Милионски кредити за пропале фирме

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) од пропалих приватних фирми потражује милионе марака чија је наплата крајње неизвјесна, а посљедњи у низу дужника у којем је отворен стечај је бијељински „Ледер“, преноси пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 12.12.2016 | 22:55
Милионски кредити за пропале фирме
Рјешење о отварању стечаја у овој фирми, на приједлог његовог власника и директора Милана Лазаревића, суд је донио 8. децембра, а за стечајног управника именован је досадашњи предстечајни управник Лазо Ђурђевић.

Приједлог за стечај поднесен је још у фебруару ове године, а након што је спроведен и претходни поступак за утврђивање услова, суд је донио рјешење о отварању стечаја.

Досадашњи привремени управник Лазо Ђурђевић је у свом извјештају навео да је друштво обављало дјелатност преко више жиро рачуна, који су у блокади од 28. новембра 2014. године и да је укупно пословање стечајног дужника крајње нерационално са посљедицом трајне неликвидности.

Истакао је да је предузеће само у 2013. години остварило позитиван резултат, док је у наредним годинма, укључујући и првих шест мјесеци ове године исказивало велике губитке.

„Тренутно је у овом предузећу запослено 18 радника, од којих два радника на пуно радно вријеме и 16 на пола радног времена. Укупне обавезе предузећа половином ове године, према књиговодственој евиденцији, износиле су 5,3 милиона КМ, док је вриједност имовине неколико пута мања и износи свега 971.573 КМ. Сва имовина, непокретна и покретна, је под хипотеком, и из ње се неће моћи измирити трошкови стечајног поступка. Наплата потраживања је неизвјесна“, наведено је у извјештају привременог стечајног управника.

Он је навео и да је „Ледер“ платежно неспособан, да не може извршавати своје обавезе, ни сада као ни убудуће, те да су испуњени сви услови за отварање стечаја.

Ђурђевић је, такође, истакао да не постоје изгледи за наставак обављања дјелатности и да ће се из предујмљених средстава предлагача ће се моћи покрити почетни трошкови стечајног поступка.

Ђурђевић је рекао да су највећа потраживања ИРБ-а и Аддико банке те да обје банке имају хипотеку.

Испитно и извјештајно рочиште на којима ће се одлучити о даљем току овог поступка заказано је за 15. фебруар 2017. године.

Кредити ИРБ-а пропалим фирмама

Инвестиционо-развојна банка РС „Ледеру“ је одобрила три кредита и то у износу од 500.000 КМ, 1,3 милиона КМ и 2,4 милиона КМ. Прва два кредита одобрена су преко финансијског посредника, док је посљедњи највећи кредит одобрен у децембру 2012. године са грејс периодом од двије године пласиран директно, односно без посредника.

У ИРБ-у су раније ЦАПИТАЛ-у рекли да је код овог предузећа активирана хипотека. Имовина овог предузећа већ је била понуђена на продају на основу извршних пресуда у корист фирми којима су дужни.

Прије „Ледера“ стечај је отворен и у још неколико фирми којима је ИРБ одобравала кредите и то углавном без посредника.

Стечај је отворен и у „Енерголинији“ из Зворника чији милионски кредит отплаћује „Алумина“.

Пољопривредном добру „Невесиње“ је одобрено неколико кредита од којих је један вриједан 850.000 КМ без посредника, а један у износу од 435.000 преко „Банке Српске“ која је у ликвидацији.

Стечај је недавно отворен и у предузећу „Јасна“ из Рогатице којем је ИРБ без финансијског посредника одобрила кредит од 480.000 КМ.

У стечају је и „Еxпорт Сјемећ“ из исте општине којем је ИРБ одобрио два милиона КМ, а затражен је и стечај бијељинског „Еваца“ од којег ИРБ потражује око 6,5 милиона КМ.

У Геронтолошком центру „Слатеx“, којем је ИРБ дала два кредита у укупном износу од 6,9 милиона КМ отворен је ликвидациони поступак, док је у Фабрици цијеви „Унис“, од које је ИРБ купила обвезнице у вриједности од 20 милиона КМ у току је поступак реструктурирања.

Еконономски аналитичар Зоран Павловић каже да ће ИРБ успјети да наплати веома мали дио ових потраживања с обзиром на то да се ради о фирмама чије су обавезе далеко веће од имовине.

Он истиче и да је врло упитно колико се пажње посвећивало ризику приликом пласирања ових кредита узимајући у обзир начин на који су они одобравани.

„Сви кредити које је ИРБ пласирала преко финансијских посредника су покривени, али је проблем са кредитима које је ИРБ директно одобравала. Ти кредити су одобравани мимо закона јер ИРБ није као регистрована банка, она је фонд и као фонд може само да пласира новац према финансијским институцијама. Велики одбор у којем су били представници Владе вјероватно није радио ни одговарајуће процјене ризика и није ни чудо да су та предузећа завршила у стечају, а новац пропао“, нагласио је Павловић.

Из Инвестиционо-развојне банке РС нисмо добили одговор на питања колико је њихових дужника отишло у стечај или ликвидацију и колика су потраживања ИРБ-а од тих предузећа, а која смо им послали прије мјесец дана.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Природни закон је изнад свега

12.12.2016 13:24

Науцицете ста је демократија и колика је одговорност бирати власт, и ста знаци забијати главу у пијесак и ста знаци бити подлац и дјубре. И те како цете науцити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

12.12.2016 15:09

Ко год да си у праву си. Само се бојим док се тај наук не постигне да нас неће остати ни толико да ми будемо ти који ће нешто значити у изборима. Српски народ је у озбиљном проблему али рећи истину је погубно и углавном нико неће да је пренесе. Али све ће доћи на своје мјесто. Живи били па видјели. Ко преживи причаће.

Name

Невесињац

12.12.2016 13:34

Драга господо ви сте погрјесили "Планинском добру" Невесиње је одобрено 5,5 милиона а данас у 12х је била лицитација за преосталих 50 крава од 1000!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.12.2016 13:42

Ближи се крај чишћењу пара од Телекома, ускоро им ни законски неће моћи нико ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

12.12.2016 16:20

Телеком сто посто опран а мене уводјење телефона костало 3300 км коме да се обратим за поврат срестава а сад телефон коста марку

Name

План б

12.12.2016 13:45

Ма биће све ок...није то тако страшно.Један добар кредит и ваде се.Дрзим им фиге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

12.12.2016 13:51

ИРБ ће наплатити к.... исто ко што је од мене наплатила уио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.12.2016 14:09

Све је ово у интересу РС, насег народа, насе дјеце, свих нас само народ нема појма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

12.12.2016 14:23

Ово је супер, знаци само треба да будес фирма која си у проблемима и којој пријети стецај и имас све потребен услове за кредити од ИРБРС. Браво, ово је прави приступ привреди, кредитирању и сл. РС је најбоља дрзаван на свијету за привреднике из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

12.12.2016 14:56

Нико нема право на критику, не дешава се све ово задњих пар седмица или мјесеци, већ 10-15 година, а пошто се сви храните национал/патриотизмом и подржавате власт, а критикујете државне правосудне институције када покушавају спровести истражне радње ради "одбране српства", онда је ово логичан слијед који води у економску, социјалну и моралну пропаст, а народ и даље лапрда о референдуму, патриотизму, српству и пљује на државу БиХ као да им је она сервирала власт у РС. Опозиција је показала своје право лице на изборима и код референдума, као и наши грађани који гледају пинк тв и сањају контејнере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г-дин Мали

12.12.2016 15:51

Драги моји знани и незнани. То нису били кредити за пропале фирме, како пише Цапитал, већ за тајкуне који стрпају паре у џеп, а фирму и раднике оставе на цједилу. Свакако то раде у дослуху са појединим високопозиционираним фацама из политике и власти кпоји за узврат добију захвалницу у виду дебеле коверте или кожног коферчета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

12.12.2016 16:17

Пријатељу засто откривас истину,све је на овим просторима превара и лаз.

Name

фуфица

12.12.2016 16:59

То су кредити болан за странацки подобне и послусне људе ,па нити један кредит није дат неком ко нема цланску карту снсда......то и врапци знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сековици

13.12.2016 06:19

Пстовани,бице бас доста посла за тузиластво у новој 2017, прави пример је Весна Јанковиц зена унистила све у Сековицима и сета се као угледан градјанин!

Name

ГОЦИ РС

13.12.2016 00:06

ИРБ ЈЕ СКУП ЛУПЕЗА .УВЈЕК ИСТА ПРИЦА И ВРАБЦИ ЗНАЈУ МИСТИЦНИ ИРБ.ЉУДИ ОДГОВАРАЈУЦИ У ТОЈ БАНЦИ УЗИМАЈУ ЛОВУ ЗАЈЕДНО НИКО НЕОДГОВАРА. НАЈВЕЦИ ПРОМАСАЈ ОТКАД ЈЕ ОСНОВАНА .ДОК ИМА ЈОС НЕСТО НОВЦА ,КАД НЕБУДЕ НЕСТАЦЕ КАО СВЕ РАНИЈЕ УКИНЕСЕ ПАРА НЕМА СВИ СЕ БОГАТЕ ЗАЈЕДНО. КАО ПЛАСИРАЈУ НОВАЦ ЗА РАЗВОЈ И ОСТАЛЕ ПРОЕКТЕ ФОРА ЗНАСЕ КО МОЗЕ ДОБИТИ КРЕДИТ, СВИМА ДОБРО УНУТАР БАНКЕ ПОЈЕДИЦИМАСВОЈ КОЛАЦ УЗМУ И НАРОД НЕМА ПОСЛА ФИРМЕ СЕ ЗАТВОРЕ .ЗАВРСЕНА ПРИЦА СВЕ СМИСЉЕНО.ТАКВА ДРЗАВА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

13.12.2016 07:05

- Зашто су грађани РС двоструко задуженији по глави становника од грађана Федерације БиХ? - Зашто су примања и пензије у РС за 20% нижа од примања и пензија у Федерацији? - Зашто РС у укупној потрошњи БиХ учествује само са 22%, а у нето извозу са 25%, ако у њему живи трећина становништва БиХ? - Зашто се распада банкарски систем у РС, а у Федерацији је стабилан? - Каква је његова улога у распаду банкарског система РС? Какве кредите су добијали он и чланови његове породице од банака које су пред распадом? Откуд му новац да купује виле по Београду? - Зашто је пензиони фонд РС пред колапсом? - Како је потрошен новац од продаје телеком оператера у РС? Гдје је нестало 600 милона евра? Како је могуће да РС не стоји економски и финансијски боље од Федерације која није продала БХ Телеком?

ОДГОВОРИТЕ