Intervju - Trener bijeljinskog Radnika: Imamo “plan B” ako ode Obradović...

Šef stručnog štaba Radnika Nebojša Milošević u razgovoru za klupski sajt rekao da klub već ima spreman plan ukoliko Bijeljince napusti najbolj strijelac Marko Obradović.

Fudbal 11.12.2016 | 18:00
Intervju - Trener bijeljinskog Radnika: Imamo “plan B” ako ode Obradović...
Ovaj do dolaska u Radnik nepoznati stručnjak koji je zamijenio Slavka Petrovića rekao je da želi ofanzivnu i dinamičnu igru svoje ekipe i da Radnik plasmanom u Ligu za prvaka izbjegne borbu za opstanak.

U Radnik je stigao iznenada, nakon odlaska Slavka Petrovića u Željezničar, ali je dovoljno poznavao klub i prilike u bh. fudbalu.

“Prije dolaska u Radnik sam imao nekih dodirnih tačaka sa klubom. Kada sam vodio Rad igrao sam jednu prijateljsku utakmicu protiv Radnika, a kao trener BSK Borče smo ugostili Radnik na igralištu na Adi Ciganliji. Preko nekih prijatelja sam površno pratio dešavanja u klubu. Što se tiče praćenja fudbala u BiH ono je bilo u sferi profesionalnog interesovanja. Kada sam se vratio iz Kine u junu nisam imao planove vezane sa klubove sa naših, balkanskih prostora koje uglavnom prate lažna obećanja, nerealne ambicije i loša infrastruktura, gdje je utopija ulaziti u ozbiljan posao. Pored angažmana u klubovima, u posljednje tri godine sam bio angažovan i u Fudbalskom savezu Srbije u Centru za edukaciju trenera. Pozivom predsjednika Krstajića sam bio iznenađen, jer sam znao da je klub imao dobrog trenera i stabilne rezultate. Kada mi je rekao da klub nema trenera ušli smo u razgovore, jer je Mladen Krstajić suprotnost od onoga šta sam naveo. On je druga dimenzija i prilikom razgovora sam se uvjerio u njegovu čestitost, postojanje jasno određenih ciljeva, definisanih prava i obaveze, realnih ambicija i čisto fudbalskog posmatranje stvari, što mi je probudilo motiv i učinilo rad u klubu izazovom”, rekao je Milošević.

U klub je stigao u nezgodnom trenutku, samo tri dana pred utakmicu sa Sarajevom, ali su mu pomogli saradnici iz stručnog štaba..

“Dogovor sa predsjednikom Krstajićem je obuhvatio i to da dotadašnji stručni štab nastavi raditi sa mnom do kraja polusezone na njegovu preporuku. Po završetku polusezone je dogovor bio da ja odlučim da li ćemo eventualno angažovati nove trenere. Pokazalo se da su treneri iz stručnog štaba kompatibilni sa mnom, da možemo funkcionisati, a od najbližih saradnika sam imao veliku pomoć i to nije kurtoazija. Mnogo su mi pomogli u periodu adaptacije, a njihovi iskreni savjeti u pogledu našeg tima i bh. fudbala su bili jako korisni”.

Kao jednu od odlučujućih stvari za stvaranje dobre “hemije” sa ekipom Milošević navodi “mini pripreme” na Zlatiboru.

“Odlazak na Zlatibor je bio ključni momenat. Poslije razgovora sa predsjednikom Krstajićem sam brzo u sebi prelomio, jer sam osjetio da u klubu postoji prostor da pokažem svoje ljudske i karakteristike. Odlično smo odigrali utakmicu protiv Sarajeva, iako sam na klupu sjeo samo tri dana pred utakmicu. Poslije utakmice sa Sarajevom sam sa upravom kluba jako brzo dogovorio odlazak na mini-pripreme na Zlatibor. To je bio pun pogodak. Tih 4-5 dana na planini nam je omogućilo da se što prije upoznamo i prava je šteta što klub ne raspolaže finansijama da svaku reprezentativnu pauzu koristimo na isti način”.

O Premijer ligi BiH u kojoj se sastap sa svim aktuelnim učesnicima Milošević kaže:

“Moj glavni utisak je da je Premijer liga jako neizvjesno takmičenje. Po istoriji, finansijskim mogućnostima i navijačkom podrškom se izdvajaju Zrinjski, Sarajevo i Željezničar i ova tri kluba imaju kvalitet više. Takođe, Olimpik i Čelik su se izdvojili u drugom smjeru. Ostatak lige je sličnog kvaliteta i odlučuju nijanse, u smislu bolje organizacije kluba, stabilnosti i dugoročnosti u radu, pa se na kraju to sve izdefiniše po osvojenom broju bodova. Osnovni nedostatak klubova je loša infrastaruktura. Loši uslovi su bili primjetni u cijeloj ligi u posljednjih mjesec dana kada je kvalitet utakmica u cijeloj ligi opao. Na mnogim stadionima su tereni očajni i tu onda nema ni kvalitetne igre. Borbenost i zalaganje su tu, ali ne postoje uslovi za razvoj fudbalske igre. Naše utakmice sa Krupom, Zrinjskim i Širokim Brijegom su bile visokog kvaliteta i kada bi te utakmice bile premještene u infrastrukturni ambijent holandskog ili belgijskog prvenstva mislim da bi to bile više nego kvalitetne predstave", istakao je Milošević.

Radnik od dolaska Miloševića igra primjetno ofanzivnije, a to je upravo ono što ovaj strateg želi.

“Radnik je napravio mnogo dobrih takmičarskih rezultata u prethodnih godinu i po dana. Klub je napredovao iz mjeseca u mjesec u svom statusu u okviru lige. Osvajanje Kupa BiH i RS, sedmo mjesto na tabeli su zavidni uspjesi, najveća dostignuća u istoriji kluba. Shodno svojim pogledima na fudbal, poslije deset dana u klubu, a nakon što sam sagledao kvalitet igrača koje imamo, donio sam odluku da idemo korak više i da probamo da nadogradimo ono što sam zatekao. Nismo mijenjali način igre iz korijena, nego smo htjeli da unaprijedimo igru u nekim segmentima. Počeli smo igrati ofanzivnije, sa više rizika, bez zanemarivanja defanzivnih zadataka. Pokušali smo da pred gol protivnika stižemo sa više igrača, da razvijemo kombinatoriku u ofanzivi, kao i da zadnju ligu malo pomjerimo od svog gola. Mislim da su stručni štab i igrači prihvatili tu ideju i u nekim utakmicama smo uspjeli napraviti pomake, ali je to po meni još nedovoljno da bi se moglo nazvati našim stabilnim sistemom i načinom igre. Važno je da smo napravili pomak i uvjeren sam da će u narednom periodu, dok ja budem šef stručnog štaba, stil igre Radnika ići u tom pravcu. Želimo češće imati posjed lopte, želimo odbranu definisati u smislu agresivne igre usmjerene ka oduzimanju lopte protivniku umjesto da mu prepustimo prostor na našoj polovini, želimo da se takmičimo u svakoj utakmici. Vremenske prilike i infrastruktura su nas zadnjih mjesec spriječile da nastavimo sa unapređenjem igre. Utakmica sa Krupom predstavlja model koji treba da slijedimo”, rekao je Milošević.

U posljednja tri kola Radnik je potezom Obradovića pobijedio Metalege, zatim igrao nerijšeno sa Vitezom i izgubio od Sarajeva. Može li se govoriti o blagom padu u formi?

“Mi još nemamo stabilan stil igre kome težim, a vremenski uslovi su uticali da se promijeni trenažni proces koji smo do tada primjenjivali. Takođe, tim je sastavljen od dvije grupe igrača. Jedna grupa igrača je imala jako napornu takmičarsku godinu. Tokom proljeća su imali fenomenalne takmičarske rezultate, konstantno su pružali svoj maksimum, osvojili Kup, izašli na evropsku scenu, a sve to sa šest-sedam dana pauze između dvije sezone što je nedovoljno da se organizam regeneriše. Sam boravak u Evropi je svakako doveo do velikog mentalnog pražnjenja i veoma kompleksno odrađenog pripremnog perioda. Po ulasku u novo prvenstvo došlo je do smjene trenera, a novi donosi svoje ideje, nove poglede na igru što mora ostaviti trag na igrače. Ti igrači su samo par dana pauze uspjeli ostvariti konstantnost u takmičenju, jer mi osim početka prvenstva, nismo imali većih padova u formi tokom prvenstva. Druga, manja grupa igrača je ona koja nije prošlakroz pripremni period, koja se kasnije uključivala u rad ili koja je izlazila iz povreda i u njoj su Bajić, Srećković, Simeunović, Okić koji su imali zapaženu minutažu. Sve to je dovelo da mi u zadnja tri-četiri kola na raspolaganju imamo 13-14 igrača iz kojih je izvučen maksimum tokom cijele godine i to je razlog zbog čega su naše posljednje partije bile sa manje energije nego tokom prvenstva".

U zimskom prelaznom roku neminovne su promjene u igračkom kadru, posebno jer su za igrače Radnika zainteresovani brojni klubovi. Milošević uvjerava da je klub spreman i na takve promjene.

“Planove i taktiku formiran na osnovu igrača kojima raspolažem. Mi imamo koncept tima za narednu sezonu i prva ideja stručnog štaba i uprave jeste da zadržimo kontinuitet ovog tima, da se dalje nadograđujemo, da probamo na dvije-tri pozicije da pojačamo konkurenciju i dobijemo na kvalitetu. Povreda Martinovića nam je promijenila planove. On je dosta doprinio položaju Radnika na tabeli, a on je i vrhunski profesionalac, primjer za ponašanje unutar tima i njegova povreda je šok kako njemu, tako i nama. Zbog toga smo prinuđeni tražiti nove igrače koji će doprinijeti kvalitetu u veznom redu. S druge strane, nekoliko naših igrača je interesantno stranom tržištu i to je dokaz da klub dugoročno radi kvalitetno. Odlasci Memiševića u Holandiju, te drugih igrača u Zrinjski, Sarajevo i Željezničar su veliki plus za klub. Prije svih, Marko Obradović je u epicentru interesovanja. Normalno je da on napravi iskorak u svojoj karijeri. Da li će to biti u ovom ili narednom prelaznom roku, to ćemo vidjeti, ali smo spremni i za varijantu njegovog odlaska gdje smo spremili plan A i plan B”.

Kada su pojačanja u pitanju, Milošević ističe da se tu mora voditi računa o nekoliko bitnih faktora.

“Postoje igrači koji su u fokusu našeg interesovanja, o kojima razmišljamo i koje analiziramo. Zimski prelazni rok je jako nezgodan i složen. Teško je nekoga planski dovoditi i mnoge kockice se moraju poklopiti. Jako je bitno da se klub ponaša domaćinski i da primanja igrača određuje u skladu sa realnim mogućnostima, pružajući svim igračima priliku da se afirmišu i iskažu svoje kvalitete. Ponovno moram istaći da u klubu nema lažnih obećanja, nema nerealizovanih dogovora i to su pozitivne stvari po kojima je Radnik prepoznatljiv na tržištu. Tražimo igrače koji odgovaraju našem stilu igre, koji će biti komplamentarni sa ostalim saigračima i koji će donijeti kvalitet više. Tu moramo biti jako oprezni i precizni, jer moramo pogoditi sa dva-tri igrača i mislim da ćemo uspjeti u tome".

Da li će Radnik u nastavku prvenstva dati šansu još nekom od mladih igrača iz juniorkog tima s obzirom da su Šerbečić i Peco opravdali ukazano povjerenje?

“Šerbečić i Peco su takmičarski sposobni da odgovore zahtjevima takmičenja u Premijer ligi. Tu je i Dino Beširović koji se i dalje dobro razvija i ima još prostora za napredak. Njih trojica su predvodnici mladih snaga. Ja nisam za to da igrače dijelim na mlađe i starije. Svaki igrač, pa i onaj koji je mlad, mora da ima kvalitet i potencijal. Primjer Đurića potvrđuje ovu moju tezu, jer on iako je u poznim fudbalskim godinama je iznio veliki teret ove jeseni i takav igrač je neophodan timu da bi neko mlađi pored njega mogao napredovati. Mi hoćemo da se takmičimo, da ostvarimo rezultat, a uz rezultat će par mlađih igrača biti afirmisano i od njih očekujemo da u doglednoj budućnosti izađu na fudbalsko tržište što će biti dobro i za njih i za klub. Igrač neće biti interesentan na tržištu samo zato što je mlad, igrač mora imati određeni kvalitet i potencijal koji dalje može da se razvija i koji ima takmičarski kvalitet. Naš tim će biti miks od tri grupe igrača koji će činiti mladi igrači koji imaju veliki potencijal, igrači koji su iskusni, mentalno zreli i koji mogu da doprinose rezultatu, ali i da budu oslonac mlađim saigračima, te igrači takmičari koji su u stabilnim fudbalskim godinama koji će doprinijeti ostvarivanju takmičarskih ciljeva kluba, a cilj je da budemo u šest i da što je prije moguće obezbijedimo opstanak".

Ivanu Jakovljeviću ističe ugovor, ali prema riječima trenera Miloševića moguće da on ostane u Bijeljini.

"Jedini igrač kome ističe ugovor je Ivan Jakovljević i stav stručnog štaba i stav kluba je da mi hoćemo da produžimo saradnju sa njim i da je on taj model igrača koji je potreban klubu. Zahvaljujući njegovim igrama u klubu i on je interesantan na tržištu. Ja bih volio da on ostane kod nas, jer bi to bilo dobro i za njega da može dalje da se razvija u karijeri, ali i za nas. Mi ne možemo finansijski parirati drugim klubovima, a primjer njegovog brata Slobodana u ljetnom prelaznom roku dokazuje navedeno. Do kraja decembra ćemo znati da li Ivan ostaje sa nama”.

Milošević je zadovoljan sinergijom svih u klubu i oko njega, cilj kluba je da izbjegne borbu za opstanak.

“Premijer liga je takmičenje klubova, a ne samo timova. Snagu kluba ne čini samo 11 igrača na terenu, niti članovi upravnog odbora. Klub čini sinergija igrača, trenera, zaposlenih u klubu, uprave, navijača, klime u gradu, finansija, logistike i što se toga tiče mi smo mnogo zahvalni Skupštini Grada i gradonačelniku Mićiću na podršci koju imamo. Tabela na kraju takmičenja predstavlja realan i objektivan odnos u snazi klubova te sezone. Mi smo za sada na dobrom putu da ostvarimo svoje ciljeve i da Radnik kao klub i Bijeljinu kao grad pozicioniramo u vrhu fudbalske scene BiH. Na proljeće ćemo učiniti sve što je do nas da nadogradimo uspijehe i rezultate ostvarene u prethodne dvije godine, a u tome očekujemo podršku svih kojima Radnik znači. Za početak, kao što sam ranije naveo, cilj je da plasmanom u Ligu za prvaka izbjegnemo borbu za opstanak", rekao je Milošević.

Zimske pripreme u Antaliji

"Kompletnu realizaciju trenažnog procesa, formiranje programa i sprovođenje programa će sprovesti ovaj stručni štab. Igrači su dobili okvirni plan ponašanja tokom trajanja pauze, a okupljanje je zakazano za 11. januar. U Bijeljini ćemo sprovesti dio priprema do 2. februara kada odlazimo u Antaliju i tamo ostajemo 10 dana. Po povratku ćemo imati još 12-13 dana koje ćemo iskoristiti za odigravanje dvije pripremne utakmice i smatram da ćemo spremni dočekati okršaj sa Olimpikom 25. februara", rekao je Milošević.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar