Sindikat i poslodavci približili stavove

U Banjaluci je danas prekinuta redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske o prednacrtima Programa ekonomskih reformi za naredne tri godine i budžeta za narednu godinu.

Republika Srpska 12.12.2016 | 19:34
Sindikat i poslodavci približili stavove
Iz Vlade su danas poručili da su spremni na kompromis sa Sindikatom prosvjete u vezi sa smanjenjem obračuna minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto godišnje. Sjednica će biti nastavljena sutra u 17 časova.

Desilo se neočekivano. Sindikalci i poslodavci su približili stavove o povećanju najniže cijene rada. Poslodavci su popustili. Spremni su da povećaju najnižu platu. Doduše ne onoliko koliko Sindikat traži, ali očekuju da će do dogovora doći.

Sindikalna računica je, ipak, drugačija. O prijedlozima poslodavaca odlučiće sutra Predsjedništvo. Sa tom odlukom sindikalci ponovo idu za pregovorački sto u Vladu Republike Srpske.

Poslodavci će prije nastavka sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta da obave razgovore sa Vladom. Njihovi zahtjevi su jasni: smanjenje javne potrošnje, poreza na doprinose i rasterećenje privrede. Ukoliko Vlada to ne prihvati, poslodavci kažu da ključni dokumenti neće imati njihovu podršku.

Premijerka Željka Cvijanović poručila je danas da je Vlada spremna na kompromis. Sutra će biti održan sastanak sa svim socijalnim partnerima na kojem će, kako je rekla, biti poslagane određene stvari.



(BN televizija)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zumba

12.12.2016 19:21

Kakav cirkus.Umjesto da se plate povecaju Vlada nametnula temu o smanjenju plata.Sindikat se kao fol bori za radnike,da dobiju sto im i tako pripada.

ODGOVORITE
Name

Re

12.12.2016 20:52

Kojim radnicima!!! Pa tu se skupile budzetlije i brane svoje privilegije nigdje radnika koji hrani sve njih

Name

He He He

12.12.2016 20:01

He he he ovi nas j... kakva borba he he he jedni sisu krv radnicima a ovi iz sindikata za pikslu pomazu he he he kolju gazde a sindikat drzi za usi he he he Ranka prvo je vlada brisala pod s tobom sledeci su radnici he he he a sad osmjeh za slikanje he he he !

ODGOVORITE
Name

Gospodo

12.12.2016 20:20

Gospodo poslodavci (a i sindikalci i Vlado) RS, ako želite realnu raspodjelu,onda zadržite nivo plata radnicima, a od danas, možete uvesti da se minuli rad racuna sa 0.3, umjesto 0.5, ali da visina plate radnika ostane ista. Ali ako želite uvesti 0.3 i time samnjiti plate radnicima, onda ste licemjeri, jer vam je očito cilj (a ako to i sindikat i Vlada prihvate, onda ste isti-neprijatelji radnika) da SMANJITE plate radnicima. To ni po koju cijenu ne treba dozvoliti!!! Jer gospodo, vlasnici privatnih firmi, građani vide kakve automobile vozite vi i vaša djeca i koje stambene objekte sebi i njima priustiste, a kukakte kako vam je protivodnja nerentabilana. Zatvorite fabriku, a ne gulite radnike.

ODGOVORITE
Name

Marko

13.12.2016 00:49

Ovaj Djokić prvo je uništio borce,invalide,sva prava koja su imali on je ukinuo,sad će to isto sa radnicima da uradi pa na kraju će umištiti i fabrike ako je nešto ostalo od njih,nikad se nije ni borio za običan narod,bitna mu je samo vlast

ODGOVORITE