Tramp ucjenjuje Kinu

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp doveo je u pitanje da li SAD treba da nastavi sa poštovanjem politike jedne Kine, osim ako Peking učini ustupke o trgovini i drugim pitanjima.

Svijet 11.12.2016 | 20:39
Tramp ucjenjuje Kinu

"Ne znam zašto treba da bude privrženi politici jedne Kine, ukoliko se ne dogovorimo s Kinom o drugim pitanjima, uključujući i trgovinu", rekao je Tramp u televiziji Foks, povodom telefonskog poziva predsjednice Tajvana Cai Ing-ven, čime je prekinuta decenijska diplomatska tradicija SAD, prenosi AFP.

Tramp je rekao i da je samo nekoliko sati ranije saznao za poziv tajvanske predsjednice, a ne nedjeljama unaprijed, kako su prenijeli mediji.

Prema njegovim riječima, Kina ne sarađuje sa Amerikom oko valute, Sjeverne Koreje ili u vezi sa tenzijama u Južnom kineskom moru.

"CIA JE SMIJEŠNA"

Tramp je opisao zaključak Centralne obavještajne agencije (CIA) da je Rusija umješana u američke predsjedničke izbore kao "smiješan", navodeći da demokrate to koriste kao "još jedan izgovor" za izborni poraz Hilari Klinton.

Tramp je rekao da se ne protivi nužno zahtjevu odlazećeg predsjednika Baraka Obame o razmatranju sajber napada tokom izborne kampanje.

On je međutim dodao da u takvim naporima "ne bi trebalo reći samo 'Rusija', već bi trebalo pomenuti i druge zemlje i možda druge pojedince".

Obama je zatražio u petak detaljnu analizu sajber napada provedenih tokom kampanje za predsjedničke izbore kao i izveštaj o tome pre inauguracije novog predsjednika Donalda Trampa koja je predviđena 20. januara 2017.

Obamina administracija je navela da se analiza ne odnosi samo na Rusiju ili izbore.

Bijela kuća navodi da će se u izveštaju razmatrati incidenti do kojih je došlo tokom ranijih kampanja za predsjedničke izbore, uključujući sajber napade 2008. i 2012. koji se povezuju sa kineskim hakerima.

CIA je u subotu zaključila s "velikim uverenjem" da je Rusija intervenisala na ovogodišnjim američkim predsjedničkim izborima kako bi Tramp pobjedio.

(Agencije)
(Foto: AP Photo/Patrick Semansky)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

12.12.2016 01:33

Napadpm na Rusiju zele se opravdati poraz demokrata.

ODGOVORITE
Name

Kobac

12.12.2016 06:08

Čoban nije za politike

ODGOVORITE
Name

Hiti

12.12.2016 09:55

Pa kad bi kina prestala da kupuje dolare ovi bi vozili samo bicikla ..

ODGOVORITE