Deset signala da trebate prikočiti malo

Da li ste na korak od toga da i konačno "sagorite" od stresa? Evo kako da znate da li je vrijeme da prikočite malo.

Svijet 11.12.2016 | 21:49
Deset signala da trebate prikočiti malo

Tijelo ima toliko načina da nas upozori da više "ne može da podnese", samo što mi tako često predvidimo te signale sve dok nam ne dogori do nokata. A tada je, ponekad, već kasno, i organizam je toliko iscrpljen da nije ni čudo što sve više i sve mlađih ljudi strada od srca... Ili dobije rak. Ili... Dopišite sami.

Evo simptoma koje ne bi trebalo da zanemarujete. Ako ih prepoznajete, pokušajte da smanjite stres kojem ste izloženi. Nije lako. Ali, dugujete sebi bar da probate.

Ujutru se teško budite

Kortizol, hormon koji luče nadbubrežbe žlijezde, i koji je neophodan da bi nam ujutru energija bila na zadovoljavajućem nivou, možda vam nedostaje zbog dugoročne izloženosti prekomjernom stresu i "sagorijevanja".

Umorni ste, iako spavate dovoljno

Ako vašem organizmu treba više odmora i oporavka nego što mu pružatem završićete sa sindromom hroničnog umora, kojeg nećete moći da se oslobodite čak ni onim danima kad odspavate preporučenih šest do osam sati.

Žudite za slanim

Hronični stres može da dovede do poremećaja u nivou elektrolita u organizmu, što ponekad izaziva gotovo nekontrolisanu potrebu za slanom hranom.

Primećujete da se teško snalazite u "kriznim" situacijama

Ako smo dugo pod stresom, to umanjuje našu toleranciju na stres, ali i našu sposobnost da u kriznim situacijama donosimo ispravne odluke.

Kod žena, može se javiti poremećaj menstrualnog ciklusa ili intenzivniji simptomi PMS-a

Kad smo pod konstantnim stresom, tijelu su prioritet hormoni stresa, a ne reproduktivni hormoni. Zbog toga se može desiti da hronični stres dovede do poremećaja hormonske ravnoteže, što onda vodi u probleme sa menstrualnim ciklusom, izraženiji PMS, a ukoliko takvo stanje potraje, može indirektno izazvati i probleme sa plodnošću.

Nema virusa koji vas nije "zakačio"

Kao što rekosmo, kad smo pod hroničnim stresom, organizmu je prioritet da se izbori sa tim, što za posledicu ima i oslabljen imunitet.

Osećate vrtoglavicu kad naglo ustanete

Jedna od posljedica hroničnog stresa je i disbalans elektrolita u tijelu, što može, između ostalog, izazivati osjećaj vrtoglavice ili nesvjestice pri naglom ustajanju.

"Mutno" vam je u glavi

Izražen, dugotrajan stres dovodi do problema sa fokusom, teže nam je da se koncentrišemo na ono što radimo, a i pamćenje nam slabi.

Ne možete da "pregurate" dan bez kofeina i šećera u udarnim dozama

Kofein i šećer kratkoročno nam podižu nivo energije, i ako ne možete da pregurate dan bez udarnih doza, to je siguran znak da su vam snaga i energija na minimumu, jer su svi resursi vašeg organizma usmjereni na to da "preživite" stres kojem ste izloženi.

Šećer u krvi vam varira

Hronični stres izaziva stalne skokove i padove šećera u krvi, što je, između ostalog, uzrok i tih "plus" i "minus" faza koje primećujete u nivou energije i raspoloženja u toku dana.

Kao što rekosmo, ako primećujete više ovih simptoma, ako to traje i traje, pokušajte da promenite u svom životu bar one male stvari, koje zavise samo od vas.

Koliko god teško bilo, sigurno postoji bar nešto oko čega prosto možete da izaberete da se - ne nervirate. Od danas.

(Mondo.rs)
(oto: Guliver/Getty images/Thinkstock)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Eh da moze tako

14.12.2016 21:54

Kazu da brak u kome se supruznici nikada nisu svadili,nije nikakav brak. Da je to brak bez emocija. Tako je i sa nerviranjem,covek nije covek, ako ga nista ne dotice i ne nervira.

ODGOVORITE