Прича: Кажу да је бољи од Дражена...!

Одавно европска кошарка није била "залуђена" за неког клинца као што је за 17-годишњег Луку Дончића. Момак из Љубљане је у последњих неколико недеља у дресу Реал Мадрида најавио спектакуларну каријеру.

Кошарка 14.12.2016 | 23:45
Прича: Кажу да је бољи од Дражена...!
Већ годинама се најављује његов долазак на велику сцену, дебитовао је прошле сезоне, али нико није очекивао да ће већ сада бити толико доминантан.

Једанаест поена одмах на премијери Евролиге против Олимпијакоса, уз пет скокова, потом 15 Басконији уз четири асистенције у трећој рунди, па 11 Галатасарају у петом, а онда шлага на торту – 17 у кошу Жалгириса уз три тројке, те по четири скока и асистенције.

У међувремену, постао је један од ретких играча који је у шпанској лиги на једном мечу имао 23 поена уз 11 асистенција и индекс корисности 34. Тако је оправдао поређење са Рикијем Рубиом чији је рекорд изједначио, али и најавио можда и већу каријеру од плеја Минесота Тимбервулвса.

Статистика у ЕЛ 2016/2017: 6,9 поена, 63,2% за два, 34,6% за три, 3,2 скокова, 2,5 асистенција

Статистика у Ендеса лиги 2016/2017: 10,4 поена, 63% за два, 43% за три, 2,7 скокова, 2,1 асистенција

С обзиром на порекло и стил игре, комбинацију умећа, физикалија, интелигенције, контроли лопте с обе руке, одличном скоку, разноврсном шуту, асистенцијама, укратко свестраношћу, већина каже – он је нови Дражен (Петровић).

Иако је још увек дете, тинејџер, поседује изузетну унутрашњу снагу којом одолева свим изазовима и притисцима, попут Дражена својевремено. Технички је своју игру већ довео до високог нивоа, физички не заостаје за вишегодишњим професионалцима.

Наравно, далеко је Дончић од једног од најбољих европских играча свих времена, човека којем се дивила и НБА лига, али крупним корацима граби ка том идеалу.

Погађа, скаче, додаје, али то није његова највећа снага

Дончић је поникао у Унион Олимпији, а први пут пажњу европске јавности привукао је у априлу 2012. када је на турниру узраста до 13 година у Риму постигао 54 поена уз 11 скокова и десет асистенција у финалу против Лација.

Претходно је те године играо против Реала и Барселоне, којој је убацио 20 поена, па су Мадриђани брзо реаговали и довели га пет месеци каснија, као 13-годишњака, потписавши петогодишњи уговор с њим.

Само годину дана касније већ га је хвалио први тренер Реала Пабло Ласо: "Врло је талентован, зато је и дошао код нас. Убрзо ће постати првотимац Реала и Словеније. Али још је доста посла испред њега".

Уследио је експресан напредак у У16 конкуренцији, брзо је промовисан у У18 тим, пре две сезоне и у резервну екипу Реала, да би прошле године донео Реалу титулу јуниорског првака Европе уз МВП признање после наступа против Црвене звезде. Играо је у конкуренцији са две године старијим кошаркашима.

"За тако младог играча најважније је прилагођавање. Договорили смо се одмах да крене да тренира са мало старијим дечацима како би се уз њихову помоћ лакше прилагодио животу у Мадриду", рекао је један од првих тренера који је радио са Дончићем у Реалу Хосе Луис Пичел.

Исте године је постао најмлађи дебитант у историји Реала у Ендеса лиги са свега 16 година, две месеца и два дана старости. Постигао је три поена против Уникахе. Млађи од њега на дебију у шпанском првенству били су само Рики Рубио и Ангел Реболо. Добио је шансу и у Евролиги, а у међувремену је у Ендеси имао и први меч са двоцифреним учинком – 15 поена, 6 скокова, 4 асистенције против Билбаа.



У међувремену је изабрао да игра за селекцију Словеније, иако је имао и других понуда, пре свега Шпаније, али се помињала и Србија, па га сада преде са великим словеначким талентима, Санијем Бечировичем и Гораном Драгићем. Поређења ради, Драгић је у његовим годинама прешао из Илирије у Слован, а данас је један од најбољих плејмејкера НБА лиге.

У млађим категоријама Реала освојио је сва могућа признања, на многим турнирима је био најбољи играч, стрелац, скакач, асистент, иако су организатори увели више признања како би их освајали различити дечаци. Међутим, он их је све купио. Са 16 година обарао је рекорде 17-годишњег Рубија.

"Сећам се финала кадетског првенства, изабран је за најбољег играча, али је био веома љут јер смо изгубили од Барселоне. Морали смо да усмеримо ту његову борбеност у правом смеру, али је увек било јасно да је у питању рођени победник", рекао је још један од његових бивших тренера Јејо Висенте.

Без обзира на то што је способан да напуни све статистичке категорије, кошаркашки стручњаци као његову највећу снагу истичу утицај на тим. Када Дончић игра добро, игра и цео тим. Он није играч којем је приоритет попуњавање поменутих статистика, већ победе и преузимање одговорности.

У сваком случају, имамо шансу да сведочимо развоју једног врхунског кошаркаша од самог старта. Звезда је одавно рођења, питање је само колико ће снажно засијати.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар