Десет сигнала да требате прикочити мало

Да ли сте на корак од тога да и коначно "сагорите" од стреса? Ево како да знате да ли је вријеме да прикочите мало.

Свијет 11.12.2016 | 21:49
Десет сигнала да требате прикочити мало

Тијело има толико начина да нас упозори да више "не може да поднесе", само што ми тако често предвидимо те сигнале све док нам не догори до ноката. А тада је, понекад, већ касно, и организам је толико исцрпљен да није ни чудо што све више и све млађих људи страда од срца... Или добије рак. Или... Допишите сами.

Ево симптома које не би требало да занемарујете. Ако их препознајете, покушајте да смањите стрес којем сте изложени. Није лако. Али, дугујете себи бар да пробате.

Ујутру се тешко будите

Кортизол, хормон који луче надбубрежбе жлијезде, и који је неопходан да би нам ујутру енергија била на задовољавајућем нивоу, можда вам недостаје због дугорочне изложености прекомјерном стресу и "сагоријевања".

Уморни сте, иако спавате довољно

Ако вашем организму треба више одмора и опоравка него што му пружатем завршићете са синдромом хроничног умора, којег нећете моћи да се ослободите чак ни оним данима кад одспавате препоручених шест до осам сати.

Жудите за сланим

Хронични стрес може да доведе до поремећаја у нивоу електролита у организму, што понекад изазива готово неконтролисану потребу за сланом храном.

Примећујете да се тешко сналазите у "кризним" ситуацијама

Ако смо дуго под стресом, то умањује нашу толеранцију на стрес, али и нашу способност да у кризним ситуацијама доносимо исправне одлуке.

Код жена, може се јавити поремећај менструалног циклуса или интензивнији симптоми ПМС-а

Кад смо под константним стресом, тијелу су приоритет хормони стреса, а не репродуктивни хормони. Због тога се може десити да хронични стрес доведе до поремећаја хормонске равнотеже, што онда води у проблеме са менструалним циклусом, израженији ПМС, а уколико такво стање потраје, може индиректно изазвати и проблеме са плодношћу.

Нема вируса који вас није "закачио"

Као што рекосмо, кад смо под хроничним стресом, организму је приоритет да се избори са тим, што за последицу има и ослабљен имунитет.

Осећате вртоглавицу кад нагло устанете

Једна од посљедица хроничног стреса је и дисбаланс електролита у тијелу, што може, између осталог, изазивати осјећај вртоглавице или несвјестице при наглом устајању.

"Мутно" вам је у глави

Изражен, дуготрајан стрес доводи до проблема са фокусом, теже нам је да се концентришемо на оно што радимо, а и памћење нам слаби.

Не можете да "прегурате" дан без кофеина и шећера у ударним дозама

Кофеин и шећер краткорочно нам подижу ниво енергије, и ако не можете да прегурате дан без ударних доза, то је сигуран знак да су вам снага и енергија на минимуму, јер су сви ресурси вашег организма усмјерени на то да "преживите" стрес којем сте изложени.

Шећер у крви вам варира

Хронични стрес изазива сталне скокове и падове шећера у крви, што је, између осталог, узрок и тих "плус" и "минус" фаза које примећујете у нивоу енергије и расположења у току дана.

Као што рекосмо, ако примећујете више ових симптома, ако то траје и траје, покушајте да промените у свом животу бар оне мале ствари, које зависе само од вас.

Колико год тешко било, сигурно постоји бар нешто око чега просто можете да изаберете да се - не нервирате. Од данас.

(Мондо.рс)
(ото: Гуливер/Геттy имагес/Тхинкстоцк)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ех да мозе тако

14.12.2016 20:54

Казу да брак у коме се супрузници никада нису свадили,није никакав брак. Да је то брак без емоција. Тако је и са нервирањем,цовек није цовек, ако га ниста не дотице и не нервира.

ОДГОВОРИТЕ