АБА: Звезда разбила Будућност! Цибони прија матине термин, славље Цедевите у Железнику!

Где се деценију мучила, Звезда вечерас доминирала! Црвено-бели декласирали Будућност у хали "Морача". Сјајна тимска партија Београђана. Митровић био стартер, али поново изашао због повреде. Загрепчани у "окршају у подне" у 13. колу АБА лиге убедљиво надиграли Крку. Јанковићева блокада, за победу и крај првог круга! Узбудљив финиш последњег кола прве фазе АБА лиге у Љубљани.

Кошарка 12.12.2016 | 08:15
АБА: Звезда разбила Будућност! Цибони прија матине термин, славље Цедевите у Железнику!
Традиција је бачена у други план! Црвена звезда мтс фуриозно је одиграла на гостовању у Подгорици и демонстрирала снагу, за више него убедљив наставак серије победа.

На паркету где је од 2005. године славила само једном (драматично, 2014), црвено-бели су уписали 13. узастопни "јадрански" тријумф и направили потенцијално јако важан корак ка освајању "пол позиције" пред плеј-оф.

Куриозитет је и да су кошаркаши Црвене звезде у три последња тријумфа у Подгорици постизали по 77 поена, али за разлику од тих дуела - ове недеље није било ни "Д" од драме.

БУДУЋНОСТ - ЗВЕЗДА 54:77 (18:23, 10:21, 18:16, 8:17)

Ојачана за капитена Луку Митровића (који је у трећој четвртини опет морао на клупу због повреде) и опорављеног Марка Гудурића, екипа Дејана Радоњића контролисала је дерби од почетног (и јединог) вођства домаћина 2:0 до последњег минута.

Шеф струке црвено-белих овацијама је дочекан у свом родном граду, али га то није учинило сентименталним и на клупи. Напротив!

Радоњићев тим је прецизним нападима (24/38 за два, 6/18 за три) кажњавао сваки пропуст ривала и користио сваку шансу да зада ударац. На другој страни терена, евролигашком одбраном Београђани су "ломили" и најмање покушаје Подгоричана да уђу у равноправну борбу.

Посматрано кроз бројке, најефикаснији играч Звезде био је Огњен Кузмић са 13 поена, Чарлс Џенкинс постигао је 11 и украо пет лопти, Нејт Волтерс и Марко Симононовић дали су по 10, Стефан Јовић постигао је седам, уз шест скокова и осам асистенција...

Ипак, заслуге за вечерашњи тријумф и сјајан наступ морају бити усмерене према тимској игри Звезде, која јој је изнова и изнова налазила лака решења у нападу, која је вукла у брзе контре и која јој је дала снагу за чврсту дефанзиву, пред којом је и Маркус Вилијамс остајао без идеја (8 поена, 4 изгубљене лопте).

Када се прича о нападима Будућности, цифре дају приближнију слику виђеног, па показују да је домаћин завршио меч са више изгубљених лопти (15) од погодака за два (12/31).

У таквој ситуацији, екипа Илијаса Зуроса углавном је налазила изнуђена решења, каква су шутеви за три поена, који јој такође нису донели много користи (6/29).

Са овом победом у џепу, Звезда је завршила "први круг" АБА лиге са максималним скором (13/13) и кош разликом "плус 79" у мечевима против конкурената из горњег дела табеле (Партизан, Цибона, Цедевита и Будућност).

Са друге стране, Будућност је овим поразом остала на десет остварених тријумфа, што значи да ће следеће коло дочекати на деоби другог места, које дели са Партизаном (10-3).

Кошаркаши Цибоне уписали су девети тријумф у АБА лиги, пошто су у 13. колу убедљиво победили Крку у Загребу.

Домаћи тим је пред око 800 гледалаца у дворани Дражен Петровић славио резултатом 88:65 (23:18, 25:13, 20:19, 20:15).

Меч је одигран у матине термину, тачно у подне, али Цибони то није сметало да се разигра и задржи четврто место на табели.

Екипа Дамира Мулаомеровића одмах је дала "гас", а када је почетком треће четвртине на семафору стајало "плус 19" (50:31) за домаћине, свима је било јасно да је питање победника решено, односно да је пети пораз Крке у низу неизбежан.

Будући да су Цибоси водили од првог до последњег секунда меча, и да су били више него убедљиви, Мулаомеровић је имао тај комодитет да неким играчима да већу минутажу од уобичајене, док је најбољи играч Цибоне Анте Жижић могао мало више да одмори.

Жељко Шакић је са 16 поена био најефикаснији у редовима победника, Жан Марк Шишко уписао је 15, и то све у другом полувремену, док је Жижић окончао наступ са "дабл-дабл" учинком – 10 поена и 11 скокова.

Код Крке, која је претпела укупно осми пораз ове сезоне, истакли су се Доминик Елиот са 15 поена, Роналд Ли Кари уписао је 13, док је Санди Чебулар постигао 12 поена.

Славље Цедевите у Железнику! Хрватски представник на Јадрану одиграо одлично прво полувреме и заслужено савладао ФМП.

Кошаркаши ФМП-а добро су "отворили" меч против Цедевите и повели 8:2, а онда у потпуности нестали из игре. Хрватски представник у АБА лиги је средином друге четвртине "отишао" и на максималних "+16", да би у наставку одиграо сигурно и забележио нову победу.

Стигли су до девете, док је тим из Железника на дну табеле са само три.

ФМП – ЦЕДЕВИТА 89:96 (19:24, 17:26, 26:19, 27:27)

Тим Бранка Максимовића је претио крајем трећег квартала и у неколико наврата предност Цедевите смањивао на свега три поена разлике, али су сваки пут играчи Вељка Мршића налазили излаз из таквих ситуације.

Најефикаснији појединац код победника био је РашадЏејмс са 18 поена, погодио је четири тројке, док су по 12 постигли Хопсон, Шурна и Катић. Један мање постигао је Крушлин.

Код ФМП-а је предњачио Џона Болден са 18 поена, али по 16 су додали и Кутлешић и Давидовац, с тим да је овом потоњем фалио још један скок како би дошао до "дабл-дабл" учинка. Тако би постао други кошаркаш тим из Железника који је то успео на овом мечу пошто је Филип Човић имао 13 поена и 12 асистенција.

У наредном колу ФМП дочекује Задар, док Цедевите гостује Будућности.

Јанковићева блокада, за победу и крај првог круга! Узбудљив финиш последњег кола прве фазе АБА лиге у Љубљани.

Кошаркаши Олимпије и Задра нацртали су изглед табеле после "првог круга" АБА лиге.

Тријумфом словеначког тима у дворани Тиволи, у узбудљивој завршници, екипа Гашпера Окорна завршила је првих 13 кола у средини табеле, највише захваљујући српском центру Николи Јанковићу (на слици).

ОЛИМПИЈА - ЗАДАР 78:76 (24:21, 21:16, 10:21, 23:18)

Далматинци су имали своје шансе, два напада за победу, али је одлучујући продор Ловра Мазалина заустављен Јанковићевом блокадом. Домаћи су освојили лопту, Девин Оливер изнудио је осам секунди пре краја слободна бацања, па промашио први, а реализовао други покушај.

Лопта је потом дошла до Ивана Рамљака, који није стигао да изгради добру позицију, па је његов промашај означио крај утакмице и прве фазе АБА лиге за сезону 2016/17.

Наредна, друга фаза почеће већ у петак.

Јанковић је обележио ово "спуштање завесе" у Тиволију са чак 24 поена, седам скокова и индексом корисности 30. Велику борбу водио је са још једним српским центром, Иваном Маринковићем, који је у дресу Задра био други најбољи стрелац утакмице, са "дабл-дабл" учинком од 17 поена и десет скокова.

РЕЗУЛТАТИ АБА ЛИГА 13. КОЛО:

Цибона - Крка 88:65
ФМП - Цедевита 89:96
Будућност - Црвена звезда 54:77
Олимпија - Задар 78:76

у суботу:

Морнар - МЗТ 65:64
Карпош - Мега Лекс 75:72
Партизан - Игокеа 87:64

Табела: Звезда 13-0, Партизан 10-3, Будућност 10-3, Цедевита 9-4, Цибона 9-4, Игокеа 7-6, Олимпија 5-8, Крка 5-8, Задар 5-8, Морнар 4-9, Мега Лекс 4-9, МЗТ Скопље 4-9, ФМП 3-10, Карпош Соколи 3-10.

Парови 14. рунде: ФМП - Задар (петак), МЗТ - Црвена звезда (субота), Карпош - Крка, Партизан - Морнар, Олимпија - Мега, Будућност - Цедевита, Цибона - Игокеа (недеља).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар