Кина забринута због Трампових изјава

Пекинг је крајње забринут због изјава новоизабраног председника САД Доналда Трампа да Вашингтон не мора да се придржава политике "једне Кине", преносе данас агенције.

Свијет 12.12.2016 | 12:30
Кина забринута због Трампових изјава
Портпарол кинеског Министарства иностраних послова Генг Шуанг изјавио је на конференцији за штампу да је политика "једне Кине" основа односа Пекинга и Вашингтона, и позвао долазећу америчку администрацију да има разумевања за осетљивост питања Тајвана, преноси Ројтерс.

Како јавља АФП, Пекинг је "озбиљно забринут" због Трампових изјава којима сугерише могућност да би Вашингртон могао одбацити политику "једне Кине", уколико не добије кинеске уступке на плану трговине.

Трамп је у недељу рекао да не зна зашто би САД требало да буду привржене политици "једне Кине", уколико не постигну договор са Пекингом о другим питањима, "укључујући и трговину".

Он је, у интервјуу за "Фокс њуз", рекао да Кина не сарађује са САД у вези са курсом своје валуте, затим, око Северне Кореје као и по питању напетости у Јужном кинеском мору.

Истим поводом, званични кинески лист "Глобал тајмс", за Трампа је написао да је "незаналица као дете".

Тај дневник, под контролом владајуће Комунистичке партије, такву оцену дао је у уводнику под насловом "Трампе, молимо те слушај пажљиво: Нема трговине око 'једне Кине'".

"Кина мора да покрене одлучну борбу са њим. Тек када буде наишао на неке препреке и заиста схвати да Кина и остатак света не могу бити застрашивани, он ће нешто схватити", пише у тексту.

"Многи људи могу бити изненађени тиме како нови лидер САД је заиста биснисмен... Али на пољу дипломатије, он не незналица као дете", оцењује кинески дневник.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар