Miha: Juventusu odsečeš glavu, izrastu mu dve!

Srpski trener bio je nadahnut pred "Derby Della Mole". Nedelja u 15.

Fudbal 11.12.2016 | 11:30
Miha: Juventusu odsečeš glavu, izrastu mu dve!
Nedelja u 15.00, "Stadio Olimpico Grande Torino".

Na ovom mestu, u okviru 16. kola Serije A, sudariće se gradski rivali u 143. "Derby della Mole" utakmici u kojoj će bordo "bikovi" pokušati tek drugi put od 9. aprila 1995. godine da pobede bogatijeg i slavnijeg komšiju, crno-belu "Staru damu".

Torino – Juventus utakmica inspirisala je našeg Sinišu Mihajlovića, koji je održao igračima vatren govor uoči dolaska ekipe koja je dobila 16 od poslednjeg 21 derbija.

"Juventus je neprijatelj Torinove istorije, Torinove populacije i svih koji rade u klubu. Zato ćemo teren napustiti uzdignuta čela", rekao je popularni Miha dan pred dolazak lidera na tabeli, koji je doduše poražen na dva od poslednja tri gostovanja u Seriji A, prvo od Milana 1:0, pa Đenove 3:1.

"Sutra Juventus neće stajati samo protiv naših 11 igrača", dodao je Mihajlović.

"Oni će morati dobro da se oznoje da bi bili bolji od nas. Ne znam kako će se derbi završiti, ali znam da ćemo uzdignuta čela otići s terena, znajući da smo za Torino igrali tako što smo dali sve što imamo. Želim da vidim divan derbi, pun intenziteta, ali fer i sportski. Jer, derbi nije rat. Derbi je suština fudbala – tu će biti intenziteta, snage, napora, prozivanja, emocija, ali će to ostati utakmica", istakao je Mihajlović i, svestan trenda rezultata od pada Torina sredinom 90-ih, zaključio:

"Možda smo nekada bili tužni i ljuti, ali je to ipak bila samo igra".

Inicijalni "Derby della Mole" odigran je 1907. godine i od prvih 15 mečeva, Torino je dobio 15. "Bikovi" su bili dominantni u gradu, pa i šire, sve do tragične 1949. godine, kada je avion sa fudbalerima "La Granate" udario u brdo iznad grada, prilikom sletanja, kada su živote izgubili svi fudbaleri, treneri i članovi kluba, vraćajući se sa jedne međunarodne utakmice.

Do danas, Torino nije povratio moć i snagu koju je imao pre te tragedije, a bilo je potrebno da prođe sedam godina i 11 derbija (uz devet pobeda Juventusa) da se navijači "Tora" ponovo poraduju pobedi u derbiju.

Juve je naročito dominantan bio od sezone 1994/95, kada je Torino dobio oba susreta, a od tada samo jedan – 26. aprila 2015. kada je bilo 2:1. Prošle sezone, računajući i Kup Italije, sve tri pobede odneli su "bjankoneri", koji u komšiluk dolaze sa 11 bodova prednosti u odnosu na Mihajlovićev sastav.

Ali, Torino je ove sezone na devet utakmica na "Olimpiku", računajući i Kup, dobio sedam i remizirao na dve.

Juventus na "Olimpiko" dolazi, inače, posle veoma neprijatne Football Leaks epizode u kojoj su objavljeni škakljivi podaci o transferu Pola Pogbe iz i u Mančester junajted, a konkretno "Stara dama" optužena je da je, bez pokrića, isplatila agentu Minu Rajoli oko deset miliona evra u periodu tokom kojeg je Pogba igrao u crno-belom dresu.

Takođe, Pogbin zastupnik u transferu bila je brazilska advokatica koja je u tom trenutku bila zaposlena u Juventusu, što je bio svojevrstan sukob interesa.

Pitanje je koliko će se do nedelje u 15 časova ova potencijalna afera rasplamsati u Italiji, no Mihajlovića i njegovu 100 miliona evra vrednu zvezdu, Andreu Belotija, to neće mnogo zanimati.

"Juventus je najjači tim u Italiji. Imaju mnogo kvalitetnih fudbalera, oni su veliki klub, jaki su i fizički i tehnički, agresivni su i opasni u vazdušnim duelima. Moramo da pružimo sjajnu partiju, ali mora i Juve. Nije slučajnost što imamo treći najbolji napad u Seriji A (Juve je dao gol više od Torina, prim. aut), tako da i oni imaju zbog čega da se brinu. Torino ima kvalitet", rekao je srpski trener, bivši fudbaler nekolicine italijanskih timova (Roma, Sampdorija, Lacio, Inter).

"Đampjero Boniperti reče: 'Pobeda je jedino što se računa'. Što se mene tiče, ono što se računa i što je važno je način na koji igra Toro, jer kada igramo kako znamo, uglavnom i pobedimo", rekao je Mihajlović i dodao:

"Juventus je kao čudovište, tako da kad mu odsečete glavu izrastu mu dve na tom mestu. Imam ogromnog poštovanja prema njima, ali ne i straha. Uradićemo sve što možemo da ih pobedimo i ostvarimo zadovoljstvo. Derbi je meč od fundamentalne važnosti, ali i takav vredi tri boda. Stoga, moramo da uđemo u njega sa ispravnim mentalitetom, a to znači da nećemo leći na lovorike ako pobedimo niti pasti u očaj ako izgubimo", rekao je Mihajlović.

Nedelja u 15.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kal

11.12.2016 10:33

Tebi samo klanje na umu.

ODGOVORITE