Milionski krediti za propale firme

Investiciono-razvojna banka (IRB) od propalih privatnih firmi potražuje milione maraka čija je naplata krajnje neizvjesna, a posljednji u nizu dužnika u kojem je otvoren stečaj je bijeljinski „Leder“, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 12.12.2016 | 22:55
Milionski krediti za propale firme
Rješenje o otvaranju stečaja u ovoj firmi, na prijedlog njegovog vlasnika i direktora Milana Lazarevića, sud je donio 8. decembra, a za stečajnog upravnika imenovan je dosadašnji predstečajni upravnik Lazo Đurđević.

Prijedlog za stečaj podnesen je još u februaru ove godine, a nakon što je sproveden i prethodni postupak za utvrđivanje uslova, sud je donio rješenje o otvaranju stečaja.

Dosadašnji privremeni upravnik Lazo Đurđević je u svom izvještaju naveo da je društvo obavljalo djelatnost preko više žiro računa, koji su u blokadi od 28. novembra 2014. godine i da je ukupno poslovanje stečajnog dužnika krajnje neracionalno sa posljedicom trajne nelikvidnosti.

Istakao je da je preduzeće samo u 2013. godini ostvarilo pozitivan rezultat, dok je u narednim godinma, uključujući i prvih šest mjeseci ove godine iskazivalo velike gubitke.

„Trenutno je u ovom preduzeću zaposleno 18 radnika, od kojih dva radnika na puno radno vrijeme i 16 na pola radnog vremena. Ukupne obaveze preduzeća polovinom ove godine, prema knjigovodstvenoj evidenciji, iznosile su 5,3 miliona KM, dok je vrijednost imovine nekoliko puta manja i iznosi svega 971.573 KM. Sva imovina, nepokretna i pokretna, je pod hipotekom, i iz nje se neće moći izmiriti troškovi stečajnog postupka. Naplata potraživanja je neizvjesna“, navedeno je u izvještaju privremenog stečajnog upravnika.

On je naveo i da je „Leder“ platežno nesposoban, da ne može izvršavati svoje obaveze, ni sada kao ni ubuduće, te da su ispunjeni svi uslovi za otvaranje stečaja.

Đurđević je, takođe, istakao da ne postoje izgledi za nastavak obavljanja djelatnosti i da će se iz predujmljenih sredstava predlagača će se moći pokriti početni troškovi stečajnog postupka.

Đurđević je rekao da su najveća potraživanja IRB-a i Addiko banke te da obje banke imaju hipoteku.

Ispitno i izvještajno ročište na kojima će se odlučiti o daljem toku ovog postupka zakazano je za 15. februar 2017. godine.

Krediti IRB-a propalim firmama

Investiciono-razvojna banka RS „Lederu“ je odobrila tri kredita i to u iznosu od 500.000 KM, 1,3 miliona KM i 2,4 miliona KM. Prva dva kredita odobrena su preko finansijskog posrednika, dok je posljednji najveći kredit odobren u decembru 2012. godine sa grejs periodom od dvije godine plasiran direktno, odnosno bez posrednika.

U IRB-u su ranije CAPITAL-u rekli da je kod ovog preduzeća aktivirana hipoteka. Imovina ovog preduzeća već je bila ponuđena na prodaju na osnovu izvršnih presuda u korist firmi kojima su dužni.

Prije „Ledera“ stečaj je otvoren i u još nekoliko firmi kojima je IRB odobravala kredite i to uglavnom bez posrednika.

Stečaj je otvoren i u „Energoliniji“ iz Zvornika čiji milionski kredit otplaćuje „Alumina“.

Poljoprivrednom dobru „Nevesinje“ je odobreno nekoliko kredita od kojih je jedan vrijedan 850.000 KM bez posrednika, a jedan u iznosu od 435.000 preko „Banke Srpske“ koja je u likvidaciji.

Stečaj je nedavno otvoren i u preduzeću „Jasna“ iz Rogatice kojem je IRB bez finansijskog posrednika odobrila kredit od 480.000 KM.

U stečaju je i „Export Sjemeć“ iz iste opštine kojem je IRB odobrio dva miliona KM, a zatražen je i stečaj bijeljinskog „Evaca“ od kojeg IRB potražuje oko 6,5 miliona KM.

U Gerontološkom centru „Slatex“, kojem je IRB dala dva kredita u ukupnom iznosu od 6,9 miliona KM otvoren je likvidacioni postupak, dok je u Fabrici cijevi „Unis“, od koje je IRB kupila obveznice u vrijednosti od 20 miliona KM u toku je postupak restrukturiranja.

Ekononomski analitičar Zoran Pavlović kaže da će IRB uspjeti da naplati veoma mali dio ovih potraživanja s obzirom na to da se radi o firmama čije su obaveze daleko veće od imovine.

On ističe i da je vrlo upitno koliko se pažnje posvećivalo riziku prilikom plasiranja ovih kredita uzimajući u obzir način na koji su oni odobravani.

„Svi krediti koje je IRB plasirala preko finansijskih posrednika su pokriveni, ali je problem sa kreditima koje je IRB direktno odobravala. Ti krediti su odobravani mimo zakona jer IRB nije kao registrovana banka, ona je fond i kao fond može samo da plasira novac prema finansijskim institucijama. Veliki odbor u kojem su bili predstavnici Vlade vjerovatno nije radio ni odgovarajuće procjene rizika i nije ni čudo da su ta preduzeća završila u stečaju, a novac propao“, naglasio je Pavlović.

Iz Investiciono-razvojne banke RS nismo dobili odgovor na pitanja koliko je njihovih dužnika otišlo u stečaj ili likvidaciju i kolika su potraživanja IRB-a od tih preduzeća, a koja smo im poslali prije mjesec dana.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Prirodni zakon je iznad svega

12.12.2016 13:24

Naucicete sta je demokratija i kolika je odgovornost birati vlast, i sta znaci zabijati glavu u pijesak i sta znaci biti podlac i djubre. I te kako cete nauciti.

ODGOVORITE
Name

brat Đuro

12.12.2016 15:09

Ko god da si u pravu si. Samo se bojim dok se taj nauk ne postigne da nas neće ostati ni toliko da mi budemo ti koji će nešto značiti u izborima. Srpski narod je u ozbiljnom problemu ali reći istinu je pogubno i uglavnom niko neće da je prenese. Ali sve će doći na svoje mjesto. Živi bili pa vidjeli. Ko preživi pričaće.

Name

Nevesinjac

12.12.2016 13:34

Draga gospodo vi ste pogrjesili "Planinskom dobru" Nevesinje je odobreno 5,5 miliona a danas u 12h je bila licitacija za preostalih 50 krava od 1000!

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.12.2016 13:42

Bliži se kraj čišćenju para od Telekoma, uskoro im ni zakonski neće moći niko ništa.

ODGOVORITE
Name

Seljak

12.12.2016 16:20

Telekom sto posto opran a mene uvodjenje telefona kostalo 3300 km kome da se obratim za povrat srestava a sad telefon kosta marku

Name

Plan b

12.12.2016 13:45

Ma biće sve ok...nije to tako strašno.Jedan dobar kredit i vade se.Drzim im fige.

ODGOVORITE
Name

boro

12.12.2016 13:51

IRB će naplatiti k.... isto ko što je od mene naplatila uio

ODGOVORITE
Name

Pero

12.12.2016 14:09

Sve je ovo u interesu RS, naseg naroda, nase djece, svih nas samo narod nema pojma.

ODGOVORITE
Name

Pero

12.12.2016 14:23

Ovo je super, znaci samo treba da budes firma koja si u problemima i kojoj prijeti stecaj i imas sve potreben uslove za krediti od IRBRS. Bravo, ovo je pravi pristup privredi, kreditiranju i sl. RS je najbolja drzavan na svijetu za privrednike iz RS.

ODGOVORITE
Name

XYZ

12.12.2016 14:56

Niko nema pravo na kritiku, ne dešava se sve ovo zadnjih par sedmica ili mjeseci, već 10-15 godina, a pošto se svi hranite nacional/patriotizmom i podržavate vlast, a kritikujete državne pravosudne institucije kada pokušavaju sprovesti istražne radnje radi "odbrane srpstva", onda je ovo logičan slijed koji vodi u ekonomsku, socijalnu i moralnu propast, a narod i dalje laprda o referendumu, patriotizmu, srpstvu i pljuje na državu BiH kao da im je ona servirala vlast u RS. Opozicija je pokazala svoje pravo lice na izborima i kod referenduma, kao i naši građani koji gledaju pink tv i sanjaju kontejnere.

ODGOVORITE
Name

G-din Mali

12.12.2016 15:51

Dragi moji znani i neznani. To nisu bili krediti za propale firme, kako piše Capital, već za tajkune koji strpaju pare u džep, a firmu i radnike ostave na cjedilu. Svakako to rade u dosluhu sa pojedinim visokopozicioniranim facama iz politike i vlasti kpoji za uzvrat dobiju zahvalnicu u vidu debele koverte ili kožnog koferčeta.

ODGOVORITE
Name

Seljak

12.12.2016 16:17

Prijatelju zasto otkrivas istinu,sve je na ovim prostorima prevara i laz.

Name

fufica

12.12.2016 16:59

To su krediti bolan za stranacki podobne i poslusne ljude ,pa niti jedan kredit nije dat nekom ko nema clansku kartu snsda......to i vrapci znaju.

ODGOVORITE
Name

Sekovici

13.12.2016 06:19

Pstovani,bice bas dosta posla za tuzilastvo u novoj 2017, pravi primer je Vesna Jankovic zena unistila sve u Sekovicima i seta se kao ugledan gradjanin!

Name

GOCI RS

13.12.2016 00:06

IRB JE SKUP LUPEZA .UVJEK ISTA PRICA I VRABCI ZNAJU MISTICNI IRB.LJUDI ODGOVARAJUCI U TOJ BANCI UZIMAJU LOVU ZAJEDNO NIKO NEODGOVARA. NAJVECI PROMASAJ OTKAD JE OSNOVANA .DOK IMA JOS NESTO NOVCA ,KAD NEBUDE NESTACE KAO SVE RANIJE UKINESE PARA NEMA SVI SE BOGATE ZAJEDNO. KAO PLASIRAJU NOVAC ZA RAZVOJ I OSTALE PROEKTE FORA ZNASE KO MOZE DOBITI KREDIT, SVIMA DOBRO UNUTAR BANKE POJEDICIMASVOJ KOLAC UZMU I NAROD NEMA POSLA FIRME SE ZATVORE .ZAVRSENA PRICA SVE SMISLJENO.TAKVA DRZAVA..

ODGOVORITE
Name

Zoran

13.12.2016 07:05

- Zašto su građani RS dvostruko zaduženiji po glavi stanovnika od građana Federacije BiH? - Zašto su primanja i penzije u RS za 20% niža od primanja i penzija u Federaciji? - Zašto RS u ukupnoj potrošnji BiH učestvuje samo sa 22%, a u neto izvozu sa 25%, ako u njemu živi trećina stanovništva BiH? - Zašto se raspada bankarski sistem u RS, a u Federaciji je stabilan? - Kakva je njegova uloga u raspadu bankarskog sistema RS? Kakve kredite su dobijali on i članovi njegove porodice od banaka koje su pred raspadom? Otkud mu novac da kupuje vile po Beogradu? - Zašto je penzioni fond RS pred kolapsom? - Kako je potrošen novac od prodaje telekom operatera u RS? Gdje je nestalo 600 milona evra? Kako je moguće da RS ne stoji ekonomski i finansijski bolje od Federacije koja nije prodala BH Telekom?

ODGOVORITE