ABA: Zvezda razbila Budućnost! Ciboni prija matine termin, slavlje Cedevite u Železniku!

Gde se deceniju mučila, Zvezda večeras dominirala! Crveno-beli deklasirali Budućnost u hali "Morača". Sjajna timska partija Beograđana. Mitrović bio starter, ali ponovo izašao zbog povrede. Zagrepčani u "okršaju u podne" u 13. kolu ABA lige ubedljivo nadigrali Krku. Jankovićeva blokada, za pobedu i kraj prvog kruga! Uzbudljiv finiš poslednjeg kola prve faze ABA lige u Ljubljani.

Košarka 12.12.2016 | 08:15
ABA: Zvezda razbila Budućnost! Ciboni prija matine termin, slavlje Cedevite u Železniku!
Tradicija je bačena u drugi plan! Crvena zvezda mts furiozno je odigrala na gostovanju u Podgorici i demonstrirala snagu, za više nego ubedljiv nastavak serije pobeda.

Na parketu gde je od 2005. godine slavila samo jednom (dramatično, 2014), crveno-beli su upisali 13. uzastopni "jadranski" trijumf i napravili potencijalno jako važan korak ka osvajanju "pol pozicije" pred plej-of.

Kuriozitet je i da su košarkaši Crvene zvezde u tri poslednja trijumfa u Podgorici postizali po 77 poena, ali za razliku od tih duela - ove nedelje nije bilo ni "D" od drame.

BUDUĆNOST - ZVEZDA 54:77 (18:23, 10:21, 18:16, 8:17)

Ojačana za kapitena Luku Mitrovića (koji je u trećoj četvrtini opet morao na klupu zbog povrede) i oporavljenog Marka Gudurića, ekipa Dejana Radonjića kontrolisala je derbi od početnog (i jedinog) vođstva domaćina 2:0 do poslednjeg minuta.

Šef struke crveno-belih ovacijama je dočekan u svom rodnom gradu, ali ga to nije učinilo sentimentalnim i na klupi. Naprotiv!

Radonjićev tim je preciznim napadima (24/38 za dva, 6/18 za tri) kažnjavao svaki propust rivala i koristio svaku šansu da zada udarac. Na drugoj strani terena, evroligaškom odbranom Beograđani su "lomili" i najmanje pokušaje Podgoričana da uđu u ravnopravnu borbu.

Posmatrano kroz brojke, najefikasniji igrač Zvezde bio je Ognjen Kuzmić sa 13 poena, Čarls Dženkins postigao je 11 i ukrao pet lopti, Nejt Volters i Marko Simononović dali su po 10, Stefan Jović postigao je sedam, uz šest skokova i osam asistencija...

Ipak, zasluge za večerašnji trijumf i sjajan nastup moraju biti usmerene prema timskoj igri Zvezde, koja joj je iznova i iznova nalazila laka rešenja u napadu, koja je vukla u brze kontre i koja joj je dala snagu za čvrstu defanzivu, pred kojom je i Markus Vilijams ostajao bez ideja (8 poena, 4 izgubljene lopte).

Kada se priča o napadima Budućnosti, cifre daju približniju sliku viđenog, pa pokazuju da je domaćin završio meč sa više izgubljenih lopti (15) od pogodaka za dva (12/31).

U takvoj situaciji, ekipa Ilijasa Zurosa uglavnom je nalazila iznuđena rešenja, kakva su šutevi za tri poena, koji joj takođe nisu doneli mnogo koristi (6/29).

Sa ovom pobedom u džepu, Zvezda je završila "prvi krug" ABA lige sa maksimalnim skorom (13/13) i koš razlikom "plus 79" u mečevima protiv konkurenata iz gornjeg dela tabele (Partizan, Cibona, Cedevita i Budućnost).

Sa druge strane, Budućnost je ovim porazom ostala na deset ostvarenih trijumfa, što znači da će sledeće kolo dočekati na deobi drugog mesta, koje deli sa Partizanom (10-3).

Košarkaši Cibone upisali su deveti trijumf u ABA ligi, pošto su u 13. kolu ubedljivo pobedili Krku u Zagrebu.

Domaći tim je pred oko 800 gledalaca u dvorani Dražen Petrović slavio rezultatom 88:65 (23:18, 25:13, 20:19, 20:15).

Meč je odigran u matine terminu, tačno u podne, ali Ciboni to nije smetalo da se razigra i zadrži četvrto mesto na tabeli.

Ekipa Damira Mulaomerovića odmah je dala "gas", a kada je početkom treće četvrtine na semaforu stajalo "plus 19" (50:31) za domaćine, svima je bilo jasno da je pitanje pobednika rešeno, odnosno da je peti poraz Krke u nizu neizbežan.

Budući da su Cibosi vodili od prvog do poslednjeg sekunda meča, i da su bili više nego ubedljivi, Mulaomerović je imao taj komoditet da nekim igračima da veću minutažu od uobičajene, dok je najbolji igrač Cibone Ante Žižić mogao malo više da odmori.

Željko Šakić je sa 16 poena bio najefikasniji u redovima pobednika, Žan Mark Šiško upisao je 15, i to sve u drugom poluvremenu, dok je Žižić okončao nastup sa "dabl-dabl" učinkom – 10 poena i 11 skokova.

Kod Krke, koja je pretpela ukupno osmi poraz ove sezone, istakli su se Dominik Eliot sa 15 poena, Ronald Li Kari upisao je 13, dok je Sandi Čebular postigao 12 poena.

Slavlje Cedevite u Železniku! Hrvatski predstavnik na Jadranu odigrao odlično prvo poluvreme i zasluženo savladao FMP.

Košarkaši FMP-a dobro su "otvorili" meč protiv Cedevite i poveli 8:2, a onda u potpunosti nestali iz igre. Hrvatski predstavnik u ABA ligi je sredinom druge četvrtine "otišao" i na maksimalnih "+16", da bi u nastavku odigrao sigurno i zabeležio novu pobedu.

Stigli su do devete, dok je tim iz Železnika na dnu tabele sa samo tri.

FMP – CEDEVITA 89:96 (19:24, 17:26, 26:19, 27:27)

Tim Branka Maksimovića je pretio krajem trećeg kvartala i u nekoliko navrata prednost Cedevite smanjivao na svega tri poena razlike, ali su svaki put igrači Veljka Mršića nalazili izlaz iz takvih situacije.

Najefikasniji pojedinac kod pobednika bio je RašadDžejms sa 18 poena, pogodio je četiri trojke, dok su po 12 postigli Hopson, Šurna i Katić. Jedan manje postigao je Krušlin.

Kod FMP-a je prednjačio Džona Bolden sa 18 poena, ali po 16 su dodali i Kutlešić i Davidovac, s tim da je ovom potonjem falio još jedan skok kako bi došao do "dabl-dabl" učinka. Tako bi postao drugi košarkaš tim iz Železnika koji je to uspeo na ovom meču pošto je Filip Čović imao 13 poena i 12 asistencija.

U narednom kolu FMP dočekuje Zadar, dok Cedevite gostuje Budućnosti.

Jankovićeva blokada, za pobedu i kraj prvog kruga! Uzbudljiv finiš poslednjeg kola prve faze ABA lige u Ljubljani.

Košarkaši Olimpije i Zadra nacrtali su izgled tabele posle "prvog kruga" ABA lige.

Trijumfom slovenačkog tima u dvorani Tivoli, u uzbudljivoj završnici, ekipa Gašpera Okorna završila je prvih 13 kola u sredini tabele, najviše zahvaljujući srpskom centru Nikoli Jankoviću (na slici).

OLIMPIJA - ZADAR 78:76 (24:21, 21:16, 10:21, 23:18)

Dalmatinci su imali svoje šanse, dva napada za pobedu, ali je odlučujući prodor Lovra Mazalina zaustavljen Jankovićevom blokadom. Domaći su osvojili loptu, Devin Oliver iznudio je osam sekundi pre kraja slobodna bacanja, pa promašio prvi, a realizovao drugi pokušaj.

Lopta je potom došla do Ivana Ramljaka, koji nije stigao da izgradi dobru poziciju, pa je njegov promašaj označio kraj utakmice i prve faze ABA lige za sezonu 2016/17.

Naredna, druga faza počeće već u petak.

Janković je obeležio ovo "spuštanje zavese" u Tivoliju sa čak 24 poena, sedam skokova i indeksom korisnosti 30. Veliku borbu vodio je sa još jednim srpskim centrom, Ivanom Marinkovićem, koji je u dresu Zadra bio drugi najbolji strelac utakmice, sa "dabl-dabl" učinkom od 17 poena i deset skokova.

REZULTATI ABA LIGA 13. KOLO:

Cibona - Krka 88:65
FMP - Cedevita 89:96
Budućnost - Crvena zvezda 54:77
Olimpija - Zadar 78:76

u subotu:

Mornar - MZT 65:64
Karpoš - Mega Leks 75:72
Partizan - Igokea 87:64

Tabela: Zvezda 13-0, Partizan 10-3, Budućnost 10-3, Cedevita 9-4, Cibona 9-4, Igokea 7-6, Olimpija 5-8, Krka 5-8, Zadar 5-8, Mornar 4-9, Mega Leks 4-9, MZT Skoplje 4-9, FMP 3-10, Karpoš Sokoli 3-10.

Parovi 14. runde: FMP - Zadar (petak), MZT - Crvena zvezda (subota), Karpoš - Krka, Partizan - Mornar, Olimpija - Mega, Budućnost - Cedevita, Cibona - Igokea (nedelja).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar