Milioni evra za baškarenje na vodi

Čarolija plovećih hotela preplavila je Pariski salon za snove na javi. Jahte od kojih zastaje dah mame ovih dana uzdahe običnih smrtnika, ali i nalaze bogate kupce koji sebe već zamišljaju na nekom od budućih krstarenja.

Svijet 11.12.2016 | 14:10
Milioni evra za baškarenje na vodi
Spolja, istežu se vretenaste bele lepotice, smelim linijama sekući zamišljene talase. A unutra - čega sve nema. Kuhinje po poslednjoj modi, raskošna kupatila, spavaće sobe iz hiljadu i jedne noći, sa zvezdama pod golim nebom. Sve komprimovano i minijaturno, a opet bogato i lepo.

Ima jedrenjaka za sve ukuse i džepove. Prvi koštaju "već" od osamdesetak hiljada evra, a onaj najluksuzniji, dugačak 23 metra i širok šest, više od tri miliona. Za taj novac, budući vlasnik ispijaće omiljeni koktel baškareći se u plemenitim materijalima, koži i grafitu.

Pariski salon je jedan od tri velika francuska sajma nautike, uz onaj luksuzni, mediteranski, u Kanu, i atlantski, u La Rošelu. Čudno zvuči na prvi pogled, ali ovaj u Parizu je namenjen "širokim narodnim masama".

"Samo deset odsto kupaca ovde su stranci. Ne kupuju se samo jahte. Nekome je potrebna i daska za jedrenje od 300 evra", kaže za "Novosti" "alfa i omega" za informacije Luj Noel Vivijes.


Luj Noel Vivijes

Ipak, jahte su u prvom planu. Šezdeset odsto prodaje brodova ovog tipa u Francuskoj se obavi na tri sajma. Od toga, polovina, dakle 30 odsto, otpada na Pariz.

"Očekujemo da za nedelju dana bude potpisano ugovora u vrednosti od 300 miliona evra", otkriva nam Vivijes.

Francuska je svetski lider u plasmanu jedrenjaka, dasaka za surfovanje i pneumatičkih plovila. Jedino im primat izmiče kada je reč o brodovima na motorni pogon. Godišnje se u ovoj branši obrne čak 4,4 milijarde evra, od čega milijardu samo na kupovinu brodova.

Francuzi vole vodu. Čak 9 miliona njih povremeno plovi, 4 miliona to redovno radi, a registrovano je milion barki dužih od 3,5 metra, od kojih je 500.000 u konstantnom pokretu.

Karakteristika Pariskog salona je što se sve školjke brodova proizvode serijski, dok se samo unutrašnja oprema radi po meri, što znatno smanjuje troškove proizvodnje. I, kupci stoje u redu.

"Ekonomska kriza polako prolazi. Poslednje dve godine sve je bolje", tvrdi naš sagovornik.

Stvari, tako, polako, dolaze u normalu, na radost onih koji mogu i žele da izdvoje milione za ljuljuškanje na vodi.

LETENjE NA TALASIMA

Uz standardno interesovanje za jedrenjake, hit ove godine na pariskom salonu su i sve vrste plovnih objekata koji na dnu imaju zavetrinska krilca, što im omogućuje da "lete" nad površinom, čime se povećavaju komfor i brzina, a smanjuju troškovi za gorivo. Kažu da će se u bliskoj budućnosti samo tako ploviti.

ROŠTILj NA KRMI

Da bi privukli kupce, konstruktori stalno moraju da se dovijaju, od velikih inovacija, pa do najmanjih sitnica. Ove godine je primetno da su neki "izmislili toplu vodu" tako što su na samom ulazu na krmi sakrili - roštilj.

"Kad upeca ribu, vlasnik broda odmah može da je ispeče i ostatke vrati u more, čime se izbegavaju neprijatni mirisi u unutrašnjosti jahte, kao do sada, kada se riba unosila i čistila unutra", otkriva Vivijes finesu.

Izvor: Večernje novosti
Foto: Alux.com

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Od tih 10 posto

11.12.2016 13:31

Od tih 10 posto naće se koji tajkun iz Bosne.Mislim na potencijalne kupce

ODGOVORITE