Ćiro Blažević: DA Regionalnoj ligi!

Iskusni trenerski vuk bio je protiv zajedničke lige bivše SFRJ, ali sada menja mišljenje. "Sada vidim da je sazrelo da takav fudbalski projekat ponovo zaživi", ističe hrvatski stručnjak.

Fudbal 12.12.2016 | 14:00
Ćiro Blažević: DA Regionalnoj ligi!
Miroslav Ćiro Blažević zna kako je bilo nekada igrati fudbal u bivšoj Jugoslaviji.

U svojoj dugoj i bogatoj trenerskoj karijeri predvodio je mnogobrojne klubove i reprezentacije. Priznaje da je dugo bio protiv formiranja Regionalne lige, ali je promenio mišljenje.

"Mislim da je sama ideja odlična. Buduća Regionalna liga bi mogla na mnoge pozitivno da utiče, pa čak i na one buntovnike da se što pre prilagode novim uslovima fudbalskog tržišta. Krajnje je vreme, ili drugim rečima, nema mogućnosti saživljavanja. Iskreno, bio sam protiv ovakve lige, jer sam smatrao da bi to izazvalo primitivne ispade. Ali, sada vidim da je sazrelo da takav fudbalski projekat ponovo zaživi i da kao nekada na terenu vidimo klubove kao što su Zvezda, Dinamo, Partizan, Hajduk, Sarajevo, Velež, Vardar...", izjavio je u intervjuu za "Politiku" popularni Ćiro.

Blažević smatra da bi ta liga donela svima dobro.

"Mi koji smo iz tog doba, bili bismo srećni da ponovo gledamo te ekipe kako se zajedno takmiče. Moja generacija je generacija nostalgičara, a iskreno verujem da bi i današnja omladina to prihvatila. Jer, treba imati u vidu, da samo konkurencija donosi kvalitet. U takvoj ligi, koja bi bila internacionalna, mladi bi imali veliku mogućnost da se dokažu. Sa druge strane, i klubovi bi bili u plusu. Jednostavno, verujem da niko tom ligom ne bi izgubio. Ne treba zaboraviti da se najveći talenti rađaju na ovim našim prostorima".

Mnogi su zabrinuti da bi Regionalna liga donela problem na tribinama, odnosno sa huliganima.

"Najpre, moram da kažem da ne volim da ih zovem tim imenom - huligani. Dokle god ih tako zovemo imaćemo ono što danas gledamo. Bolje ih zovimo pametnim momcima, siguran sam da se i kod njih može dogoditi transformacija, najpre u smislu kulture. Mnoge ozbiljne zemlje su taj problem odavno rešile, zna se na koji način. Mislim da uz dobru volju taj problem ovde može biti rešen".

Ideja o formiranju Regionalne lige podstakla je Blaževića da se priseti i najvećih zvezda bivšeg zajedničkog takmičenja.

"Uvek je bilo perioda kada smo imali sjajne fudbalere. U moje vreme to su bili Bobek, Mitić, Čajkovski, Šoškić, Mita Jovanović. Najpopularniji su bili Mitić i Bobek. A onda su nastupili pravi igrači, koji su igrali u najvećim svetskim ekipama. To je ona generacija Šukera, Bobana, Prosinečkog i ostalog društva. Sećam se dobro bombardera Bore Kostića".

O ligama Hrvatske, Srbije...

"Naš najveći problem je što tu talentovanu decu ne možemo nikako da zadržimo, pred žestokim naletima bogatijih klubova. Hrvatska je uspela da napravi dobru reprezentaciju i da to donekle naplati. Često se pitam zašto to nije uradila i Srbija kada se zna kakve sve igrače ima", napomenuo je Miroslav Blažević.

ZVEZDA, PA SVI OSTALI

Blažević je prokomentarisao i ko je najveći klub na prostorima bivše Jugoslavije.

"To je oduvek bilo delikatno pitanje. Ovi moji će mi zameriti, ali, hteli mi ili ne da priznamo, Zvezda je bila i prvak Evrope i sveta. Kad pogledaš rezultat, da nije bilo mene, oni bi i dalje vladali", rekao je uz osmeh iskusni trener.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar