Миха: Јувентусу одсечеш главу, израсту му две!

Српски тренер био је надахнут пред "Дербy Делла Моле". Недеља у 15.

Фудбал 11.12.2016 | 11:30
Миха: Јувентусу одсечеш главу, израсту му две!
Недеља у 15.00, "Стадио Олимпицо Гранде Торино".

На овом месту, у оквиру 16. кола Серије А, судариће се градски ривали у 143. "Дербy делла Моле" утакмици у којој ће бордо "бикови" покушати тек други пут од 9. априла 1995. године да победе богатијег и славнијег комшију, црно-белу "Стару даму".

Торино – Јувентус утакмица инспирисала је нашег Синишу Михајловића, који је одржао играчима ватрен говор уочи доласка екипе која је добила 16 од последњег 21 дербија.

"Јувентус је непријатељ Торинове историје, Торинове популације и свих који раде у клубу. Зато ћемо терен напустити уздигнута чела", рекао је популарни Миха дан пред долазак лидера на табели, који је додуше поражен на два од последња три гостовања у Серији А, прво од Милана 1:0, па Ђенове 3:1.

"Сутра Јувентус неће стајати само против наших 11 играча", додао је Михајловић.

"Они ће морати добро да се озноје да би били бољи од нас. Не знам како ће се дерби завршити, али знам да ћемо уздигнута чела отићи с терена, знајући да смо за Торино играли тако што смо дали све што имамо. Желим да видим диван дерби, пун интензитета, али фер и спортски. Јер, дерби није рат. Дерби је суштина фудбала – ту ће бити интензитета, снаге, напора, прозивања, емоција, али ће то остати утакмица", истакао је Михајловић и, свестан тренда резултата од пада Торина средином 90-их, закључио:

"Можда смо некада били тужни и љути, али је то ипак била само игра".

Иницијални "Дербy делла Моле" одигран је 1907. године и од првих 15 мечева, Торино је добио 15. "Бикови" су били доминантни у граду, па и шире, све до трагичне 1949. године, када је авион са фудбалерима "Ла Гранате" ударио у брдо изнад града, приликом слетања, када су животе изгубили сви фудбалери, тренери и чланови клуба, враћајући се са једне међународне утакмице.

До данас, Торино није повратио моћ и снагу коју је имао пре те трагедије, а било је потребно да прође седам година и 11 дербија (уз девет победа Јувентуса) да се навијачи "Тора" поново порадују победи у дербију.

Јуве је нарочито доминантан био од сезоне 1994/95, када је Торино добио оба сусрета, а од тада само један – 26. априла 2015. када је било 2:1. Прошле сезоне, рачунајући и Куп Италије, све три победе однели су "бјанконери", који у комшилук долазе са 11 бодова предности у односу на Михајловићев састав.

Али, Торино је ове сезоне на девет утакмица на "Олимпику", рачунајући и Куп, добио седам и ремизирао на две.

Јувентус на "Олимпико" долази, иначе, после веома непријатне Фоотбалл Леакс епизоде у којој су објављени шкакљиви подаци о трансферу Пола Погбе из и у Манчестер јунајтед, а конкретно "Стара дама" оптужена је да је, без покрића, исплатила агенту Мину Рајоли око десет милиона евра у периоду током којег је Погба играо у црно-белом дресу.

Такође, Погбин заступник у трансферу била је бразилска адвокатица која је у том тренутку била запослена у Јувентусу, што је био својеврстан сукоб интереса.

Питање је колико ће се до недеље у 15 часова ова потенцијална афера распламсати у Италији, но Михајловића и његову 100 милиона евра вредну звезду, Андреу Белотија, то неће много занимати.

"Јувентус је најјачи тим у Италији. Имају много квалитетних фудбалера, они су велики клуб, јаки су и физички и технички, агресивни су и опасни у ваздушним дуелима. Морамо да пружимо сјајну партију, али мора и Јуве. Није случајност што имамо трећи најбољи напад у Серији А (Јуве је дао гол више од Торина, прим. аут), тако да и они имају због чега да се брину. Торино има квалитет", рекао је српски тренер, бивши фудбалер неколицине италијанских тимова (Рома, Сампдорија, Лацио, Интер).

"Ђампјеро Бониперти рече: 'Победа је једино што се рачуна'. Што се мене тиче, оно што се рачуна и што је важно је начин на који игра Торо, јер када играмо како знамо, углавном и победимо", рекао је Михајловић и додао:

"Јувентус је као чудовиште, тако да кад му одсечете главу израсту му две на том месту. Имам огромног поштовања према њима, али не и страха. Урадићемо све што можемо да их победимо и остваримо задовољство. Дерби је меч од фундаменталне важности, али и такав вреди три бода. Стога, морамо да уђемо у њега са исправним менталитетом, а то значи да нећемо лећи на ловорике ако победимо нити пасти у очај ако изгубимо", рекао је Михајловић.

Недеља у 15.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кал

11.12.2016 10:33

Теби само клање на уму.

ОДГОВОРИТЕ