ЕП - рукомет (Ж): Историја се понавља, Норвежанке боље до Данске!

Норвежанке резултатом 22:20 добиле Данску у скандинавском дербију на ЕП у Шведској. "Пробуђене" Рускиње боље од Чешке, Румунија има Кристину Наегу!

Остали спортови 12.12.2016 | 10:15
ЕП - рукомет (Ж): Историја се понавља, Норвежанке боље до Данске!
Послије првих утакмица друге фазе на ЕП Шведској рукометашице Норвешке имају највеће шансе да се домогну полуфинала.

Европске шампионке савладале су Данску резултатом 22:20 и учврстиле се на лидерској позицији групе Ј и за наставак одбране европске титуле биће им довољна побједа над објективно слабијом Мађарском у сљедећем колу.

Иза пета су им управо Данкиње, те Румунија која се побједом над Мађарском 29:21 нашла на одличном другом мјесту у групи.

Репрезентативке Русије које су у недјељу савладале Чешку 26:24, нису без шанси, али ће прво морати да у сљедећем колу "избаце из игре" Данску, а потом вјероватно и да савладају Мађарску.

У прајм-тајм термину у Хелсингборг Арени одигран је скандинавски дерби између Норвешке и Данске, и то тачно двије године након што су ове двије селекције одиграле свој дуел на прошлом европском првенству!

Тог 11. децембра 2014. године у мађарском Дебрецену било је 27:21, а синоћ су Норвежанке славиле 22:20.

Европске и свјетске шампионке силовито су отвориле меч и повеле 4:0 па је дански селектор Клавс Брун Јоргенсен морао да зове тајм аут. Неколико минута касније учинио је то и Торир Хергеирсон након што су Данкиње од 6:0 стигле на 6:3.

Пришле су Данкиње и на 6:5, а онда су Норвежанке на крилима расположене Веронике Кристијансен повећале предност која је до краја првог полувремена нарасла и на пет голова – 14:9.

Норвежанке су и у другом полувремену биле у предности, али упорне Данкиње нису одустајале, већ су жељеле да се освете ривалкама за не само пораз на прошлом ЕП, већ и за поразе у финалима европских шампионата 2004. и 1998. године.

Данска је пружала сјајан отпор, сво вријеме "дисала" за врат Норвежанкама и увела меч у неизвјесну завршницу коју је 30 секунди прије краја ријешио погодак Марти Фјафорд за коначних 22:20.

Најефикасније у норвешком тиму биле су Морк са пет и Кристијансен са четири постигнута гола, док су код Данске по четири гола постигле Фискер, Остегард и Транборг.

Олимпијске шампионке из Рија, рукометашице Русије савладале су Чешку 26:24 у мечу у којем нису имале право на кикс.

Селекција Русије која се провукла у наредни круг такмичења побједом над Хрватском у посљедњем колу прве фазе Европског првенства у Шведској тријумфом над Чешком задржала је шансе за пласман у полуфинале.

Након почетног вођства Чехиња Рускиње су у десетом минуту дошле у вођство и предност нису испуштали до самог краја.

Заостатак Чехиња, међутим, није био велики, само у два наврата износио је пет голова, а неколико пута успјевале су да се приближе на "минус један".

Томе је знатно допринијела одлична Луси Сатрапова која је на голу чинила чуда и која је упркос поразу своје екипе проглашена за играчицу утакмице.

Чешка је минут и 40 секунди прије краја посљедњи пут пришла Рускињама, када је Адамкова погодила за 25:24, а потом имала и напад за изједначење након промашеног седмерца Ане Сењ.

Рукометашица Ростова се међутим одмах искупила и украла а лопту, да би Ксенија Макајева постигла гол за коначних 26:24.

Био је ово дуел у којем су репрезентативке обје селекције све подредиле тимској игри па се готово нико није издвојио на листи стријелаца. Код Чехиња само једна рукометашица није се уписала у стрелце, док је код Русије "нула" поред само двије играчице.  

Ана Сењ постигла је само гол више од својих саиграчица, односно четири, али један од њих, овај за 8:7 остаће упамћен као 2000. гол Русије на европским првенствима.

Рукометашице Румуније одиграле су одлично утакмицу против Мађарске и заслужено славиле 29:21 уз још једну сјајну партију Кристине Неагу, двоструке освајачице награде за рукометашицу године.

Играчица подгоричке Будућности са десет постигнутих голова водила је Румунију до треће узастопне побједе и другог мјеста на табели Групе ИИ.

Румунке су сада у одличној ситуацији јер сљедећи меч играју против објективно слабије Чешке и евентуалном побједом били би једном ногом у полуфиналу.

ГРУПА ИИ

Чешка – Русија 24:26 (12:14)

Мађарска – Румунија 21:29 (10:14)

Данска – Норвешка 20:22 (9:14)

ТАБЕЛА: Норвешка 6, Румунија 4, Данска 4, Чешка 2, Русија 2, Мађарска 2

Сљедеће коло (уторак):

Чешка – Румунија (16.15)

Мађарска – Норвешка (18.30)

Данска – Русија (20.45)

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар