Злочини с доказима – политика изнад истине

Парастосом погинулим борцима и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата у Крепшићу и Вучлиловцу код Брчког, као и погинулим борцима из Челинца и Козарске Дубице чије су бригаде браниле овај дио сјеверне границе Републике Српске, данас су обиљежене 24 године од окупације и разарања Вучиловца која су извршили припадници ХВО-а из Орашја и сусједне Хрватске.

Република Српска 12.12.2016 | 22:58
Злочини с доказима – политика изнад истине
Најмалађа жртва вучиловачког погрома био је десетогодишњи Бојан Лукић, а најстарија 86-годишњи Крста Арсенић. Недавно ухапшене старјешине и војници из Орашја, осумњичени за злочине у овом и осталим српским селима и логорима за Србе на подручју ове општине, пуштени су да се бране са слободе.

„Срамота правосуђа и још један доказ да се у овој земљи суди и лако пресуђује српским старјешинама и војницима, изричу казне које се мјере стотинама година чак и онда када за то нема довољно доказа. Доказ је бити Србин. Међу 25 размијењених бораца и цивила који су 12. децембра завршили у мртвачницама и логорима у Орашју био је и мој муж Маринко."

"Добила сам тијело без главе и тако је и сахрањен. То је злочин комшија из Орашја и оних који су им дошли из Хрватске да помогну у убијању и пљачкању. Ја не знам ко је све то урадио, али старјешина Матузовић треба и мора да зна. Ено га – пуштен да се брани са слободе, и он и остали ухапшени“, огорчена је Томка Маргетић, супруга убијеног Маринка.

Испред Спомен-цркве у Крешићу на којој су уклесана имена мјештана и више од 120 бораца из Челинца и Козарске Дубице који су пали у одбрани „коридора живота“ у Посавини, такође је служен парастос. Петар Поповић, припадник Челиначке бригаде, био је заробљен у Вучиловцу.

„Прошао сам туртуру у логору у Доњој Махали: вађење зуби клијештима, паљење цигарета по тијелу, батињање и дан и ноћ, и сва
остала понижења. Предњачили су припадници орашке бригаде и полиције којима су командовали Ђуро Матузовић који се сада брани да је наредбе добијао из Хрватске и Перо Винцетић звани коњ, који живи у Хрватској и није ни хапшен. Ја сам свједок у овом поступку, али је очигледно да је политика дебело умијешала прсте и да притисак на правосуђе, посебно из Хрватске, чини све да спријечи пут до истине“, каже Поповић.

Још један помен у Крепшићу и Вучиловцу, уз полагање вијенаца и букета борачких организација и породица погинулих и несталих Посаваца и Крајишника, обиљежен је достојанствено, а судски процес против осумњичених из орашке групе старјешина и војника показаће да ли је правда ипак достижна и за српске жртве.



(БН телевизија)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар