"Лавров долази да чује српску страну"

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин рекао је да Русија подржава и подржаваће Србију у заштити суверенитета и да Москва полази од тога да је Косово и Метохија Србија и према свим међународним правилима остаје њен дио.

Србија 11.12.2016 | 12:14
"Лавров долази да чује српску страну"
Он је уочи посјете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Београду рекао да ће једна од тема разговора Лаврова са српским руководством бити ситуација у региону.

"Мислим да је веома важно чути српску страну и њен однос када је ријеч о региону. То што власти Загреба покушавају да кијевској власти пренесу своја искуства 1995. године из операције `Бљесак` и `Олуја` показује да њих везују очигледно и исте историјске навике. Срби одлично знају те `сјајне резултате`", рекао је Чепурин за "Спутњик".

Према његовим ријечима, неопходно је да у региону буде стабилност која ће се заснивати и на поштовању легитимних интереса Београда.

"Лавров је рекао да Црну Гору покушавају да увуку у НАТО до одласка Обаме. Шта НАТО може тако специјално да донесе стабилности региона? Ништа", нагласио је Чепурин.

Он је нагласио да је посјета Лаврова дио редовних контакта да би се упоредили руски и српски ставови о низу кључних спољнополитичких питања за обје земље.

"Русија и Србија су, како кажу и овдје и код нас, браћа, али нису близанци. Постоје нијансе у политици и врло је важно да се размијене мишљења. Русија се труди да максимално узме у обзир интересе Србије и да помогне тамо гдје може. Зато ће ово бити разговори на три равни, а прва је глобална ситуација", рекао је Чепурин.

Према његовим ријечима, глобална ситуација се мијења и важно је размијенити утиске и мишљења, визије.

"Ми смо за то да се безбједност повећава и да се успоставља сарадња Истока и Запада. То ће бити најбоље за све, и можда је сада дошло вријеме да се то оствари. Сматрамо да перспективе Европе умногоме зависе од двије ствари, а прва је јачање безбједности. А, ту је важно договарати се како би била гарантована и безбједност Русије и безбједност свих европских земаља. Ако се успостави сарадња, то ће се умногоме позитивно одразити на положај и Србије", рекао је Чепурин.

Он је навео да су регионална и билатерална тематика друге двије ствари од којих зависи перспектива Европе.

"Може ли Србија и у ЕУ, и у Евроазијску економску унију? Русија, Евроазијска унија постаје кључна карика обједињавања Европе и Азије. Развој сарадње Србије, ЕУ са Русијом и ЕАЕУ је нормалан процес. То није сједење на двије столице. Србија сарађује и са Грчком и са Турском, а између Грчке и Турске постоје озбиљна неслагања. А нико јој не каже — или с Грчком, или с Турском. Суверено је право Србије да сарађује са свима с којима јој је то од користи и интереса", оцијенио је Чепурин.

Када је ријеч о предсједничким изборима у Србији, Чепурин очекује да они протекну без потреса и у интересу очувања стабилности, а увјерен је да сљедећи предсједник Србије не може бити антируски оријентисан и да ће то бити човјек који ће се залагати за добре односе са Русијом.

Извор: Спутњик

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

боба

11.12.2016 12:25

лако је наћи брата за паре али образ никад паре врте где бургија неће сви плаћеници само парадирају васковићу легендо само их посматрај

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

11.12.2016 12:42

Кад се двојица свадјају треци најлаксе добије батине а ми смо тај треци

ОДГОВОРИТЕ
Name

"МАЈКА" РУСИЈА

11.12.2016 12:44

Русија је мајка за "ВЕЛИКЕ СРБЕ", који су својим ДЈЕЛОВАЊЕМ ОЈАДИЛИ СРПСКИ НАРОД!!! Зато су ти "ПРЕГАОЦИ И ЗАШТИТНИЦИ" за Русију, јер на крају у њој налазе своју СИГУРНУ ЛУКУ!!! Ево неких "ЉУБИТЕЉА" РУСИЈЕ: Мира Марковић, и њен син Марко, Богољуб Карић, пок. брат Слободана Милошевића... Терен припремају: Милорад Додик, Николић, Дачић....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратник

11.12.2016 15:20

Радје и такву Русију него Нато зликовце!

Name

Карадоз

11.12.2016 16:07

РЕ Ратник ......... Сто ти фамилија ради по Њемацкој а није у таквој Русији?

Name

Ре Карадјоз

11.12.2016 18:33

Моја фамилија је остала овдје као и ја. Неки у васим логорима а неки су се хвала Богу извукли у РС. И да....Русија це увјек бити наса братска Православна дрзава. Коме се не свидја, идите у нацистицки Нато. То и јесте васе природно окрузење.

Name

зумба

11.12.2016 13:05

Па Русија је срусила Југоиславију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фурсат

11.12.2016 15:21

А како?

Name

Робин Худ

11.12.2016 13:44

Ако Лавров хоће да чује став Србије могли су то и да обаве нпр. телефоном. Кошта то све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

11.12.2016 13:53

Крим је Украјина?!?!???

ОДГОВОРИТЕ