Србац: Одрекао се предсједничке плате

Након што су једногласно именовали тринаест скупштинских комисија и савјета, одборници Скупштине општине Србац на данашњој другој радној сједници, прихватили су и приједлоге нацрта најважнијих докумената ове општине, Основа економске политике и Нацрт буџета и Нацрт извршења буџета општине за 2017. годину.

Република Српска 13.12.2016 | 22:20
Србац: Одрекао се предсједничке плате
Овим документима вођена је конструктивна расправа, а усвојени су са 20 гласова „за“ и 2 уздражана гласа, док су три одборника била одсутна.

Предсједник Скупштине општине Мрко Стојић, који ће умјесто професионално на лични захтјев ову функцију обављати волонтерски, казао је да се општина Србац налази у тешкој финансијској ситуацији због краткорочних обавеза од 7 милиона марака, што је за 300 хиљада марака више од пројекције буџета који је у односу на процјену овогодишњег остварења већи за свега 5 одсто и износи 6,7 милиона КМ.

„Драго ми је што су одборници и власти и опозиције имали конструктивне приједлоге и у демократској атмосфери испољили јединство код изјашњавања, што говори да ћемо у наредном периоду имати стабилну и веома одговорну законодавну и извршну власт која ће моћи одговорити не малим изазовима који стоје пред нама“, рекао је Стојић за БН телевизију.

Он је уједно и љекар у србачком Дому здравља.



На сложену економску и социјалну ситуацију у овој локалној заједници, упозорио је и начелник општине Млађан Драгосављевић

„Само за сервисирање кредитних и краткорочних обавеза у наредној години треба издвојити 1,7 милиона марака или 25 одсто буџета“, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић за БН телевизију.

Излаз се види у репрограму обавеза и подршци виших нивоа власти.

Већ је постигнут споразум са одборницима прошлог сазива скупштине да им се заостале одборничне накнаде измире сукцесивно у наредне двије године.

Умањења средстава за наредну годину захватила су сва општинска одјељења, а средства за кабинет начелника умањена су за три пута.

Од буџетских корисника већа средстава су предвиђена за Центар за дјецу са посебним потребама, а нису умањивана ни код других социјалних и борачких категорија.

Поново су предвиђена средства за стипендирање ученика и студената. Потребно је веће ангажовање код убирања изворних прихода, а знатна средства очекују се о закупа државног земљишта, експлоатације природних ресурса, комуналне накнаде и такса.

Буџет ће, сасвим је сигурно, имати стабилизациони карактер и социјалну компоненту, на уштрб капиталних инвестиција, али ће се и у овој области проналазити одговарајућа рјешења, нарочито код стварања услова за привредну активност и веће запошљавање, речено је на сједници србачког парламента.

Због лошег пословања одборници су донијели одлуку о смјени директорке Центра за културу и спорт Данијеле Вукотић, а умјесто ње за вршиоца дужности директора именована је Сандра Михољчић.

Директор ЈП „Водовод“, Младен Драгосав поднио је оставку на ову функцију јер је његовим избором за одборника дошло до сукоба интереса.

БН телевизија(С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лош примјер

13.12.2016 21:31

Он треба да добија плату за оно сто ради али да не краде и не узима коверте као доктор јер да је поштен доктор неби га кер имао за шта да уједе.Знамо шта доктори данасњи раде и нису проблем плате него корупција и лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.12.2016 09:17

Ово поштење може бити само из СДС-а.