"Bijeli hljeb" u RS čuva sedam zakona

Vlada Republike Srpske odlučila je da prekine sagu oko toga koje zakone treba promeniti kako bi bio ukinut „beli hleb“ u RS, odnosno privilegije funkcionera nakon isteka mandata.

Republika Srpska 13.12.2016 | 08:05
"Bijeli hljeb" u RS čuva sedam zakona

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS za „EuroBlic“ kažu da su to zakoni o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u RS, o republičkoj upravi, o državnim službenicima, te delom zakona o Vladi RS i o radu. Osim njih, tu su i izmene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera u jedinicama lokalne samouprave RS, koje su predlagali poslanici Napredne Srpske.

"Privilegije funkcionerima nakon isteka mandata ne mogu se ukinuti izmenama samo ta dva zakona po predlogu NS. Potrebno je uraditi izmenu svih nabrojanih zakona kako bi se uredilo pitanje radnih odnosa" ističu u Ministarstvu.

Navode da će analiza pokazati da li još neki zakoni regulišu privilegije funkcionera nakon isteka mandata.

Poslanik NS Adam Šukalo kaže da nabrajanjem ovih zakona Vlada RS tek sada pokušava da prouči ukidanje „belog hleba“.

"Ako je tačno što tvrde u Vladi, ti zakoni ne bi bili u sukobu da su usvojeni zakoni u NS RS, koje smo mi predložili. Oni su osnovni zakoni, nakon čega se ostali zakoni usklađuju. Pri uređenju neke oblasti, nikada nije zabeležen slučaj da se treba menjati set zakona" kaže Šukalo.

On ističe da Zakon o radu ne reguliše pitanje „belog hleba“. Ponavlja da su do članova zakona, koji definišu naknade funkcionerima, došli nakon uvida u rešenja poslanika koji su ostvarili to pravo. Šukalo poručuje da će u NS RS ponovo uputiti na usvajanje izmene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera u jedinicama lokalne samouprave RS.

Istovremeno, u NS RS nije usvojen zaključak vladajućih partija da Vlada uputi izmene seta zakona u prvom kvartalu 2017. godine.

Za šefa Kluba poslanika SNSD Radovana Viškovića to ne predstavlja problem. Tvrdi da će „ako Vlada RS prolongira to pitanje, skupštinska većina izmeniti set zakona kako bi privilegije bile ukinute“.

Rok do kraja januara

Marko Aćić, generalni sekretar NS RS, kaže da je predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović uputio dopis Vladi RS, klubovima poslanika i odborima da do kraja januara i početkom februara 2017. dostave predloge za program rada za narednu godinu.

"Nakon toga ćemo videti ko je predlagač izmena seta zakona o ukidanju „belog hleba“, da li će to biti Vlada ili klubovi većine ili opozicije" rekao je Aćić.

Izvor: EuroBlic

Foto: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Oprema i postrojenja

13.12.2016 09:38

O kakvo je stavci radi kada je u budžetu Republike Srpske predviđeno 27 miliona za opremu i postrojenja.O kakvoj se opremi i o kakvim postrojenjima radi?

ODGOVORITE
Name

Hahaha..

13.12.2016 10:14

Kažu da se čuva sa sedam zakona i iza sedam brava i katanaca zato što je to hljeb/kruh sa sedam kora.

ODGOVORITE
Name

Mila

13.12.2016 10:51

Ma ovo je više nego smješno. Imati sve ove informacije već godinama i ništa ne činiti po tom pitanju, sjediti mirno i čekati da se nešto lijepo dogodi i da ONI sami sebi uskrate sve pogodnosti pa među njima i "bijeli hljeb". Nema nade za ovaj narod, samo se pitam gdje je dno.

ODGOVORITE
Name

Draz

13.12.2016 17:24

Zato prosbjetni prevoz čuva samo Gnjato,hahaha

ODGOVORITE