Лавров: Без мијешања у питања Србије

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров допутовао је данас у дводневну посјету Србији током које ће разговарати са српским званичницима и учествовати и на министарском састанку Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ).

Србија 12.12.2016 | 15:27
Лавров: Без мијешања у питања Србије
Лаврова је на београдском аеродрому "Никола Тесла" дочекао министар спољних послова Ивица Дачић.

Шеф руске дипломатије је дводневну посјету Србији почео састанком с премијером Александром Вучићем, а онда се састао и с предсједником Србије Томиславом Николићем.

Александар Вучић је, како је прењела руска агенција Спутњик, руском министру добродошлицу пожелио на руском језику.

Лавров је пренио Вучићу да се "Русија неће мијешати у унутрашња питања Србије" и да је увијек спремна да нађе "баланс у заједничким интересима", саопштила је Влада Србије.

Лавров је, како се наводи, Вучићу пренио и "поздраве предсједника Русије Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева, посебно цијенећи личне напоре српског премијера за сарадњу са Русијом, као и позитивне тенденције у економским везама у циљу даљег привредног раста и развоја двеју земаља".



Вучић и Лавров разговарали су о сарадњи Русије и Србије и даљем развоју односа на темељу стратешког партнерства и интереса двије земља за његово продубљивање у свим правцима, саопштено је из Владе.

Вучић је рекао да би један од фокуса сарадње Србије и Русије требало да буде привредна сарадња, имајући у виду погодности које пружа Споразум о слободној трговини.

Он је навео да је Србија спремна за унапређење сарадње у области енергетике, пољопривреде и телекомуникација и додао да су руске инвестиције у свим наведеним областима добродошле.

У саопштењу се додаје да је Вучић обавестио Лаврова о економском напретку Србије и изразио интересовање Србије за проширење капацитета за складиштење гаса у Банатском двору, као и за извоз Фијат возила на руско, али и тржиште Евроазијске уније.

Он је захвалио на донацији Русије за унутрашње осликавање Храма Светог Саве у Београду, као и актуелне израде мозаика на куполи Храма.

Вучић и Лавров разговарали су и о развоју сарадње у области одбране, који ће бити тема наредног сусрета премијера Вучића с руским министром одбране Сергејем Шојгуом у Москви.

Тема данашњег састанка била је и наредна посјета премијера Русије Медведева Србији. Састанку у Влади присуствовали су и министри спољних послова Ивица Дачиц́, одбране Зоран Дјордјевиц́ и унутрашњих послова Небојша Стефановиц́.



Послије састанка са Вучићем и Николићем, Лавров ће положити вијенце на гробље Ослободилаца Београда с министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александаром Вулином, а потом је планиран састанак са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем и заједничка изјава за медије.

Лавров ће сутра учествовати на министарском састанку Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ).

Руско Министарство спољних послова је саопштило у суботу да ће током посјете шефа руске дипломатије Београду 12. и 13. децембра бити извршена "дубока анализа" кључних билатералних и међународних питања, и размотрени конкретни кораци за даљи развој сарадње.

Према најавама из Москве, биће ријечи и о питању Косова и посјети руског предсједника Дмитрија Медведева Србији.

(Агенције)
(Фото: Тањуг/Тања Валић, Драган Кујунџић)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Опа Дјурдјо

12.12.2016 15:06

Ја нигдје невидјех да и један Руски званицник било гдје прица други језик се Руског. А Вуциц се труди толико да прица Руски а самим тим омаловазава Српски језик.

ОДГОВОРИТЕ