Милиони евра за башкарење на води

Чаролија пловећих хотела преплавила је Париски салон за снове на јави. Јахте од којих застаје дах маме ових дана уздахе обичних смртника, али и налазе богате купце који себе већ замишљају на неком од будућих крстарења.

Свијет 11.12.2016 | 14:10
Милиони евра за башкарење на води
Споља, истежу се вретенасте беле лепотице, смелим линијама секући замишљене таласе. А унутра - чега све нема. Кухиње по последњој моди, раскошна купатила, спаваће собе из хиљаду и једне ноћи, са звездама под голим небом. Све компримовано и минијатурно, а опет богато и лепо.

Има једрењака за све укусе и џепове. Први коштају "већ" од осамдесетак хиљада евра, а онај најлуксузнији, дугачак 23 метра и широк шест, више од три милиона. За тај новац, будући власник испијаће омиљени коктел башкарећи се у племенитим материјалима, кожи и графиту.

Париски салон је један од три велика француска сајма наутике, уз онај луксузни, медитерански, у Кану, и атлантски, у Ла Рошелу. Чудно звучи на први поглед, али овај у Паризу је намењен "широким народним масама".

"Само десет одсто купаца овде су странци. Не купују се само јахте. Некоме је потребна и даска за једрење од 300 евра", каже за "Новости" "алфа и омега" за информације Луј Ноел Вивијес.


Луј Ноел Вивијес

Ипак, јахте су у првом плану. Шездесет одсто продаје бродова овог типа у Француској се обави на три сајма. Од тога, половина, дакле 30 одсто, отпада на Париз.

"Очекујемо да за недељу дана буде потписано уговора у вредности од 300 милиона евра", открива нам Вивијес.

Француска је светски лидер у пласману једрењака, дасака за сурфовање и пнеуматичких пловила. Једино им примат измиче када је реч о бродовима на моторни погон. Годишње се у овој бранши обрне чак 4,4 милијарде евра, од чега милијарду само на куповину бродова.

Французи воле воду. Чак 9 милиона њих повремено плови, 4 милиона то редовно ради, а регистровано је милион барки дужих од 3,5 метра, од којих је 500.000 у константном покрету.

Карактеристика Париског салона је што се све шкољке бродова производе серијски, док се само унутрашња опрема ради по мери, што знатно смањује трошкове производње. И, купци стоје у реду.

"Економска криза полако пролази. Последње две године све је боље", тврди наш саговорник.

Ствари, тако, полако, долазе у нормалу, на радост оних који могу и желе да издвоје милионе за љуљушкање на води.

ЛЕТЕЊЕ НА ТАЛАСИМА

Уз стандардно интересовање за једрењаке, хит ове године на париском салону су и све врсте пловних објеката који на дну имају заветринска крилца, што им омогућује да "лете" над површином, чиме се повећавају комфор и брзина, а смањују трошкови за гориво. Кажу да ће се у блиској будућности само тако пловити.

РОШТИЉ НА КРМИ

Да би привукли купце, конструктори стално морају да се довијају, од великих иновација, па до најмањих ситница. Ове године је приметно да су неки "измислили топлу воду" тако што су на самом улазу на крми сакрили - роштиљ.

"Кад упеца рибу, власник брода одмах може да је испече и остатке врати у море, чиме се избегавају непријатни мириси у унутрашњости јахте, као до сада, када се риба уносила и чистила унутра", открива Вивијес финесу.

Извор: Вечерње новости
Фото: Алуx.цом

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Од тих 10 посто

11.12.2016 13:31

Од тих 10 посто наће се који тајкун из Босне.Мислим на потенцијалне купце

ОДГОВОРИТЕ