Zločini s dokazima – politika iznad istine

Parastosom poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata u Krepšiću i Vučlilovcu kod Brčkog, kao i poginulim borcima iz Čelinca i Kozarske Dubice čije su brigade branile ovaj dio sjeverne granice Republike Srpske, danas su obilježene 24 godine od okupacije i razaranja Vučilovca koja su izvršili pripadnici HVO-a iz Orašja i susjedne Hrvatske.

Republika Srpska 12.12.2016 | 22:58
Zločini s dokazima – politika iznad istine
Najmalađa žrtva vučilovačkog pogroma bio je desetogodišnji Bojan Lukić, a najstarija 86-godišnji Krsta Arsenić. Nedavno uhapšene starješine i vojnici iz Orašja, osumnjičeni za zločine u ovom i ostalim srpskim selima i logorima za Srbe na području ove opštine, pušteni su da se brane sa slobode.

„Sramota pravosuđa i još jedan dokaz da se u ovoj zemlji sudi i lako presuđuje srpskim starješinama i vojnicima, izriču kazne koje se mjere stotinama godina čak i onda kada za to nema dovoljno dokaza. Dokaz je biti Srbin. Među 25 razmijenjenih boraca i civila koji su 12. decembra završili u mrtvačnicama i logorima u Orašju bio je i moj muž Marinko."

"Dobila sam tijelo bez glave i tako je i sahranjen. To je zločin komšija iz Orašja i onih koji su im došli iz Hrvatske da pomognu u ubijanju i pljačkanju. Ja ne znam ko je sve to uradio, ali starješina Matuzović treba i mora da zna. Eno ga – pušten da se brani sa slobode, i on i ostali uhapšeni“, ogorčena je Tomka Margetić, supruga ubijenog Marinka.

Ispred Spomen-crkve u Krešiću na kojoj su uklesana imena mještana i više od 120 boraca iz Čelinca i Kozarske Dubice koji su pali u odbrani „koridora života“ u Posavini, takođe je služen parastos. Petar Popović, pripadnik Čelinačke brigade, bio je zarobljen u Vučilovcu.

„Prošao sam turturu u logoru u Donjoj Mahali: vađenje zubi kliještima, paljenje cigareta po tijelu, batinjanje i dan i noć, i sva
ostala poniženja. Prednjačili su pripadnici oraške brigade i policije kojima su komandovali Đuro Matuzović koji se sada brani da je naredbe dobijao iz Hrvatske i Pero Vincetić zvani konj, koji živi u Hrvatskoj i nije ni hapšen. Ja sam svjedok u ovom postupku, ali je očigledno da je politika debelo umiješala prste i da pritisak na pravosuđe, posebno iz Hrvatske, čini sve da spriječi put do istine“, kaže Popović.

Još jedan pomen u Krepšiću i Vučilovcu, uz polaganje vijenaca i buketa boračkih organizacija i porodica poginulih i nestalih Posavaca i Krajišnika, obilježen je dostojanstveno, a sudski proces protiv osumnjičenih iz oraške grupe starješina i vojnika pokazaće da li je pravda ipak dostižna i za srpske žrtve.(BN televizija)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar