Podrška: Srbija je sidro stabilnosti

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da je za sutra predviđeno otvaranje poglavlja 5 i 25.

Srbija 12.12.2016 | 17:43
Podrška: Srbija je sidro stabilnosti
Osim toga, on je rekao i da se nada i dogovoru oko otvaranja poglavlja 26 u pistupnim pregovorima EU sa Srbijom.

"Srbija je postala sidro stabilnosti u regionu i važan partner u savladavanju migrantske krize, koja još uvijek pogađa naše dvije zemlje. Zahvaljujući hrabrim reformskim naporima premijera Srbije Aleksandra Vučića i daljem napretku u dijalogu sa Prištinom postalo je moguće otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima”, istakao je Kurc u intervjuu Tanjugu.

On je naglasio da je želja da se, otvaranjem novih poglavlja, pruži što je moguće veća podrška reformskom kursu.

Kurc je podvukao da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu i da će je Austrija i dalje snažno podržavati na putu u EU.

Na pitanje koja će poglavlja biti sutra otvorena u Briselu, Kurc je kazao da je predviđeno da se otvore poglavlja 5 i 25, kao i da se nada da će biti moguće da se na vrijeme postigne i dogovor o otvaranju poglavlja 26.

Šef austrijske diplomatije kazao je da je, zajedno sa drugim partnerima u EU i komesarom Johanesom Hanom, u redovnom kontaktu sa hrvatskom stranom kako bi se eventualne prepreke na putu Srbije u Uniju uklonile.

"Generalno važi pravilo da bilateralna pitanja ne smiju da blokiraju pristupni proces zapadnobalkanskih zemalja. To je i važan element Berlinskog procesa”, podsetio je Kurc.

Na pitanje da li je realan cilj da Srbija pre 2025. postane članica EU on je izrazio nadu da jeste i ocijenio da bi Srbija trebalo što pre da postane članica EU, čim ispuni kriterijume Evropske komisije.

"Ako se reformski kurs pod premijerom Vučićem bude tako odlučno nastavio kao do sada i postigao dalji napredak u dijalogu sa Prištinom, nadam se da ćemo taj ambiciozni cilj moći da ostvarimo. Austrija će Srbiju u tome svakako u potpunosti podržati”, poručuje Kurc.

On je istakao da su od velikog značaja dalje odlučne reforme u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i dalji napredak u dijalogu sa Prištinom.

Kurc je najavio da će Austrija, kako bi Srbiju dalje djelotvorno podržavala na putu u EU, dogovoriti novi bilateralni Akcioni plan, koji, kako kaže, namerava da sutra u Briselu potpiše sa premijerom Vučićem.

"Taj Akcioni plan predviđa podršku u pristupnom procesu i obuhvata brojne dalje oblasti kao što su saradnja oko spoljnopolitičkih i ekonomskih pitanja, kao i kulturna i naučna saradnja. Tu priliku ću da iskoristim da premijeru Vučiću obećam dalju podršku Austrije na putu Srbije u EU”, najavio je Kurc.

(Agencije)
(Foto: Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

eu

12.12.2016 19:57

Drugar to prenesi svojim susjedima clanicom EU u kojoj cvjeta sovinizam prema svemu sto je srpsko ili podsjeca na na srpsko to potvrdjuju cak i proizvodi cokoladice svjedoci smo zadnjih dana.To je strasno i nedopustivo i evropski parlament mora da reaguje i Hrvatskoj izda upozorenje.

ODGOVORITE