Потез због кога му "виси" мандат

Доналд Трамп, изабрани председник САД је одложио конференцију за новинаре коју је био заказао за 15. децембар и на којој је требало да објасни да ли је као председник САД у сукобу интереса због своих разгранатих послова по свету.

Свијет 13.12.2016 | 22:50
Потез због кога му "виси" мандат
Одлагање конференције за новинаре је, како тврди Индипендент позивајући се на изјаве водећих стручњака за етичка питања, добар разлог за електорски колеџ на основу кога би могли да га не изгласају за председника САД.
 
Подсетимо, иако су избори у САД одржани 8. новембра, формално тада су бирани електори који би 19. децембра требало да Трампу одобре председнички мандат. Изабрани председник је обећао да ће рашчистити ситуацију са сукобом интереса пре тог датума, али најављено одлагање конференције за новинаре указује да се то неће десити.

Посао оставља синовима?

Стручњаци за етику тврде да би једини задовољавајући начин да се Трамп “извуче” био да целокупан бизнис уз слепо поверење повери некоме, као што су то учинили други председници.

Правник који се бавио етичким питањима у Белој кући током администрације Џорџа Буша Ричард Паинтер и Норман Ајзен који је за то био задужен за мандата Барака Обаме у заједничкој изјави објашњавају шта је проблематично у Трамповом одлагању конференције за медије.

“Због одлагања изјашњавања о томе како ће решити сукоб интереса, електори су суочени са гласањем за човека који ће прекршити Устав првог дана уколико нас не обавести како ће разрешити конфликт”.

Један републикански електор је већ поручио да неће гласати за Трампа јер он није квалификован да буде вођа, што значи да би још 36 електора морало да му се прикључи у ставу током ове недеље да би Трампов избор био блокиран.

Након што је објавио одлагање прес конференције која је била најављена за четвртак, Трамп је на Твитеру је навео да ће она бити одржана у скорој будућности и да ће док је на месту председника његови синови водити посао, али да неће бити нових договора.

Он је истакао да ће се, иако га закон не обавезује на то, повући из бизниса пре 20. јануара када би требало да преузме дужност.

“Двојица мојих синова, Дон и Ерик, и директори ће водити моје фирме. Неће бити нових послова током мог (мојих) мандата на председничком месту”, написао је на Твитеру.



Он није поменуо евентуалну улогу своје кћерке Иванке, и тиме је подгрејао гласине да би она могла добити неко задужење у његовој будућој администрацији.

Портпаром трамповог транзиционог тима је претходно најавио да је конференција за новинаре одложена да би био поштован протокол.

Критичари оптужују Трампа да због разгранатог бизниса може лако доћи у дукоб интереса.

- Нема никаквог смисла у изјави да “неће бити нових послова и договора. Да ли ће и даље позајмљивати новац из страних банака као што је Бенк ов Чајна? То је посао. И да ли ће узимати новац од компанија које су у власништву страних држава? И то је посао. Да ли ће и даље запошљавати људе или имати госте у својим хотелима - каже Ричард Пеинтер, етички саветник у Белој кући током администрације Џорџа Буша.

Шта све има Трамп

Трампови разгранати послови у САД и иностранству укључују хотеле и терене за голф, од чега су два у Шкотској, као и бројне некретнине, власништва или инвестиције у хотеле, пословне просторе и стамбене зграде.

Прошлог месеца Трамп је у серији твитова најавио да ће у потпуности напустити свој бизнис уз тврдњу да је “визуелно важно” да не буде у сукобу интереса.

У медијским извештајима се наводи и да је одлагање изјашњавања о томе како намерава да одвоји свој бизнис од председниковања узроковано и његовим фокусирањем на бројна именовања која су у току.

Најновије је именовање председника Голдман Сакса Герија Кона за свог економског саветника.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цовјек је изабран, све остало је глупост

13.12.2016 20:27

Ма глупости, Трамп је изабран а остали могу да се љуте колико хоће и смишљају разне теорије и приче. Нек је њему сретно и пустите цовјека да ради свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

13.12.2016 21:51

А нико није узео у обзир изјаву од моје баке на пијаци, а имала је ста реци. Цула је и она неста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

13.12.2016 22:17

Сваки Американац би желио бити Доналд Трумп. Остало је патња оних који су изгубили.

ОДГОВОРИТЕ