Опоравак након забране извоза

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић у разговору за Клиx.ба рекао је да сеБиХ постепено опоравља након што се неколико мјесеци није могло извозити воће и поврће у Русију, али да је та забрана уназадила БиХ у великој мјери.

Босна и Херцеговина 12.12.2016 | 20:15
Опоравак након забране извоза
"Извоз воћа и поврћа у Русију се опоравља, али због забране од неколико мјесеци имаћемо пад у односу на наше планове и могућности. Убрзо ћемо саопшити и колики смо извоз имали у овој години", казао је за Клиx.ба министар Шаровић.

Подсјећамо, због сумњи у реекспорт воћа и поврћа из трећих земаља Русија је у августу увела привремену забрану увоза из БиХ, а након тога је у нашу земљу послала фитосанитарне инспекторе који су вршили контролу производних погона.

Министар Шаровић истиче да БиХ има могућност да у Русију извози много више, него што ће то бити случај у овој години, али истиче наду да ће слиједећа година бити много боља.

У међувремену ће предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић у четвртак у Бриселу потписати и прилагођени Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП), мада још није познато када ће ступити на снагу.

Споразум о стабилизацији и придруживању представља оквир за односе ЕУ и БиХ. Овај споразум постепено успоставља подручје слободне трговине између ЕУ и БиХ, али је спорно питање било да ли ће тим споразумом домаћи пољопривредници бити заштићени, који су страховали од нелојалне конкуренције из ЕУ.

БиХ је на крају договорила све спорне одредбе, а сада се нада да ће кроз систем слободне трговине са ЕУ побољшати свој привредни развој.

(Клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар