Lavrov: Bez miješanja u pitanja Srbije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa srpskim zvaničnicima i učestvovati i na ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Srbija 12.12.2016 | 15:27
Lavrov: Bez miješanja u pitanja Srbije
Lavrova je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Šef ruske diplomatije je dvodnevnu posjetu Srbiji počeo sastankom s premijerom Aleksandrom Vučićem, a onda se sastao i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Aleksandar Vučić je, kako je prenjela ruska agencija Sputnjik, ruskom ministru dobrodošlicu poželio na ruskom jeziku.

Lavrov je prenio Vučiću da se "Rusija neće miješati u unutrašnja pitanja Srbije" i da je uvijek spremna da nađe "balans u zajedničkim interesima", saopštila je Vlada Srbije.

Lavrov je, kako se navodi, Vučiću prenio i "pozdrave predsjednika Rusije Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, posebno cijeneći lične napore srpskog premijera za saradnju sa Rusijom, kao i pozitivne tendencije u ekonomskim vezama u cilju daljeg privrednog rasta i razvoja dveju zemalja".



Vučić i Lavrov razgovarali su o saradnji Rusije i Srbije i daljem razvoju odnosa na temelju strateškog partnerstva i interesa dvije zemlja za njegovo produbljivanje u svim pravcima, saopšteno je iz Vlade.

Vučić je rekao da bi jedan od fokusa saradnje Srbije i Rusije trebalo da bude privredna saradnja, imajući u vidu pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

On je naveo da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i telekomunikacija i dodao da su ruske investicije u svim navedenim oblastima dobrodošle.

U saopštenju se dodaje da je Vučić obavestio Lavrova o ekonomskom napretku Srbije i izrazio interesovanje Srbije za proširenje kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, kao i za izvoz Fijat vozila na rusko, ali i tržište Evroazijske unije.

On je zahvalio na donaciji Rusije za unutrašnje oslikavanje Hrama Svetog Save u Beogradu, kao i aktuelne izrade mozaika na kupoli Hrama.

Vučić i Lavrov razgovarali su i o razvoju saradnje u oblasti odbrane, koji će biti tema narednog susreta premijera Vučića s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi.

Tema današnjeg sastanka bila je i naredna posjeta premijera Rusije Medvedeva Srbiji. Sastanku u Vladi prisustvovali su i ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, odbrane Zoran Djordjević i unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.



Poslije sastanka sa Vučićem i Nikolićem, Lavrov će položiti vijence na groblje Oslobodilaca Beograda s ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandarom Vulinom, a potom je planiran sastanak sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i zajednička izjava za medije.

Lavrov će sutra učestvovati na ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo u subotu da će tokom posjete šefa ruske diplomatije Beogradu 12. i 13. decembra biti izvršena "duboka analiza" ključnih bilateralnih i međunarodnih pitanja, i razmotreni konkretni koraci za dalji razvoj saradnje.

Prema najavama iz Moskve, biće riječi i o pitanju Kosova i posjeti ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Srbiji.

(Agencije)
(Foto: Tanjug/Tanja Valić, Dragan Kujundžić)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Opa Djurdjo

12.12.2016 15:06

Ja nigdje nevidjeh da i jedan Ruski zvanicnik bilo gdje prica drugi jezik se Ruskog. A Vucic se trudi toliko da prica Ruski a samim tim omalovazava Srpski jezik.

ODGOVORITE