Интервју - Тренер бијељинског Радника: Имамо “план Б” ако оде Обрадовић...

Шеф стручног штаба Радника Небојша Милошевић у разговору за клупски сајт рекао да клуб већ има спреман план уколико Бијељинце напусти најбољ стријелац Марко Обрадовић.

Фудбал 11.12.2016 | 18:00
Интервју - Тренер бијељинског Радника: Имамо “план Б” ако оде Обрадовић...
Овај до доласка у Радник непознати стручњак који је замијенио Славка Петровића рекао је да жели офанзивну и динамичну игру своје екипе и да Радник пласманом у Лигу за првака избјегне борбу за опстанак.

У Радник је стигао изненада, након одласка Славка Петровића у Жељезничар, али је довољно познавао клуб и прилике у бх. фудбалу.

“Прије доласка у Радник сам имао неких додирних тачака са клубом. Када сам водио Рад играо сам једну пријатељску утакмицу против Радника, а као тренер БСК Борче смо угостили Радник на игралишту на Ади Циганлији. Преко неких пријатеља сам површно пратио дешавања у клубу. Што се тиче праћења фудбала у БиХ оно је било у сфери професионалног интересовања. Када сам се вратио из Кине у јуну нисам имао планове везане са клубове са наших, балканских простора које углавном прате лажна обећања, нереалне амбиције и лоша инфраструктура, гдје је утопија улазити у озбиљан посао. Поред ангажмана у клубовима, у посљедње три године сам био ангажован и у Фудбалском савезу Србије у Центру за едукацију тренера. Позивом предсједника Крстајића сам био изненађен, јер сам знао да је клуб имао доброг тренера и стабилне резултате. Када ми је рекао да клуб нема тренера ушли смо у разговоре, јер је Младен Крстајић супротност од онога шта сам навео. Он је друга димензија и приликом разговора сам се увјерио у његову честитост, постојање јасно одређених циљева, дефинисаних права и обавезе, реалних амбиција и чисто фудбалског посматрање ствари, што ми је пробудило мотив и учинило рад у клубу изазовом”, рекао је Милошевић.

У клуб је стигао у незгодном тренутку, само три дана пред утакмицу са Сарајевом, али су му помогли сарадници из стручног штаба..

“Договор са предсједником Крстајићем је обухватио и то да дотадашњи стручни штаб настави радити са мном до краја полусезоне на његову препоруку. По завршетку полусезоне је договор био да ја одлучим да ли ћемо евентуално ангажовати нове тренере. Показало се да су тренери из стручног штаба компатибилни са мном, да можемо функционисати, а од најближих сарадника сам имао велику помоћ и то није куртоазија. Много су ми помогли у периоду адаптације, а њихови искрени савјети у погледу нашег тима и бх. фудбала су били јако корисни”.

Као једну од одлучујућих ствари за стварање добре “хемије” са екипом Милошевић наводи “мини припреме” на Златибору.

“Одлазак на Златибор је био кључни моменат. Послије разговора са предсједником Крстајићем сам брзо у себи преломио, јер сам осјетио да у клубу постоји простор да покажем своје људске и карактеристике. Одлично смо одиграли утакмицу против Сарајева, иако сам на клупу сјео само три дана пред утакмицу. Послије утакмице са Сарајевом сам са управом клуба јако брзо договорио одлазак на мини-припреме на Златибор. То је био пун погодак. Тих 4-5 дана на планини нам је омогућило да се што прије упознамо и права је штета што клуб не располаже финансијама да сваку репрезентативну паузу користимо на исти начин”.

О Премијер лиги БиХ у којој се састап са свим актуелним учесницима Милошевић каже:

“Мој главни утисак је да је Премијер лига јако неизвјесно такмичење. По историји, финансијским могућностима и навијачком подршком се издвајају Зрињски, Сарајево и Жељезничар и ова три клуба имају квалитет више. Такође, Олимпик и Челик су се издвојили у другом смјеру. Остатак лиге је сличног квалитета и одлучују нијансе, у смислу боље организације клуба, стабилности и дугорочности у раду, па се на крају то све издефинише по освојеном броју бодова. Основни недостатак клубова је лоша инфрастаруктура. Лоши услови су били примјетни у цијелој лиги у посљедњих мјесец дана када је квалитет утакмица у цијелој лиги опао. На многим стадионима су терени очајни и ту онда нема ни квалитетне игре. Борбеност и залагање су ту, али не постоје услови за развој фудбалске игре. Наше утакмице са Крупом, Зрињским и Широким Бријегом су биле високог квалитета и када би те утакмице биле премјештене у инфраструктурни амбијент холандског или белгијског првенства мислим да би то биле више него квалитетне представе", истакао је Милошевић.

Радник од доласка Милошевића игра примјетно офанзивније, а то је управо оно што овај стратег жели.

“Радник је направио много добрих такмичарских резултата у претходних годину и по дана. Клуб је напредовао из мјесеца у мјесец у свом статусу у оквиру лиге. Освајање Купа БиХ и РС, седмо мјесто на табели су завидни успјеси, највећа достигнућа у историји клуба. Сходно својим погледима на фудбал, послије десет дана у клубу, а након што сам сагледао квалитет играча које имамо, донио сам одлуку да идемо корак више и да пробамо да надоградимо оно што сам затекао. Нисмо мијењали начин игре из коријена, него смо хтјели да унаприједимо игру у неким сегментима. Почели смо играти офанзивније, са више ризика, без занемаривања дефанзивних задатака. Покушали смо да пред гол противника стижемо са више играча, да развијемо комбинаторику у офанзиви, као и да задњу лигу мало помјеримо од свог гола. Мислим да су стручни штаб и играчи прихватили ту идеју и у неким утакмицама смо успјели направити помаке, али је то по мени још недовољно да би се могло назвати нашим стабилним системом и начином игре. Важно је да смо направили помак и увјерен сам да ће у наредном периоду, док ја будем шеф стручног штаба, стил игре Радника ићи у том правцу. Желимо чешће имати посјед лопте, желимо одбрану дефинисати у смислу агресивне игре усмјерене ка одузимању лопте противнику умјесто да му препустимо простор на нашој половини, желимо да се такмичимо у свакој утакмици. Временске прилике и инфраструктура су нас задњих мјесец спријечиле да наставимо са унапређењем игре. Утакмица са Крупом представља модел који треба да слиједимо”, рекао је Милошевић.

У посљедња три кола Радник је потезом Обрадовића побиједио Металеге, затим играо неријшено са Витезом и изгубио од Сарајева. Може ли се говорити о благом паду у форми?

“Ми још немамо стабилан стил игре коме тежим, а временски услови су утицали да се промијени тренажни процес који смо до тада примјењивали. Такође, тим је састављен од двије групе играча. Једна група играча је имала јако напорну такмичарску годину. Током прољећа су имали феноменалне такмичарске резултате, константно су пружали свој максимум, освојили Куп, изашли на европску сцену, а све то са шест-седам дана паузе између двије сезоне што је недовољно да се организам регенерише. Сам боравак у Европи је свакако довео до великог менталног пражњења и веома комплексно одрађеног припремног периода. По уласку у ново првенство дошло је до смјене тренера, а нови доноси своје идеје, нове погледе на игру што мора оставити траг на играче. Ти играчи су само пар дана паузе успјели остварити константност у такмичењу, јер ми осим почетка првенства, нисмо имали већих падова у форми током првенства. Друга, мања група играча је она која није прошлакроз припремни период, која се касније укључивала у рад или која је излазила из повреда и у њој су Бајић, Срећковић, Симеуновић, Окић који су имали запажену минутажу. Све то је довело да ми у задња три-четири кола на располагању имамо 13-14 играча из којих је извучен максимум током цијеле године и то је разлог због чега су наше посљедње партије биле са мање енергије него током првенства".

У зимском прелазном року неминовне су промјене у играчком кадру, посебно јер су за играче Радника заинтересовани бројни клубови. Милошевић увјерава да је клуб спреман и на такве промјене.

“Планове и тактику формиран на основу играча којима располажем. Ми имамо концепт тима за наредну сезону и прва идеја стручног штаба и управе јесте да задржимо континуитет овог тима, да се даље надограђујемо, да пробамо на двије-три позиције да појачамо конкуренцију и добијемо на квалитету. Повреда Мартиновића нам је промијенила планове. Он је доста допринио положају Радника на табели, а он је и врхунски професионалац, примјер за понашање унутар тима и његова повреда је шок како њему, тако и нама. Због тога смо принуђени тражити нове играче који ће допринијети квалитету у везном реду. С друге стране, неколико наших играча је интересантно страном тржишту и то је доказ да клуб дугорочно ради квалитетно. Одласци Мемишевића у Холандију, те других играча у Зрињски, Сарајево и Жељезничар су велики плус за клуб. Прије свих, Марко Обрадовић је у епицентру интересовања. Нормално је да он направи искорак у својој каријери. Да ли ће то бити у овом или наредном прелазном року, то ћемо видјети, али смо спремни и за варијанту његовог одласка гдје смо спремили план А и план Б”.

Када су појачања у питању, Милошевић истиче да се ту мора водити рачуна о неколико битних фактора.

“Постоје играчи који су у фокусу нашег интересовања, о којима размишљамо и које анализирамо. Зимски прелазни рок је јако незгодан и сложен. Тешко је некога плански доводити и многе коцкице се морају поклопити. Јако је битно да се клуб понаша домаћински и да примања играча одређује у складу са реалним могућностима, пружајући свим играчима прилику да се афирмишу и искажу своје квалитете. Поновно морам истаћи да у клубу нема лажних обећања, нема нереализованих договора и то су позитивне ствари по којима је Радник препознатљив на тржишту. Тражимо играче који одговарају нашем стилу игре, који ће бити компламентарни са осталим саиграчима и који ће донијети квалитет више. Ту морамо бити јако опрезни и прецизни, јер морамо погодити са два-три играча и мислим да ћемо успјети у томе".

Да ли ће Радник у наставку првенства дати шансу још неком од младих играча из јуниорког тима с обзиром да су Шербечић и Пецо оправдали указано повјерење?

“Шербечић и Пецо су такмичарски способни да одговоре захтјевима такмичења у Премијер лиги. Ту је и Дино Бешировић који се и даље добро развија и има још простора за напредак. Њих тројица су предводници младих снага. Ја нисам за то да играче дијелим на млађе и старије. Сваки играч, па и онај који је млад, мора да има квалитет и потенцијал. Примјер Ђурића потврђује ову моју тезу, јер он иако је у позним фудбалским годинама је изнио велики терет ове јесени и такав играч је неопходан тиму да би неко млађи поред њега могао напредовати. Ми хоћемо да се такмичимо, да остваримо резултат, а уз резултат ће пар млађих играча бити афирмисано и од њих очекујемо да у догледној будућности изађу на фудбалско тржиште што ће бити добро и за њих и за клуб. Играч неће бити интересентан на тржишту само зато што је млад, играч мора имати одређени квалитет и потенцијал који даље може да се развија и који има такмичарски квалитет. Наш тим ће бити микс од три групе играча који ће чинити млади играчи који имају велики потенцијал, играчи који су искусни, ментално зрели и који могу да доприносе резултату, али и да буду ослонац млађим саиграчима, те играчи такмичари који су у стабилним фудбалским годинама који ће допринијети остваривању такмичарских циљева клуба, а циљ је да будемо у шест и да што је прије могуће обезбиједимо опстанак".

Ивану Јаковљевићу истиче уговор, али према ријечима тренера Милошевића могуће да он остане у Бијељини.

"Једини играч коме истиче уговор је Иван Јаковљевић и став стручног штаба и став клуба је да ми хоћемо да продужимо сарадњу са њим и да је он тај модел играча који је потребан клубу. Захваљујући његовим играма у клубу и он је интересантан на тржишту. Ја бих волио да он остане код нас, јер би то било добро и за њега да може даље да се развија у каријери, али и за нас. Ми не можемо финансијски парирати другим клубовима, а примјер његовог брата Слободана у љетном прелазном року доказује наведено. До краја децембра ћемо знати да ли Иван остаје са нама”.

Милошевић је задовољан синергијом свих у клубу и око њега, циљ клуба је да избјегне борбу за опстанак.

“Премијер лига је такмичење клубова, а не само тимова. Снагу клуба не чини само 11 играча на терену, нити чланови управног одбора. Клуб чини синергија играча, тренера, запослених у клубу, управе, навијача, климе у граду, финансија, логистике и што се тога тиче ми смо много захвални Скупштини Града и градоначелнику Мићићу на подршци коју имамо. Табела на крају такмичења представља реалан и објективан однос у снази клубова те сезоне. Ми смо за сада на добром путу да остваримо своје циљеве и да Радник као клуб и Бијељину као град позиционирамо у врху фудбалске сцене БиХ. На прољеће ћемо учинити све што је до нас да надоградимо успијехе и резултате остварене у претходне двије године, а у томе очекујемо подршку свих којима Радник значи. За почетак, као што сам раније навео, циљ је да пласманом у Лигу за првака избјегнемо борбу за опстанак", рекао је Милошевић.

Зимске припреме у Анталији

"Комплетну реализацију тренажног процеса, формирање програма и спровођење програма ће спровести овај стручни штаб. Играчи су добили оквирни план понашања током трајања паузе, а окупљање је заказано за 11. јануар. У Бијељини ћемо спровести дио припрема до 2. фебруара када одлазимо у Анталију и тамо остајемо 10 дана. По повратку ћемо имати још 12-13 дана које ћемо искористити за одигравање двије припремне утакмице и сматрам да ћемо спремни дочекати окршај са Олимпиком 25. фебруара", рекао је Милошевић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар