Ћиро Блажевић: ДА Регионалној лиги!

Искусни тренерски вук био је против заједничке лиге бивше СФРЈ, али сада мења мишљење. "Сада видим да је сазрело да такав фудбалски пројекат поново заживи", истиче хрватски стручњак.

Фудбал 12.12.2016 | 14:00
Ћиро Блажевић: ДА Регионалној лиги!
Мирослав Ћиро Блажевић зна како је било некада играти фудбал у бившој Југославији.

У својој дугој и богатој тренерској каријери предводио је многобројне клубове и репрезентације. Признаје да је дуго био против формирања Регионалне лиге, али је променио мишљење.

"Мислим да је сама идеја одлична. Будућа Регионална лига би могла на многе позитивно да утиче, па чак и на оне бунтовнике да се што пре прилагоде новим условима фудбалског тржишта. Крајње је време, или другим речима, нема могућности саживљавања. Искрено, био сам против овакве лиге, јер сам сматрао да би то изазвало примитивне испаде. Али, сада видим да је сазрело да такав фудбалски пројекат поново заживи и да као некада на терену видимо клубове као што су Звезда, Динамо, Партизан, Хајдук, Сарајево, Вележ, Вардар...", изјавио је у интервјуу за "Политику" популарни Ћиро.

Блажевић сматра да би та лига донела свима добро.

"Ми који смо из тог доба, били бисмо срећни да поново гледамо те екипе како се заједно такмиче. Моја генерација је генерација носталгичара, а искрено верујем да би и данашња омладина то прихватила. Јер, треба имати у виду, да само конкуренција доноси квалитет. У таквој лиги, која би била интернационална, млади би имали велику могућност да се докажу. Са друге стране, и клубови би били у плусу. Једноставно, верујем да нико том лигом не би изгубио. Не треба заборавити да се највећи таленти рађају на овим нашим просторима".

Многи су забринути да би Регионална лига донела проблем на трибинама, односно са хулиганима.

"Најпре, морам да кажем да не волим да их зовем тим именом - хулигани. Докле год их тако зовемо имаћемо оно што данас гледамо. Боље их зовимо паметним момцима, сигуран сам да се и код њих може догодити трансформација, најпре у смислу културе. Многе озбиљне земље су тај проблем одавно решиле, зна се на који начин. Мислим да уз добру вољу тај проблем овде може бити решен".

Идеја о формирању Регионалне лиге подстакла је Блажевића да се присети и највећих звезда бившег заједничког такмичења.

"Увек је било периода када смо имали сјајне фудбалере. У моје време то су били Бобек, Митић, Чајковски, Шошкић, Мита Јовановић. Најпопуларнији су били Митић и Бобек. А онда су наступили прави играчи, који су играли у највећим светским екипама. То је она генерација Шукера, Бобана, Просинечког и осталог друштва. Сећам се добро бомбардера Боре Костића".

О лигама Хрватске, Србије...

"Наш највећи проблем је што ту талентовану децу не можемо никако да задржимо, пред жестоким налетима богатијих клубова. Хрватска је успела да направи добру репрезентацију и да то донекле наплати. Често се питам зашто то није урадила и Србија када се зна какве све играче има", напоменуо је Мирослав Блажевић.

ЗВЕЗДА, ПА СВИ ОСТАЛИ

Блажевић је прокоментарисао и ко је највећи клуб на просторима бивше Југославије.

"То је одувек било деликатно питање. Ови моји ће ми замерити, али, хтели ми или не да признамо, Звезда је била и првак Европе и света. Кад погледаш резултат, да није било мене, они би и даље владали", рекао је уз осмех искусни тренер.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар