Srbac: Odrekao se predsjedničke plate

Nakon što su jednoglasno imenovali trinaest skupštinskih komisija i savjeta, odbornici Skupštine opštine Srbac na današnjoj drugoj radnoj sjednici, prihvatili su i prijedloge nacrta najvažnijih dokumenata ove opštine, Osnova ekonomske politike i Nacrt budžeta i Nacrt izvršenja budžeta opštine za 2017. godinu.

Republika Srpska 13.12.2016 | 22:20
Srbac: Odrekao se predsjedničke plate
Ovim dokumentima vođena je konstruktivna rasprava, a usvojeni su sa 20 glasova „za“ i 2 uzdražana glasa, dok su tri odbornika bila odsutna.

Predsjednik Skupštine opštine Mrko Stojić, koji će umjesto profesionalno na lični zahtjev ovu funkciju obavljati volonterski, kazao je da se opština Srbac nalazi u teškoj finansijskoj situaciji zbog kratkoročnih obaveza od 7 miliona maraka, što je za 300 hiljada maraka više od projekcije budžeta koji je u odnosu na procjenu ovogodišnjeg ostvarenja veći za svega 5 odsto i iznosi 6,7 miliona KM.

„Drago mi je što su odbornici i vlasti i opozicije imali konstruktivne prijedloge i u demokratskoj atmosferi ispoljili jedinstvo kod izjašnjavanja, što govori da ćemo u narednom periodu imati stabilnu i veoma odgovornu zakonodavnu i izvršnu vlast koja će moći odgovoriti ne malim izazovima koji stoje pred nama“, rekao je Stojić za BN televiziju.

On je ujedno i ljekar u srbačkom Domu zdravlja.



Na složenu ekonomsku i socijalnu situaciju u ovoj lokalnoj zajednici, upozorio je i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević

„Samo za servisiranje kreditnih i kratkoročnih obaveza u narednoj godini treba izdvojiti 1,7 miliona maraka ili 25 odsto budžeta“, rekao je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević za BN televiziju.

Izlaz se vidi u reprogramu obaveza i podršci viših nivoa vlasti.

Već je postignut sporazum sa odbornicima prošlog saziva skupštine da im se zaostale odbornične naknade izmire sukcesivno u naredne dvije godine.

Umanjenja sredstava za narednu godinu zahvatila su sva opštinska odjeljenja, a sredstva za kabinet načelnika umanjena su za tri puta.

Od budžetskih korisnika veća sredstava su predviđena za Centar za djecu sa posebnim potrebama, a nisu umanjivana ni kod drugih socijalnih i boračkih kategorija.

Ponovo su predviđena sredstva za stipendiranje učenika i studenata. Potrebno je veće angažovanje kod ubiranja izvornih prihoda, a znatna sredstva očekuju se o zakupa državnog zemljišta, eksploatacije prirodnih resursa, komunalne naknade i taksa.

Budžet će, sasvim je sigurno, imati stabilizacioni karakter i socijalnu komponentu, na uštrb kapitalnih investicija, ali će se i u ovoj oblasti pronalaziti odgovarajuća rješenja, naročito kod stvaranja uslova za privrednu aktivnost i veće zapošljavanje, rečeno je na sjednici srbačkog parlamenta.

Zbog lošeg poslovanja odbornici su donijeli odluku o smjeni direktorke Centra za kulturu i sport Danijele Vukotić, a umjesto nje za vršioca dužnosti direktora imenovana je Sandra Miholjčić.

Direktor JP „Vodovod“, Mladen Dragosav podnio je ostavku na ovu funkciju jer je njegovim izborom za odbornika došlo do sukoba interesa.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Loš primjer

13.12.2016 21:31

On treba da dobija platu za ono sto radi ali da ne krade i ne uzima koverte kao doktor jer da je pošten doktor nebi ga ker imao za šta da ujede.Znamo šta doktori danasnji rade i nisu problem plate nego korupcija i lopovluk.

ODGOVORITE
Name

re

17.12.2016 09:17

Ovo poštenje može biti samo iz SDS-a.