Kecmanović kreće na profi turnire: Uspeću, sigurno!

Sedamnaestogodišnji srpski teniser posle odbrane titule na Oranž Boulu i prvog mesta na juniorskoj svetskoj listi, spreman da sledeće sezone nastavi da beleži dobre rezultate i na višem nivou.

Tenis 14.12.2016 | 17:45
Kecmanović kreće na profi turnire: Uspeću, sigurno!
Miomir Kecmanović napravio je veliki uspeh u finišu 2016. godine. Odigrao je 32 meča, ostvario 29 pobeda. Preuzeo je prvo mesto na juniorskoj svetskoj listi, a trijumfovao je i na dva prestižna turnira. Na turniru Edi Her osvojio je duplu krunu, dok je na Oranž Boulu odbranio trofej, što je pre njega uspelo samo dvojici tenisera, od kada je ustanovljen taj turnir 1947. godine.

"Izuzetno sam srećan i zadovoljan svim što sam uradio u poslednjih mesec dana, ali i tokom cele ove godine. Iza mene su odlični mečevi, velike pobede, trofeji, dolazak na prvo mesto ITF liste. Radio sam mnogo i naporno da bi došao do svih ovih rezultata i na kraju sav taj radi i trud se isplatio. Znam da sam napravio nešto izuzetno, ali još nisam sve kockice tog uspeha složio u glavi. Za par dana ću, svakako postati svestan veličine tog uspeha i podviga", poručio je mladi srpski teniser.

On je rekao da sada ima u planu da se najpre dobro odmori.

"Čini mi se da nisam toliko umoran fizički, ali ovaj pritisak koji sam sebi nametnuo, uzima danak. U svakom slučaju ponosan sam na ovo što sam postigao. Kažu, ušao si u tenisku istoriju. Ako je tako - lepo. Međutim, svi ovi uspesi, zapravo, obavezuju me da još više i bolje radim. Odabrao sam svoj put, put tenisera i sada nema povratka, niti nekog samozadovoljstva. Sport je takav, tera te neprestano napred. Na rad, i rad, i rad…", naveo je prvi junior sveta.

Oranž Boul je za mlade tenisere nezvanično svetsko prvenstvo. Po teniskoj skali odmah je iza četiri grend slema. U finalu 2015. Kecmanović je bio najmlađi učesnik ikada finala ovog turnira, za trofej se borio protiv aktuelnog vicešampiona, a ove godine Miomir je branio trofej kao najbolji junior sveta.

"Oba finala imaju svoju težinu i svoju putanju. I oba su bila veliki izazov. Mislim da je odbrana titule bila teža. Prošle godine nisam bio favorit na ovom turniru, a onda je to daleko lakši put jer protivnici ne obraćaju pažnju, odnosno više svoju ambiciju usmeravaju na favorite. Prošle godine sam u finalu bio bolji od branioca titule, sada sam ja branio titulu. Uz to, na turnir sam došao kao izraziti favorit i svi moji protivnici pružali su svoj maksimum kako bi me skinuli s trona. S druge strane na turnir sam stigao sa pozicije broj jedan, a posle uspeha na prethodnim turnirima, pa su moji protivnici zazirali od mene. Znam po sebi da je takva pozicija, u kojoj sam ja bio i olakšavajuća i otežavajuća. Srećom, sve je bilo izbalansirano. Znao sam da ukoliko ostanem mentalno jak, koncentrisan do maksimuma i miran, doći ću do željenog rezultata, do trofeja i istorije. To je sada tu i jako sam srećan. Ovo je potvrda da mogu mnogo, da imam šampionsku nit i sada je vreme da uz nastavak velikog rada, sve ovo što sam uradio kao junior jednog dana uradim i u profi vodama, jer to je moj san, cilj i zbog toga se i bavim ovim poslom", naveo je Kecmanović.

U 2016. osvojio je velika juniorska svetska takmičenja Princ Džordž kup, Meksiko, Edi Her, Oranž Boul, odigrao finale grend slema US Opena, igrao polufinale Junior Mastersa u Kini, finale Osaka kupa. Godinu završava kao najbolji junior planete koji je u samom finišu sezone nanizao četiri trofeja, od čega tri u singlu.

Igrao je i profi turnire iz fjučers serije, nalazi se na 792. mestu ATP liste, a bio je deo Dejvis kup tima Srbije na meču Srbija - Velika Britanija u julu na Tašmajdanu.

U sledećoj sezoni Kecmanović ima najviše ciljeve.

"Moja ambicija u tenisu je od prvog dana kada sam počeo da igram turnire, da budem najbolji. Zbog toga sebi uvek postavljam nove, veće, zahtevnije ciljeve. U narednoj godini ću akcenat staviti na profi turnire. I u toku 2016. igrao sam fjučerse, osvojio titulu u dublu, igrao finale singla, gde sam bio na korak od titule. Prelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju, kažu, može biti traumatičan za mladog tenisera. Ali, ja volim izazove. Oni me teraju napred. Profi turniri su normalan sled u razvoju svakog tenisera. Taj put su prošli svi, od prosečnih do onih vrhunskih tenisera. Pa ko uspe. Ja sam uveren da ću uspeti!", napomenuo je Kecmanović.

Oranž Boul osvajali su i Džon Mekinro, Bjern Bjorg, Ivan Lendl, Rodžer Federer, Endi Rodik, ali niko od njih uspeo da odbrani tron kao što je učinio Miomir Kecmanović.

Kecmanović je u borbi za trofej 2015. savladao vicešampiona iz 2014. Grka Stefanosa Cisipasa (6:3, 2:6, 7:6) i tada je postao najmlađi pobednik Oranž Boula u konkurenciji do 18 godina sa 16 godina i tri meseca, u 69 godina dugoj istoriji ovog takmičenja. On se tako priključio dvojici srpskih tenisera koji su ranije postaliu šampioni Oranž Bouzla - Laslo Đere je to uspeo u konkurencija do 18, a Janko Tipsarević u konkurenciji igrača do 14 godina.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar