Кецмановић креће на профи турнире: Успећу, сигурно!

Седамнаестогодишњи српски тенисер после одбране титуле на Оранж Боулу и првог места на јуниорској светској листи, спреман да следеће сезоне настави да бележи добре резултате и на вишем нивоу.

Тенис 14.12.2016 | 17:45
Кецмановић креће на профи турнире: Успећу, сигурно!
Миомир Кецмановић направио је велики успех у финишу 2016. године. Одиграо је 32 меча, остварио 29 победа. Преузео је прво место на јуниорској светској листи, а тријумфовао је и на два престижна турнира. На турниру Еди Хер освојио је дуплу круну, док је на Оранж Боулу одбранио трофеј, што је пре њега успело само двојици тенисера, од када је установљен тај турнир 1947. године.

"Изузетно сам срећан и задовољан свим што сам урадио у последњих месец дана, али и током целе ове године. Иза мене су одлични мечеви, велике победе, трофеји, долазак на прво место ИТФ листе. Радио сам много и напорно да би дошао до свих ових резултата и на крају сав тај ради и труд се исплатио. Знам да сам направио нешто изузетно, али још нисам све коцкице тог успеха сложио у глави. За пар дана ћу, свакако постати свестан величине тог успеха и подвига", поручио је млади српски тенисер.

Он је рекао да сада има у плану да се најпре добро одмори.

"Чини ми се да нисам толико уморан физички, али овај притисак који сам себи наметнуо, узима данак. У сваком случају поносан сам на ово што сам постигао. Кажу, ушао си у тениску историју. Ако је тако - лепо. Међутим, сви ови успеси, заправо, обавезују ме да још више и боље радим. Одабрао сам свој пут, пут тенисера и сада нема повратка, нити неког самозадовољства. Спорт је такав, тера те непрестано напред. На рад, и рад, и рад…", навео је први јуниор света.

Оранж Боул је за младе тенисере незванично светско првенство. По тениској скали одмах је иза четири гренд слема. У финалу 2015. Кецмановић је био најмлађи учесник икада финала овог турнира, за трофеј се борио против актуелног вицешампиона, а ове године Миомир је бранио трофеј као најбољи јуниор света.

"Оба финала имају своју тежину и своју путању. И оба су била велики изазов. Мислим да је одбрана титуле била тежа. Прошле године нисам био фаворит на овом турниру, а онда је то далеко лакши пут јер противници не обраћају пажњу, односно више своју амбицију усмеравају на фаворите. Прошле године сам у финалу био бољи од браниоца титуле, сада сам ја бранио титулу. Уз то, на турнир сам дошао као изразити фаворит и сви моји противници пружали су свој максимум како би ме скинули с трона. С друге стране на турнир сам стигао са позиције број један, а после успеха на претходним турнирима, па су моји противници зазирали од мене. Знам по себи да је таква позиција, у којој сам ја био и олакшавајућа и отежавајућа. Срећом, све је било избалансирано. Знао сам да уколико останем ментално јак, концентрисан до максимума и миран, доћи ћу до жељеног резултата, до трофеја и историје. То је сада ту и јако сам срећан. Ово је потврда да могу много, да имам шампионску нит и сада је време да уз наставак великог рада, све ово што сам урадио као јуниор једног дана урадим и у профи водама, јер то је мој сан, циљ и због тога се и бавим овим послом", навео је Кецмановић.

У 2016. освојио је велика јуниорска светска такмичења Принц Џорџ куп, Мексико, Еди Хер, Оранж Боул, одиграо финале гренд слема УС Опена, играо полуфинале Јуниор Мастерса у Кини, финале Осака купа. Годину завршава као најбољи јуниор планете који је у самом финишу сезоне нанизао четири трофеја, од чега три у синглу.

Играо је и профи турнире из фјучерс серије, налази се на 792. месту АТП листе, а био је део Дејвис куп тима Србије на мечу Србија - Велика Британија у јулу на Ташмајдану.

У следећој сезони Кецмановић има највише циљеве.

"Моја амбиција у тенису је од првог дана када сам почео да играм турнире, да будем најбољи. Због тога себи увек постављам нове, веће, захтевније циљеве. У наредној години ћу акценат ставити на профи турнире. И у току 2016. играо сам фјучерсе, освојио титулу у дублу, играо финале сингла, где сам био на корак од титуле. Прелаз из јуниорске у сениорску конкуренцију, кажу, може бити трауматичан за младог тенисера. Али, ја волим изазове. Они ме терају напред. Профи турнири су нормалан след у развоју сваког тенисера. Тај пут су прошли сви, од просечних до оних врхунских тенисера. Па ко успе. Ја сам уверен да ћу успети!", напоменуо је Кецмановић.

Оранж Боул освајали су и Џон Мекинро, Бјерн Бјорг, Иван Лендл, Роџер Федерер, Енди Родик, али нико од њих успео да одбрани трон као што је учинио Миомир Кецмановић.

Кецмановић је у борби за трофеј 2015. савладао вицешампиона из 2014. Грка Стефаноса Цисипаса (6:3, 2:6, 7:6) и тада је постао најмлађи победник Оранж Боула у конкуренцији до 18 година са 16 година и три месеца, у 69 година дугој историји овог такмичења. Он се тако прикључио двојици српских тенисера који су раније посталиу шампиони Оранж Боузла - Ласло Ђере је то успео у конкуренција до 18, а Јанко Типсаревић у конкуренцији играча до 14 година.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар