Синдикат и послодавци приближили ставове

У Бањалуци је данас прекинута редовна сједница Економско-социјалног савјета Републике Српске о преднацртима Програма економских реформи за наредне три године и буџета за наредну годину.

Република Српска 12.12.2016 | 19:34
Синдикат и послодавци приближили ставове
Из Владе су данас поручили да су спремни на компромис са Синдикатом просвјете у вези са смањењем обрачуна минулог рада са 0,5 на 0,3 одсто годишње. Сједница ће бити настављена сутра у 17 часова.

Десило се неочекивано. Синдикалци и послодавци су приближили ставове о повећању најниже цијене рада. Послодавци су попустили. Спремни су да повећају најнижу плату. Додуше не онолико колико Синдикат тражи, али очекују да ће до договора доћи.

Синдикална рачуница је, ипак, другачија. О приједлозима послодаваца одлучиће сутра Предсједништво. Са том одлуком синдикалци поново иду за преговорачки сто у Владу Републике Српске.

Послодавци ће прије наставка сједнице Економско-социјалног савјета да обаве разговоре са Владом. Њихови захтјеви су јасни: смањење јавне потрошње, пореза на доприносе и растерећење привреде. Уколико Влада то не прихвати, послодавци кажу да кључни документи неће имати њихову подршку.

Премијерка Жељка Цвијановић поручила је данас да је Влада спремна на компромис. Сутра ће бити одржан састанак са свим социјалним партнерима на којем ће, како је рекла, бити послагане одређене ствари.



(БН телевизија)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зумба

12.12.2016 19:21

Какав циркус.Умјесто да се плате повецају Влада наметнула тему о смањењу плата.Синдикат се као фол бори за раднике,да добију сто им и тако припада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2016 20:52

Којим радницима!!! Па ту се скупиле будзетлије и бране своје привилегије нигдје радника који храни све њих

Name

Хе Хе Хе

12.12.2016 20:01

Хе хе хе ови нас ј... каква борба хе хе хе једни сису крв радницима а ови из синдиката за пикслу помазу хе хе хе кољу газде а синдикат дрзи за уси хе хе хе Ранка прво је влада брисала под с тобом следеци су радници хе хе хе а сад осмјех за сликање хе хе хе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо

12.12.2016 20:20

Господо послодавци (а и синдикалци и Владо) РС, ако желите реалну расподјелу,онда задржите ниво плата радницима, а од данас, можете увести да се минули рад рацуна са 0.3, умјесто 0.5, али да висина плате радника остане иста. Али ако желите увести 0.3 и тиме самњити плате радницима, онда сте лицемјери, јер вам је очито циљ (а ако то и синдикат и Влада прихвате, онда сте исти-непријатељи радника) да СМАЊИТЕ плате радницима. То ни по коју цијену не треба дозволити!!! Јер господо, власници приватних фирми, грађани виде какве аутомобиле возите ви и ваша дјеца и које стамбене објекте себи и њима приустисте, а кукакте како вам је противодња нерентабилана. Затворите фабрику, а не гулите раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

13.12.2016 00:49

Овај Дјокић прво је уништио борце,инвалиде,сва права која су имали он је укинуо,сад ће то исто са радницима да уради па на крају ће умиштити и фабрике ако је нешто остало од њих,никад се није ни борио за обичан народ,битна му је само власт

ОДГОВОРИТЕ