"Бијели хљеб" у РС чува седам закона

Влада Републике Српске одлучила је да прекине сагу око тога које законе треба променити како би био укинут „бели хлеб“ у РС, односно привилегије функционера након истека мандата.

Република Српска 13.12.2016 | 08:05
"Бијели хљеб" у РС чува седам закона

У Министарству управе и локалне самоуправе РС за „ЕуроБлиц“ кажу да су то закони о спречавању сукоба интереса у органима власти у РС, о републичкој управи, о државним службеницима, те делом закона о Влади РС и о раду. Осим њих, ту су и измене закона о радним односима у државним органима и о статусу функционера у јединицама локалне самоуправе РС, које су предлагали посланици Напредне Српске.

"Привилегије функционерима након истека мандата не могу се укинути изменама само та два закона по предлогу НС. Потребно је урадити измену свих набројаних закона како би се уредило питање радних односа" истичу у Министарству.

Наводе да ће анализа показати да ли још неки закони регулишу привилегије функционера након истека мандата.

Посланик НС Адам Шукало каже да набрајањем ових закона Влада РС тек сада покушава да проучи укидање „белог хлеба“.

"Ако је тачно што тврде у Влади, ти закони не би били у сукобу да су усвојени закони у НС РС, које смо ми предложили. Они су основни закони, након чега се остали закони усклађују. При уређењу неке области, никада није забележен случај да се треба мењати сет закона" каже Шукало.

Он истиче да Закон о раду не регулише питање „белог хлеба“. Понавља да су до чланова закона, који дефинишу накнаде функционерима, дошли након увида у решења посланика који су остварили то право. Шукало поручује да ће у НС РС поново упутити на усвајање измене закона о радним односима у државним органима и о статусу функционера у јединицама локалне самоуправе РС.

Истовремено, у НС РС није усвојен закључак владајућих партија да Влада упути измене сета закона у првом кварталу 2017. године.

За шефа Клуба посланика СНСД Радована Вишковића то не представља проблем. Тврди да ће „ако Влада РС пролонгира то питање, скупштинска већина изменити сет закона како би привилегије биле укинуте“.

Рок до краја јануара

Марко Аћић, генерални секретар НС РС, каже да је председник НС РС Недељко Чубриловић упутио допис Влади РС, клубовима посланика и одборима да до краја јануара и почетком фебруара 2017. доставе предлоге за програм рада за наредну годину.

"Након тога ћемо видети ко је предлагач измена сета закона о укидању „белог хлеба“, да ли ће то бити Влада или клубови већине или опозиције" рекао је Аћић.

Извор: ЕуроБлиц

Фото: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Опрема и постројења

13.12.2016 09:38

О какво је ставци ради када је у буџету Републике Српске предвиђено 27 милиона за опрему и постројења.О каквој се опреми и о каквим постројењима ради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха..

13.12.2016 10:14

Кажу да се чува са седам закона и иза седам брава и катанаца зато што је то хљеб/крух са седам кора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

13.12.2016 10:51

Ма ово је више него смјешно. Имати све ове информације већ годинама и ништа не чинити по том питању, сједити мирно и чекати да се нешто лијепо догоди и да ОНИ сами себи ускрате све погодности па међу њима и "бијели хљеб". Нема наде за овај народ, само се питам гдје је дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драз

13.12.2016 17:24

Зато просбјетни превоз чува само Гњато,хахаха

ОДГОВОРИТЕ