоћник тужене Фабрике глинице „Бирач“, адвокат Ристо Којић изјавио је да је задовољан данашњим током судског поступка, као и исходом доказног поступка.

„Очекујем да ће суд утврдити да не постоји никаква новчана обавеза „Бирча“ према Укио банци, јер Фабрика глинице није примила никакав новац од Укио банке, ни на који начин није приступила дугу других фирми, нити је преузела дуг других предузећа“, изјавио је Којић, нагласивши да се у овом спору покушава замијенити теза, односно уговор о залогу третирати као уговор о јемству.

Он је нагласио да је ријеч о потпуно различитим правним институтима који се не могу мијешати.

„Истина је да је „Бирач“ закључио уговор о залози, а то значи да је дозволио да се на његовој имовини изврши реализација наплате нечијег туђег дуга, али никада није преузео обавезу да ће скупа са главним дужником одговарати за било какав дуг“, рекао је Којић.

Којић је изјавио да је то проистекло из свих доказа у овом поступку, истакавши да очекује да ће суд савјесно оцијенити све доказе и да ће доћи до закључка да тужбени захтјев Укио банке није основан.
Којић је навео да судски вјештак није установио ни укупан дуг, нити то да су кредити исплаћивани трећим лицима.

„Све сам навео и све сам образложио. То су резултати детаљне анализе налаза и мишљења вјештака. Коначно смо се увјерили да и вјештак признаје чињеницу да су исплате према уговорима о кредиту вршене према трећим лицима, без посебних налога, без посебних докумената и без икаквог правног основа“, рекао је он.

Којић је изјавио да остаје код тврдње да је новац извлачен из РС, те да ће се то доказати у парницама када се буде расправљало о пуноважности уговора о залогама, о чему се воде посебне парнице.

„Тужбе по тој правној ствари су поднесене у 2014. и 2015. години, чак двије тужбе и у 2016. години“, казао је Којић.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пикси

14.12.2016 07:57

Док су извлачили лову пазили су и на папире, нису они наивни...то што су им власти дозволиле да раде шта хоће то је главно питање.

ОДГОВОРИТЕ