На страним ратиштима 115 лица из БиХ

Министар безбједности БиХ Драган Мектић тврди да се на сиријском и ирачком ратишту тренутно налази 115 лица из БиХ.

Босна и Херцеговина 12.12.2016 | 15:12
На страним ратиштима 115 лица из БиХ
Мектић је додао да их је до сада на том ратишту погинуло 65, а у БиХ се вратило 46 лица чије је процесуирање у току.

"Расписано је 36 потјерница за лицима која нису доступна правосудним органима БиХ", рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Бањалуци након првог панела сједнице Одбора Народне скупштине Републике Српске за безбједност о борби против тероризма, организованог и најтежих облика привредног криминала.

Он је истакао да се о тероризму, као глобалној пријетњи, мора говорити транспарентно у БиХ, те оцијенио лошим да одређени, како је рекао, квазиексперти говоре о проблему тероризма у БиХ и износе нетачне податке.

Мектић је навео да је веома важна превенција и дерадикализација, те указао на проблем такозваног "убрзаног радикализма" који подразумијева да одређена лица за веома кратко вријеме, за свега пар мјесеци, постају радикална, па чак и почине терористички акт.

"Изазов за безбједносне службе и друштво у цјелини је како у том релативно кратком времену препознати убрзану радикализацију и дјеловати", рекао је Мектић.

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара задовољан је постигнутим резултатима када је ријеч о борби против тероризма и лицима која одлазе на страна ратишта. Он је истакао да је важна сарадња тужилаштва и полицијских агенција у БиХ и Србије.

Упитан да ли у име СДА лобира да нови предсједник Суда БиХ буде из реда Бошњака, Чампара је рекао да он никога не бира, нити је у Високом судском и тужилачком савјету БиХ, те да не намјерава да се пријави на позицију главног тужиоца БиХ.

Вршилац дужности директора Полиције Србије Владимир Ребић истакао је да је важна размјена информација између безбједносних агенција БиХ и Србије када је ријеч о борби против тероризма, етнички мотивисаног екстремизма, али и организованог криминала и корупције.

"Размена информација се углавном одвија на нивоу Интерпола, али и директној комуникацији служби за борбу против организованог криминала и борбу против тероризма министарстава унутрашњих послова Републике Српске и Србије", рекао је Ребић и оцијенио да је та сарадња веома добра.

Он је навео да је у претходне три године размијењено више од 8.500 информација које су се, углавном, односиле на имовинске деликте, али и на друга кривична дјела у вези са трговином оружја, наркотика и аутомобила.

"Успјели смо да у Србији ухапсимо 42 лица по потјерницама из БиХ, док је у БиХ ухапшено 27 лица. У поступцима екстрадиције Србија је изручила БиХ 52 лица, док је у обрнутом смијеру било 23 лица", закључио је Ребић.

Сједници присуствују представници полицијских, безбједносних и правосудних институција из Српске и БиХ, те парламентарна делегација из Србије.

Уводничари првог панела "Борба против тероризма - сарадња и заједничко дјеловање надлежних органа и институција" били су министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар безбједности БиХ Драган Мектић, замјеник директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Трифко Буха и тужилац Дубравко Чампара.

Слиједи други панел "Борба против организованог криминала и најтежих облика привредног криминала и корупције - сарадња и заједничко дјеловање надлежних органа и институција" на којем су уводничари директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, представник Сипе, те тужиоци Живана Бајић и Дубравко Чампара.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ђорђе

12.12.2016 14:56

Иначе овај рат у Сирији су осмислиле Америка и ЕУ, да се ријеше терориста и болесних људи и фнатика тамо у Арапском свијету, из ЕУ и Америке. Тешко је поред "висперних Европских адвоката" за паре неког Џихадисту привести позитивном праву и осудити по свим позитивним правима, јако тешко. Када се дода да га треба још у затвору хранити. Боље пројекат "Арапско- прољеће", тако хоштаплери смањују становништво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

12.12.2016 15:07

Мектићу, ако рачунамо и евентуално погинуле и живе, а не знамо те податке, додај бар једну нулу на горе споменути број. Колико има живи још, то је друго питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

13.12.2016 00:12

Казе Цовиц да нас има 2 милиона спаваца у Босни. Рекла му цоколинда.

ОДГОВОРИТЕ