Трамп уцјењује Кину

Новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп довео је у питање да ли САД треба да настави са поштовањем политике једне Кине, осим ако Пекинг учини уступке о трговини и другим питањима.

Свијет 11.12.2016 | 20:39
Трамп уцјењује Кину

"Не знам зашто треба да буде привржени политици једне Кине, уколико се не договоримо с Кином о другим питањима, укључујући и трговину", рекао је Трамп у телевизији Фокс, поводом телефонског позива предсједнице Тајвана Цаи Инг-вен, чиме је прекинута деценијска дипломатска традиција САД, преноси АФП.

Трамп је рекао и да је само неколико сати раније сазнао за позив тајванске предсједнице, а не недјељама унапријед, како су пренијели медији.

Према његовим ријечима, Кина не сарађује са Америком око валуте, Сјеверне Кореје или у вези са тензијама у Јужном кинеском мору.

"ЦИА ЈЕ СМИЈЕШНА"

Трамп је описао закључак Централне обавјештајне агенције (ЦИА) да је Русија умјешана у америчке предсједничке изборе као "смијешан", наводећи да демократе то користе као "још један изговор" за изборни пораз Хилари Клинтон.

Трамп је рекао да се не противи нужно захтјеву одлазећег предсједника Барака Обаме о разматрању сајбер напада током изборне кампање.

Он је међутим додао да у таквим напорима "не би требало рећи само 'Русија', већ би требало поменути и друге земље и можда друге појединце".

Обама је затражио у петак детаљну анализу сајбер напада проведених током кампање за предсједничке изборе као и извештај о томе пре инаугурације новог предсједника Доналда Трампа која је предвиђена 20. јануара 2017.

Обамина администрација је навела да се анализа не односи само на Русију или изборе.

Бијела кућа наводи да ће се у извештају разматрати инциденти до којих је дошло током ранијих кампања за предсједничке изборе, укључујући сајбер нападе 2008. и 2012. који се повезују са кинеским хакерима.

ЦИА је у суботу закључила с "великим уверењем" да је Русија интервенисала на овогодишњим америчким предсједничким изборима како би Трамп побједио.

(Агенције)
(Фото: АП Пхото/Патрицк Семанскy)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

12.12.2016 01:33

Нападпм на Русију зеле се оправдати пораз демократа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

12.12.2016 06:08

Чобан није за политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хити

12.12.2016 09:55

Па кад би кина престала да купује доларе ови би возили само бицикла ..

ОДГОВОРИТЕ