Аргументи довољни за наставак преговора

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић оцијенио је да су аргументи представника Савеза синдиката о Преднацрту буџета за идућу годину били довољно јаки да се преговори наставе у наредном периоду, како би се дошло до најбољих рјешења.

Република Српска 11.12.2016 | 21:22
Аргументи довољни за наставак преговора
Касиповић је након састанка са представницима Савеза синдиката изразио увјерење да ће договор бити постигнут до слања буџета и других законских пројеката на разматрање у Народну скупштину Републике Српске, која ће засиједати 21. децембра.

"Овдје се не тражи побједник, него рјешење. Вјерујем да до њега можемо доћи. И у модалитету другачијег обрачуна код минулог рада постоји могућност да се суптилнијим приступом дође до правичнијег, али и рјешења које ће бити у равнотежи јавних издвајања и оног што је бруто друштвени производ", рекао је Касиповић, који је и министар правде Републике Српске.

Предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петровић рекао је да компромис о Преднацрту буџета за наредну годину још није постигнут, иако је остало још мало времена да се усагласе ставови Владе и Савеза синдиката Српске по том питању.

"Остало нам је да сачекамо премијера /Републике Српске Жељку Цвијановић/ да поново сједнемо за преговарачки сто, те да тражимо модалитете и рјешења", рекао је Петровић.

Он је додао да је за синдикат неприхватљиво да се након девет година поново долази у ситуацију да се радницима смањују плате.

Предсједник Синдиката радника управе Томислав Врховац рекао је да представници синдиката настоје да се радницима минули рад не умањи, те да ће то бити циљ и наредних активности.

"Тражимо начине на другим ставкама да направимо уштеде, али времена је још мало да нађемо право рјешење", рекао је Врховац.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да су радници у овим областима веома незадовољни односом власти према њима у претходном периоду.

Он је напоменуо је да ће Главни одбор овог синдиката сутра имати сједницу на којој ће донијети и одређене одлуке и након које ће имати више информација.

Представници Владе и Савеза синдиката Републике Српске нису усагласили вријеме сљедећег састанка.

Данашњи састанак је други по реду састанак представника Владе Српске и Савеза синдиката у оквиру јавне расправе о Преднацрту програма економских реформи Републике Српске за период 2017-2019. година и Преднацрту буџета за сљедећу годину. Први састанак одржан је у петак, 9. децембра.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар