Црква будућег манастира у Шапцу

У шабачком насељу Ксарске Ливаде, удаљеном 4 километра од центра града, према селима Поцерине, Богосавцу и Радовашници, епископ шабачки Лаврентије (Трифуновић) подиже манастир, своју задужбину, коју је посветио Светоме Сави. 

Србија 11.12.2016 | 17:57
Црква будућег манастира у Шапцу
То је први манастир у Српској православној цркви посвећен том српском светитељу, духовнику и првоучитељу. Садржаји светиње простиираће се на површини од 12 хектара.

Неимари су већ подигли цркву, која је добила и крст који је освештао владика Лаврентије, са свештенством из овог дела Србије.

“Ово ће бити придворни манастир, где ће живети владика и одатле ће да одлази у седиште Епархије у Шабац ради административних и других обавеза”, каже протођакон др Љубомир Ранковић из Епархије шабачке СПС.

Свети владика Николај, кога владика Лаврентије воли свим срцем, као и сви ми, говорио је да епископи треба да имају придворне манастире у којима ће да живе, а у седиште Епархије да одлазе због оних баш службених обавеза.

На цркви су у току такозвани завршни радови у грађевинарству. До Савиндана ова богомоља, још један украс иначе прелепе Поцерине, добиће и фасаду и биће потпуно уређен простор око ње. Раније су подигнута два здања за боравак епископа и послуге, ископан је бунар, уређене су парцеле.



“Ово ће бити духовни и спортско-рекреациони центар за децу светосавску, која ће имати на располагању, осим смештајних капацитета, и игралишта, базене, амфитеатре и све пратеће објекте”, каже протојереј-ставрофор Мирко Вуилотић.

Владика Лаврентије у изјави за "Новости" каже да ово задужбина нешто што подиже "од срца и жарке жеље да српска омладина, на једном месту, има духовне и спортско-рекреационе садржаје".

Епископ је земљиште, које је од давнина остављено владикама овдашњим на коришћење, за поправљање стандарда живота, даровао младости овог краја Србије, али и њиховим вршњацима из свих крајева Србије и расејања, где је овај архијереј службовао, од Лондона до Сиднеја, више од четврт века.

Академик СКНУ Драгољуб – Драго Мирковић из Бијељине управо се спрема да уради уметнички под будуће светиње, истичући да му је част што то чини, не само што је богомоља посвећана Светоме Сави, већ и зато што владика Лаврентије слови, с разлогом, за епископа који никад и ничим није изгубио осећај за "малог човек", посебно за децу и омладину.

(БН телевизија/ В.М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Александар

12.12.2016 14:42

Ја сам један од људи који раде на овој цркви, али сам због обавеза према висој сколи престао да радим, јос кад су се зидали лукови, пред крај септембра. Са обзиром на то да су само цетири цовека радили ту цркву (а од октобра три), добро смо (и добро су) напредовали. Поздрав. :)

ОДГОВОРИТЕ