Подршка: Србија је сидро стабилности

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц изјавио је да је за сутра предвиђено отварање поглавља 5 и 25.

Србија 12.12.2016 | 17:43
Подршка: Србија је сидро стабилности
Осим тога, он је рекао и да се нада и договору око отварања поглавља 26 у пиступним преговорима ЕУ са Србијом.

"Србија је постала сидро стабилности у региону и важан партнер у савладавању мигрантске кризе, која још увијек погађа наше двије земље. Захваљујући храбрим реформским напорима премијера Србије Александра Вучића и даљем напретку у дијалогу са Приштином постало је могуће отварање нових поглавља у приступним преговорима”, истакао је Курц у интервјуу Тањугу.

Он је нагласио да је жеља да се, отварањем нових поглавља, пружи што је могуће већа подршка реформском курсу.

Курц је подвукао да Србија има јасну европску перспективу и да ће је Аустрија и даље снажно подржавати на путу у ЕУ.

На питање која ће поглавља бити сутра отворена у Бриселу, Курц је казао да је предвиђено да се отворе поглавља 5 и 25, као и да се нада да ће бити могуће да се на вријеме постигне и договор о отварању поглавља 26.

Шеф аустријске дипломатије казао је да је, заједно са другим партнерима у ЕУ и комесаром Јоханесом Ханом, у редовном контакту са хрватском страном како би се евентуалне препреке на путу Србије у Унију уклониле.

"Генерално важи правило да билатерална питања не смију да блокирају приступни процес западнобалканских земаља. То је и важан елемент Берлинског процеса”, подсетио је Курц.

На питање да ли је реалан циљ да Србија пре 2025. постане чланица ЕУ он је изразио наду да јесте и оцијенио да би Србија требало што пре да постане чланица ЕУ, чим испуни критеријуме Европске комисије.

"Ако се реформски курс под премијером Вучићем буде тако одлучно наставио као до сада и постигао даљи напредак у дијалогу са Приштином, надам се да ћемо тај амбициозни циљ моћи да остваримо. Аустрија ће Србију у томе свакако у потпуности подржати”, поручује Курц.

Он је истакао да су од великог значаја даље одлучне реформе у области владавине права, медијских слобода, борбе против корупције и организованог криминала, као и даљи напредак у дијалогу са Приштином.

Курц је најавио да ће Аустрија, како би Србију даље дјелотворно подржавала на путу у ЕУ, договорити нови билатерални Акциони план, који, како каже, намерава да сутра у Бриселу потпише са премијером Вучићем.

"Тај Акциони план предвиђа подршку у приступном процесу и обухвата бројне даље области као што су сарадња око спољнополитичких и економских питања, као и културна и научна сарадња. Ту прилику ћу да искористим да премијеру Вучићу обећам даљу подршку Аустрије на путу Србије у ЕУ”, најавио је Курц.

(Агенције)
(Фото: Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

еу

12.12.2016 18:57

Другар то пренеси својим сусједима цланицом ЕУ у којој цвјета совинизам према свему сто је српско или подсјеца на на српско то потврдјују цак и производи цоколадице свједоци смо задњих дана.То је страсно и недопустиво и европски парламент мора да реагује и Хрватској изда упозорење.

ОДГОВОРИТЕ