EP - rukomet (Ž): Istorija se ponavlja, Norvežanke bolje do Danske!

Norvežanke rezultatom 22:20 dobile Dansku u skandinavskom derbiju na EP u Švedskoj. "Probuđene" Ruskinje bolje od Češke, Rumunija ima Kristinu Naegu!

Ostali sportovi 12.12.2016 | 10:15
EP - rukomet (Ž): Istorija se ponavlja, Norvežanke bolje do Danske!
Poslije prvih utakmica druge faze na EP Švedskoj rukometašice Norveške imaju najveće šanse da se domognu polufinala.

Evropske šampionke savladale su Dansku rezultatom 22:20 i učvrstile se na liderskoj poziciji grupe J i za nastavak odbrane evropske titule biće im dovoljna pobjeda nad objektivno slabijom Mađarskom u sljedećem kolu.

Iza peta su im upravo Dankinje, te Rumunija koja se pobjedom nad Mađarskom 29:21 našla na odličnom drugom mjestu u grupi.

Reprezentativke Rusije koje su u nedjelju savladale Češku 26:24, nisu bez šansi, ali će prvo morati da u sljedećem kolu "izbace iz igre" Dansku, a potom vjerovatno i da savladaju Mađarsku.

U prajm-tajm terminu u Helsingborg Areni odigran je skandinavski derbi između Norveške i Danske, i to tačno dvije godine nakon što su ove dvije selekcije odigrale svoj duel na prošlom evropskom prvenstvu!

Tog 11. decembra 2014. godine u mađarskom Debrecenu bilo je 27:21, a sinoć su Norvežanke slavile 22:20.

Evropske i svjetske šampionke silovito su otvorile meč i povele 4:0 pa je danski selektor Klavs Brun Jorgensen morao da zove tajm aut. Nekoliko minuta kasnije učinio je to i Torir Hergeirson nakon što su Dankinje od 6:0 stigle na 6:3.

Prišle su Dankinje i na 6:5, a onda su Norvežanke na krilima raspoložene Veronike Kristijansen povećale prednost koja je do kraja prvog poluvremena narasla i na pet golova – 14:9.

Norvežanke su i u drugom poluvremenu bile u prednosti, ali uporne Dankinje nisu odustajale, već su željele da se osvete rivalkama za ne samo poraz na prošlom EP, već i za poraze u finalima evropskih šampionata 2004. i 1998. godine.

Danska je pružala sjajan otpor, svo vrijeme "disala" za vrat Norvežankama i uvela meč u neizvjesnu završnicu koju je 30 sekundi prije kraja riješio pogodak Marti Fjaford za konačnih 22:20.

Najefikasnije u norveškom timu bile su Mork sa pet i Kristijansen sa četiri postignuta gola, dok su kod Danske po četiri gola postigle Fisker, Ostegard i Tranborg.

Olimpijske šampionke iz Rija, rukometašice Rusije savladale su Češku 26:24 u meču u kojem nisu imale pravo na kiks.

Selekcija Rusije koja se provukla u naredni krug takmičenja pobjedom nad Hrvatskom u posljednjem kolu prve faze Evropskog prvenstva u Švedskoj trijumfom nad Češkom zadržala je šanse za plasman u polufinale.

Nakon početnog vođstva Čehinja Ruskinje su u desetom minutu došle u vođstvo i prednost nisu ispuštali do samog kraja.

Zaostatak Čehinja, međutim, nije bio veliki, samo u dva navrata iznosio je pet golova, a nekoliko puta uspjevale su da se približe na "minus jedan".

Tome je znatno doprinijela odlična Lusi Satrapova koja je na golu činila čuda i koja je uprkos porazu svoje ekipe proglašena za igračicu utakmice.

Češka je minut i 40 sekundi prije kraja posljednji put prišla Ruskinjama, kada je Adamkova pogodila za 25:24, a potom imala i napad za izjednačenje nakon promašenog sedmerca Ane Senj.

Rukometašica Rostova se međutim odmah iskupila i ukrala a loptu, da bi Ksenija Makajeva postigla gol za konačnih 26:24.

Bio je ovo duel u kojem su reprezentativke obje selekcije sve podredile timskoj igri pa se gotovo niko nije izdvojio na listi strijelaca. Kod Čehinja samo jedna rukometašica nije se upisala u strelce, dok je kod Rusije "nula" pored samo dvije igračice.  

Ana Senj postigla je samo gol više od svojih saigračica, odnosno četiri, ali jedan od njih, ovaj za 8:7 ostaće upamćen kao 2000. gol Rusije na evropskim prvenstvima.

Rukometašice Rumunije odigrale su odlično utakmicu protiv Mađarske i zasluženo slavile 29:21 uz još jednu sjajnu partiju Kristine Neagu, dvostruke osvajačice nagrade za rukometašicu godine.

Igračica podgoričke Budućnosti sa deset postignutih golova vodila je Rumuniju do treće uzastopne pobjede i drugog mjesta na tabeli Grupe II.

Rumunke su sada u odličnoj situaciji jer sljedeći meč igraju protiv objektivno slabije Češke i eventualnom pobjedom bili bi jednom nogom u polufinalu.

GRUPA II

Češka – Rusija 24:26 (12:14)

Mađarska – Rumunija 21:29 (10:14)

Danska – Norveška 20:22 (9:14)

TABELA: Norveška 6, Rumunija 4, Danska 4, Češka 2, Rusija 2, Mađarska 2

Sljedeće kolo (utorak):

Češka – Rumunija (16.15)

Mađarska – Norveška (18.30)

Danska – Rusija (20.45)

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar