Kina zabrinuta zbog Trampovih izjava

Peking je krajnje zabrinut zbog izjava novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa da Vašington ne mora da se pridržava politike "jedne Kine", prenose danas agencije.

Svijet 12.12.2016 | 12:30
Kina zabrinuta zbog Trampovih izjava
Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang izjavio je na konferenciji za štampu da je politika "jedne Kine" osnova odnosa Pekinga i Vašingtona, i pozvao dolazeću američku administraciju da ima razumevanja za osetljivost pitanja Tajvana, prenosi Rojters.

Kako javlja AFP, Peking je "ozbiljno zabrinut" zbog Trampovih izjava kojima sugeriše mogućnost da bi Vašingrton mogao odbaciti politiku "jedne Kine", ukoliko ne dobije kineske ustupke na planu trgovine.

Tramp je u nedelju rekao da ne zna zašto bi SAD trebalo da budu privržene politici "jedne Kine", ukoliko ne postignu dogovor sa Pekingom o drugim pitanjima, "uključujući i trgovinu".

On je, u intervjuu za "Foks njuz", rekao da Kina ne sarađuje sa SAD u vezi sa kursom svoje valute, zatim, oko Severne Koreje kao i po pitanju napetosti u Južnom kineskom moru.

Istim povodom, zvanični kineski list "Global tajms", za Trampa je napisao da je "nezanalica kao dete".

Taj dnevnik, pod kontrolom vladajuće Komunističke partije, takvu ocenu dao je u uvodniku pod naslovom "Trampe, molimo te slušaj pažljivo: Nema trgovine oko 'jedne Kine'".

"Kina mora da pokrene odlučnu borbu sa njim. Tek kada bude naišao na neke prepreke i zaista shvati da Kina i ostatak sveta ne mogu biti zastrašivani, on će nešto shvatiti", piše u tekstu.

"Mnogi ljudi mogu biti iznenađeni time kako novi lider SAD je zaista bisnismen... Ali na polju diplomatije, on ne neznalica kao dete", ocenjuje kineski dnevnik.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar