"Lavrov dolazi da čuje srpsku stranu"

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da Rusija podržava i podržavaće Srbiju u zaštiti suvereniteta i da Moskva polazi od toga da je Kosovo i Metohija Srbija i prema svim međunarodnim pravilima ostaje njen dio.

Srbija 11.12.2016 | 12:14
"Lavrov dolazi da čuje srpsku stranu"
On je uoči posjete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu rekao da će jedna od tema razgovora Lavrova sa srpskim rukovodstvom biti situacija u regionu.

"Mislim da je veoma važno čuti srpsku stranu i njen odnos kada je riječ o regionu. To što vlasti Zagreba pokušavaju da kijevskoj vlasti prenesu svoja iskustva 1995. godine iz operacije `Bljesak` i `Oluja` pokazuje da njih vezuju očigledno i iste istorijske navike. Srbi odlično znaju te `sjajne rezultate`", rekao je Čepurin za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, neophodno je da u regionu bude stabilnost koja će se zasnivati i na poštovanju legitimnih interesa Beograda.

"Lavrov je rekao da Crnu Goru pokušavaju da uvuku u NATO do odlaska Obame. Šta NATO može tako specijalno da donese stabilnosti regiona? Ništa", naglasio je Čepurin.

On je naglasio da je posjeta Lavrova dio redovnih kontakta da bi se uporedili ruski i srpski stavovi o nizu ključnih spoljnopolitičkih pitanja za obje zemlje.

"Rusija i Srbija su, kako kažu i ovdje i kod nas, braća, ali nisu blizanci. Postoje nijanse u politici i vrlo je važno da se razmijene mišljenja. Rusija se trudi da maksimalno uzme u obzir interese Srbije i da pomogne tamo gdje može. Zato će ovo biti razgovori na tri ravni, a prva je globalna situacija", rekao je Čepurin.

Prema njegovim riječima, globalna situacija se mijenja i važno je razmijeniti utiske i mišljenja, vizije.

"Mi smo za to da se bezbjednost povećava i da se uspostavlja saradnja Istoka i Zapada. To će biti najbolje za sve, i možda je sada došlo vrijeme da se to ostvari. Smatramo da perspektive Evrope umnogome zavise od dvije stvari, a prva je jačanje bezbjednosti. A, tu je važno dogovarati se kako bi bila garantovana i bezbjednost Rusije i bezbjednost svih evropskih zemalja. Ako se uspostavi saradnja, to će se umnogome pozitivno odraziti na položaj i Srbije", rekao je Čepurin.

On je naveo da su regionalna i bilateralna tematika druge dvije stvari od kojih zavisi perspektiva Evrope.

"Može li Srbija i u EU, i u Evroazijsku ekonomsku uniju? Rusija, Evroazijska unija postaje ključna karika objedinjavanja Evrope i Azije. Razvoj saradnje Srbije, EU sa Rusijom i EAEU je normalan proces. To nije sjedenje na dvije stolice. Srbija sarađuje i sa Grčkom i sa Turskom, a između Grčke i Turske postoje ozbiljna neslaganja. A niko joj ne kaže — ili s Grčkom, ili s Turskom. Suvereno je pravo Srbije da sarađuje sa svima s kojima joj je to od koristi i interesa", ocijenio je Čepurin.

Kada je riječ o predsjedničkim izborima u Srbiji, Čepurin očekuje da oni proteknu bez potresa i u interesu očuvanja stabilnosti, a uvjeren je da sljedeći predsjednik Srbije ne može biti antiruski orijentisan i da će to biti čovjek koji će se zalagati za dobre odnose sa Rusijom.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

boba

11.12.2016 12:25

lako je naći brata za pare ali obraz nikad pare vrte gde burgija neće svi plaćenici samo paradiraju vaskoviću legendo samo ih posmatraj

ODGOVORITE
Name

mislim

11.12.2016 12:42

Kad se dvojica svadjaju treci najlakse dobije batine a mi smo taj treci

ODGOVORITE
Name

"MAJKA" RUSIJA

11.12.2016 12:44

Rusija je majka za "VELIKE SRBE", koji su svojim DJELOVANJEM OJADILI SRPSKI NAROD!!! Zato su ti "PREGAOCI I ZAŠTITNICI" za Rusiju, jer na kraju u njoj nalaze svoju SIGURNU LUKU!!! Evo nekih "LJUBITELJA" RUSIJE: Mira Marković, i njen sin Marko, Bogoljub Karić, pok. brat Slobodana Miloševića... Teren pripremaju: Milorad Dodik, Nikolić, Dačić....

ODGOVORITE
Name

Ratnik

11.12.2016 15:20

Radje i takvu Rusiju nego Nato zlikovce!

Name

Karadoz

11.12.2016 16:07

RE Ratnik ......... Sto ti familija radi po Njemackoj a nije u takvoj Rusiji?

Name

Re Karadjoz

11.12.2016 18:33

Moja familija je ostala ovdje kao i ja. Neki u vasim logorima a neki su se hvala Bogu izvukli u RS. I da....Rusija ce uvjek biti nasa bratska Pravoslavna drzava. Kome se ne svidja, idite u nacisticki Nato. To i jeste vase prirodno okruzenje.

Name

zumba

11.12.2016 13:05

Pa Rusija je srusila Jugoislaviju.

ODGOVORITE
Name

Fursat

11.12.2016 15:21

A kako?

Name

Robin Hud

11.12.2016 13:44

Ako Lavrov hoće da čuje stav Srbije mogli su to i da obave npr. telefonom. Košta to sve...

ODGOVORITE
Name

X

11.12.2016 13:53

Krim je Ukrajina?!?!???

ODGOVORITE