Crkva budućeg manastira u Šapcu

U šabačkom naselju Ksarske Livade, udaljenom 4 kilometra od centra grada, prema selima Pocerine, Bogosavcu i Radovašnici, episkop šabački Lavrentije (Trifunović) podiže manastir, svoju zadužbinu, koju je posvetio Svetome Savi. 

Srbija 11.12.2016 | 17:57
Crkva budućeg manastira u Šapcu
To je prvi manastir u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećen tom srpskom svetitelju, duhovniku i prvoučitelju. Sadržaji svetinje prostiiraće se na površini od 12 hektara.

Neimari su već podigli crkvu, koja je dobila i krst koji je osveštao vladika Lavrentije, sa sveštenstvom iz ovog dela Srbije.

“Ovo će biti pridvorni manastir, gde će živeti vladika i odatle će da odlazi u sedište Eparhije u Šabac radi administrativnih i drugih obaveza”, kaže protođakon dr Ljubomir Ranković iz Eparhije šabačke SPS.

Sveti vladika Nikolaj, koga vladika Lavrentije voli svim srcem, kao i svi mi, govorio je da episkopi treba da imaju pridvorne manastire u kojima će da žive, a u sedište Eparhije da odlaze zbog onih baš službenih obaveza.

Na crkvi su u toku takozvani završni radovi u građevinarstvu. Do Savindana ova bogomolja, još jedan ukras inače prelepe Pocerine, dobiće i fasadu i biće potpuno uređen prostor oko nje. Ranije su podignuta dva zdanja za boravak episkopa i posluge, iskopan je bunar, uređene su parcele.



“Ovo će biti duhovni i sportsko-rekreacioni centar za decu svetosavsku, koja će imati na raspolaganju, osim smeštajnih kapaciteta, i igrališta, bazene, amfiteatre i sve prateće objekte”, kaže protojerej-stavrofor Mirko Vuilotić.

Vladika Lavrentije u izjavi za "Novosti" kaže da ovo zadužbina nešto što podiže "od srca i žarke želje da srpska omladina, na jednom mestu, ima duhovne i sportsko-rekreacione sadržaje".

Episkop je zemljište, koje je od davnina ostavljeno vladikama ovdašnjim na korišćenje, za popravljanje standarda života, darovao mladosti ovog kraja Srbije, ali i njihovim vršnjacima iz svih krajeva Srbije i rasejanja, gde je ovaj arhijerej službovao, od Londona do Sidneja, više od četvrt veka.

Akademik SKNU Dragoljub – Drago Mirković iz Bijeljine upravo se sprema da uradi umetnički pod buduće svetinje, ističući da mu je čast što to čini, ne samo što je bogomolja posvećana Svetome Savi, već i zato što vladika Lavrentije slovi, s razlogom, za episkopa koji nikad i ničim nije izgubio osećaj za "malog čovek", posebno za decu i omladinu.

(BN televizija/ V.M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aleksandar

12.12.2016 14:42

Ja sam jedan od ljudi koji rade na ovoj crkvi, ali sam zbog obaveza prema visoj skoli prestao da radim, jos kad su se zidali lukovi, pred kraj septembra. Sa obzirom na to da su samo cetiri coveka radili tu crkvu (a od oktobra tri), dobro smo (i dobro su) napredovali. Pozdrav. :)

ODGOVORITE