Potez zbog koga mu "visi" mandat

Donald Tramp, izabrani predsednik SAD je odložio konferenciju za novinare koju je bio zakazao za 15. decembar i na kojoj je trebalo da objasni da li je kao predsednik SAD u sukobu interesa zbog svoih razgranatih poslova po svetu.

Svijet 13.12.2016 | 22:50
Potez zbog koga mu "visi" mandat
Odlaganje konferencije za novinare je, kako tvrdi Indipendent pozivajući se na izjave vodećih stručnjaka za etička pitanja, dobar razlog za elektorski koledž na osnovu koga bi mogli da ga ne izglasaju za predsednika SAD.
 
Podsetimo, iako su izbori u SAD održani 8. novembra, formalno tada su birani elektori koji bi 19. decembra trebalo da Trampu odobre predsednički mandat. Izabrani predsednik je obećao da će raščistiti situaciju sa sukobom interesa pre tog datuma, ali najavljeno odlaganje konferencije za novinare ukazuje da se to neće desiti.

Posao ostavlja sinovima?

Stručnjaci za etiku tvrde da bi jedini zadovoljavajući način da se Tramp “izvuče” bio da celokupan biznis uz slepo poverenje poveri nekome, kao što su to učinili drugi predsednici.

Pravnik koji se bavio etičkim pitanjima u Beloj kući tokom administracije Džordža Buša Ričard Painter i Norman Ajzen koji je za to bio zadužen za mandata Baraka Obame u zajedničkoj izjavi objašnjavaju šta je problematično u Trampovom odlaganju konferencije za medije.

“Zbog odlaganja izjašnjavanja o tome kako će rešiti sukob interesa, elektori su suočeni sa glasanjem za čoveka koji će prekršiti Ustav prvog dana ukoliko nas ne obavesti kako će razrešiti konflikt”.

Jedan republikanski elektor je već poručio da neće glasati za Trampa jer on nije kvalifikovan da bude vođa, što znači da bi još 36 elektora moralo da mu se priključi u stavu tokom ove nedelje da bi Trampov izbor bio blokiran.

Nakon što je objavio odlaganje pres konferencije koja je bila najavljena za četvrtak, Tramp je na Tviteru je naveo da će ona biti održana u skoroj budućnosti i da će dok je na mestu predsednika njegovi sinovi voditi posao, ali da neće biti novih dogovora.

On je istakao da će se, iako ga zakon ne obavezuje na to, povući iz biznisa pre 20. januara kada bi trebalo da preuzme dužnost.

“Dvojica mojih sinova, Don i Erik, i direktori će voditi moje firme. Neće biti novih poslova tokom mog (mojih) mandata na predsedničkom mestu”, napisao je na Tviteru.



On nije pomenuo eventualnu ulogu svoje kćerke Ivanke, i time je podgrejao glasine da bi ona mogla dobiti neko zaduženje u njegovoj budućoj administraciji.

Portparom trampovog tranzicionog tima je prethodno najavio da je konferencija za novinare odložena da bi bio poštovan protokol.

Kritičari optužuju Trampa da zbog razgranatog biznisa može lako doći u dukob interesa.

- Nema nikakvog smisla u izjavi da “neće biti novih poslova i dogovora. Da li će i dalje pozajmljivati novac iz stranih banaka kao što je Benk ov Čajna? To je posao. I da li će uzimati novac od kompanija koje su u vlasništvu stranih država? I to je posao. Da li će i dalje zapošljavati ljude ili imati goste u svojim hotelima - kaže Ričard Peinter, etički savetnik u Beloj kući tokom administracije Džordža Buša.

Šta sve ima Tramp

Trampovi razgranati poslovi u SAD i inostranstvu uključuju hotele i terene za golf, od čega su dva u Škotskoj, kao i brojne nekretnine, vlasništva ili investicije u hotele, poslovne prostore i stambene zgrade.

Prošlog meseca Tramp je u seriji tvitova najavio da će u potpunosti napustiti svoj biznis uz tvrdnju da je “vizuelno važno” da ne bude u sukobu interesa.

U medijskim izveštajima se navodi i da je odlaganje izjašnjavanja o tome kako namerava da odvoji svoj biznis od predsednikovanja uzrokovano i njegovim fokusiranjem na brojna imenovanja koja su u toku.

Najnovije je imenovanje predsednika Goldman Saksa Gerija Kona za svog ekonomskog savetnika.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

covjek je izabran, sve ostalo je glupost

13.12.2016 20:27

Ma gluposti, Tramp je izabran a ostali mogu da se ljute koliko hoće i smišljaju razne teorije i priče. Nek je njemu sretno i pustite covjeka da radi svoj posao.

ODGOVORITE
Name

Brle

13.12.2016 21:51

A niko nije uzeo u obzir izjavu od moje bake na pijaci, a imala je sta reci. Cula je i ona nesta.

ODGOVORITE
Name

Djekna

13.12.2016 22:17

Svaki Amerikanac bi želio biti Donald Trump. Ostalo je patnja onih koji su izgubili.

ODGOVORITE