Argumenti dovoljni za nastavak pregovora

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović ocijenio je da su argumenti predstavnika Saveza sindikata o Prednacrtu budžeta za iduću godinu bili dovoljno jaki da se pregovori nastave u narednom periodu, kako bi se došlo do najboljih rješenja.

Republika Srpska 11.12.2016 | 21:22
Argumenti dovoljni za nastavak pregovora
Kasipović je nakon sastanka sa predstavnicima Saveza sindikata izrazio uvjerenje da će dogovor biti postignut do slanja budžeta i drugih zakonskih projekata na razmatranje u Narodnu skupštinu Republike Srpske, koja će zasijedati 21. decembra.

"Ovdje se ne traži pobjednik, nego rješenje. Vjerujem da do njega možemo doći. I u modalitetu drugačijeg obračuna kod minulog rada postoji mogućnost da se suptilnijim pristupom dođe do pravičnijeg, ali i rješenja koje će biti u ravnoteži javnih izdvajanja i onog što je bruto društveni proizvod", rekao je Kasipović, koji je i ministar pravde Republike Srpske.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović rekao je da kompromis o Prednacrtu budžeta za narednu godinu još nije postignut, iako je ostalo još malo vremena da se usaglase stavovi Vlade i Saveza sindikata Srpske po tom pitanju.

"Ostalo nam je da sačekamo premijera /Republike Srpske Željku Cvijanović/ da ponovo sjednemo za pregovarački sto, te da tražimo modalitete i rješenja", rekao je Petrović.

On je dodao da je za sindikat neprihvatljivo da se nakon devet godina ponovo dolazi u situaciju da se radnicima smanjuju plate.

Predsjednik Sindikata radnika uprave Tomislav Vrhovac rekao je da predstavnici sindikata nastoje da se radnicima minuli rad ne umanji, te da će to biti cilj i narednih aktivnosti.

"Tražimo načine na drugim stavkama da napravimo uštede, ali vremena je još malo da nađemo pravo rješenje", rekao je Vrhovac.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da su radnici u ovim oblastima veoma nezadovoljni odnosom vlasti prema njima u prethodnom periodu.

On je napomenuo je da će Glavni odbor ovog sindikata sutra imati sjednicu na kojoj će donijeti i određene odluke i nakon koje će imati više informacija.

Predstavnici Vlade i Saveza sindikata Republike Srpske nisu usaglasili vrijeme sljedećeg sastanka.

Današnji sastanak je drugi po redu sastanak predstavnika Vlade Srpske i Saveza sindikata u okviru javne rasprave o Prednacrtu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godina i Prednacrtu budžeta za sljedeću godinu. Prvi sastanak održan je u petak, 9. decembra.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar